1 Οκτωβρίου 2009

AEK: Νίκη και για ψυχολογικούς λόγους

Βίοι αντίθετοι για ΑΕΚ και Μπενφίκα που συγκρούονται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Η γηπεδούχος ΑΕΚ προέρχεται από τρεις ήττες και μία ισοπαλία στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που έδωσε, ενώ η Μπενφίκα μετράει πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς, τα τέσσερα για το πρωτάθλημα και το ένα για την Ευρώπη.

Η Ενωση απέκλεισε δύσκολα τη Βασλούι από την προκριματική φάση του θεσμού, με ήττα 1-2 στην Ρουμανία και νίκη 3-0 στο Ολυμπιακό στάδιο, ενώ στο πρωτάθλημα μετά από πέντε αγώνες, βρίσκεται στην έβδομη θέση με επτά βαθμούς και τέρματα 4-4.

Οι «Αετοί» της Λισαβόνας από την άλλη, προκρίθηκαν εύκολα στη φάση των ομίλων, με νίκη 4-0 επί της Βόρσκλα Πολτάβα στην Πορτογαλία και ήττα 2-1 στην -αδιάφορη- ρεβάνς.

Στο εγχώριο πρωτάθλημα βρίσκονται στη δεύτερη θέση του πίνακα, με δύο βαθμούς λιγότερους από τη Μπράγκα, με 16 έναντι 18 και πέντε νίκες, αλλά και μία ισοπαλία. Το δυνατότερο τους σημείο όμως είναι η επιθετική γραμμή, έχοντας σκοράρει 21 τέρματα έναντι των 3 μόλις στο παθητικό.

Η Μπενφίκα πάντως θα αναζητήσει τη νίκη μακριά από την έδρα της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για έβδομο ματς, μιας και στις προηγούμενες έξι προσπάθειες της απέτυχε να το καταφέρει. Τελευταία της επικράτηση το 2-1 στην Ουκρανία επί της Σαχτάρ, για τη φάση των ομίλων του Champions League, στις 14/12/2007.

Κανένας παίκτης της Μπενφίκα δεν έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της ΑΕΚ, σε αντίθεση με την Ενωση η οποία διαθέτει στο δυναμικό της τους Μαντούκα και Ζεράλντο, που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στο σύλλογο της Λισαβόνας. Από την ΑΕΚ μόνο ο Κατσουράνης είχε μεταγραφεί στους «Αετούς» της Λισσαβόνας, τρία χρόνια πριν, ενώ στο παρελθόν έχει φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης.

«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, αυτήν τη στιγμή. Είναι μια ομάδα που σκοράρει πολύ, που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και μέσα από αυτά που έχω δει είναι μια πάρα πολύ ομάδα. Δεν είναι δικαιολογία αυτό βέβαια, εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

»Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Είναι μία ομάδα που δεν μπορείς να πεις ότι θα την κερδίσεις σίγουρα, ούτε και ότι θα χάσεις όμως. Θέλουλουμε να αφήσουμε πίσω τις δύο ήττες στα ντέρμπι και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε αύριο. Δεν είναι εύκολο να κερδίσουμε, αλλά δεν είναι και μία ομάδα που δεν μπορείς να την κερδίσεις», δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

«Η περσινή ήττα από τον Ολυμπιακό μας κάνει να θέλουμε ακόμα πιο πολύ τη νίκη, καθώς ξέρουμε ότι η ΑΕΚ είναι μέσα στις καλύτερες ελληνικές ομάδες και πέρυσι ηττηθήκαμε με βαρύ σκορ από μία επίσης πολύ δυνατή ομάδα.

»Αυτό που θα προσπαθήσουμε εμείς να κάνουμε είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και με πειθαρχία και σωστή συμπεριφορά, να πάρουμε αυτό που θέλουμε', ήταν τα όσα είπε ο προπονητής της Μπενφίκα, Ζόρζε Χεσούς.

Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί χωρίς τους τραυματίες Αλεξόπουλο, Ζεράλντο, Ενσαλίβα, Μάκο, τους Γκερέιρο, Νέμεθ που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τον τιμωρημένο Αραούχο. Η αποστολή αποτελείται από τους: Σάχα, Αραμπατζή, Καφέ, Χέρσι, Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Λεονάρντο, Μαντούκα, Γιάχιτς, Καράμπελα, Μπλάνκο, Παυλή, Γιαχάγια, Ιορντάκε, Γεωργέα, Σκόκο, Ταχτσίδη, Άρτσε, Γκέντσογλου.

Χωρίς προβλήματα οι πορτογάλοι, αφού συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές που είναι δηλωμένοι στην UEFA, για παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Αναλυτικά η αποστολή της Μπενφίκα: Ζοσέ Μορέιρα, Ζούλιο Σέζαρ, Κιμ (τερματοφύλακες), Μιγκέλ Βίτορ, Λουισάο, Νταβίντ Λουίς, Σέζαρ Πεϊσότο, Μάξι Περέιρα, Σίντνεϊ (αμυντικοί), Ρούμπεν Αμπορίμ, Τσάβι Γκαρσία (Ισπανία), Πάμπλο Αϊμάρ (Αργεντινή), Ραμίρες (Βραζιλία), Φάμπιο Κοεντράο, Ανχελ Ντι Μαρία (Αργεντινή), Κάρλος Μάρτινς, Φελίπε Μενέσες (μέσοι), Οσκαρ Καρντόσο, Κεϊρίσον, Γουέλντον, Νούνο Γκόμες, Χαβιέ Σαβιόλα (επιθετικοί).

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγαλύτερη στιγμή στο θεσμό για την Ενωση, η πρόκριση της στα ημιτελικά της διοργάνωσης το 1977, όπου αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους με δύο ήττες (0-1 Αθήνα / 1-4 Τορίνο). Μεγαλύτερη στιγμή για τους φιλοξενούμενους, η κατάκτηση του τροπαίου το 1983.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν τεθεί ποτέ αντιμέτωπες στο παρελθόν, με τη Μπενφίκα να μετρά πέντε νίκες και τέσσερις ήττες απέναντι σε ελληνικές ομάδες, με τέρματα 12-13 κατά. Μεγαλύτερη νίκη το 3-0 επί του Ολυμπιακού το 1983 και μεγαλύτερη ήττα το περσινό 1-5 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Για την ΑΕΚ, ο απολογισμός απέναντι σε πορτογαλικές ομάδες είναι μία νίκη και τρεις ήττες, με τέρματα 9-9. Μεγαλύτερη νίκη το 6-1 επί της Πόρτο το 1978 και μεγαλύτερη ήττα το 1-4 από από την Πόρτο την ίδια χρονιά. Χουανφράν και Αϊμάρ έχουν συνυπάρξει στην Σαραγόσα την περίοδο 2006-2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: