19 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Δανία: Αγωνιστική εκπλήξεων

ΣΟΝΤΕΡΙΣΚΕ – ΡΑΝΤΕΡΣ

***Προϊστορία: 1-0-2.

ΣΟΝΤΕΡΙΣΚΕ: Μόνο και μόνο ότι η περσινή εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία χαρακτηρίστηκε από τον δανέζικο Τύπο ως «θαύμα», σηματοδοτώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, αυτομάτως προσδιορίζει και το εύρος των φετινών της φιλοδοξιών. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που το ρόστερ της δεν έχει αλλάξει καθόλου! Ενίσχυση ήταν το ζητούμενο του Κάρστεν Μπρούε στο τέλος του περασμένου πρωταθλήματος, ωστόσο τα περιορισμένα οικονομικά του συλλόγου, δεν την επέτρεψαν. Κι έτσι, επειδή τα θαύματα δύσκολα επαναλαμβάνονται, ο πρωτομάστορας της περυσινής επιτυχίας έλυσε το συμβόλαιό του αποχωρώντας από τα ηνία.

Στη θέση του, ήρθε ο Μίκαελ Χέμινγκσεν, ένας μπολιασμένος από παραστάσεις επιπέδου τεχνικός (επί τριετίας assistant στην Οντένσε), μα καθόλου δοκιμασμένος σε ρόλο πρώτου προπονητή. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε καν το κατάλληλο δίπλωμα δεν είχε με αποτέλεσμα να αμφισβητείται ακόμη κι η παρουσία του στον πάγκο, κάτι που εν τέλει διασφαλίστηκε μέσω ειδικής άδειας από τη διοργανώτρια ομοσπονδία!

Υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο λοιπόν, η μεγαλύτερη επιτυχία της Σοντερίσκε ήταν ότι κατάφερε –προς το παρόν φυσικά– να κρατήσει στο δυναμικό της, τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές της, τον στόπερ Οτεσεν και τον μεσοεπιθετικό Κ. Ιλσο, για τους οποίους υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από συλλόγους της Δανίας όσο και του εξωτερικού. Ακόμη κι αυτοί όμως δεν δείχνουν ικανοί να σώσουν την κατάσταση. Και φέτος, το ζητούμενο είναι αποκλειστικά η παραμονή, με το αγωνιστικό πλάνο που θα επιδιωχθεί να αναμένεται ανάλογο. Πολύ σφιχτό αμυντικό παιχνίδι, ένας επιθετικός, πρώτιστα η αποφυγή της ήττας κι έκτοτε η αναζήτηση της νίκης κι... έχει ο Θεός. Να δούμε αν αρκεί όμως.

Το σημερινό της ξεκίνημα στο νέο πρωτάθλημα την υποχρεώνει μάλιστα να αγωνιστεί χωρίς τον... Ιλσο, ο οποίος τραυματίστηκε στον ώμο, υποβλήθηκε σε μικροεπέμβαση και αυτομάτως τέθηκε νοκ άουτ. Το παρήγορο για τους γηπεδούχους είναι πως ο έτερος των αναντικατάστατων, ο στόπερ Οτεσεν, ξεπέρασε το δικό του πρόβλημα, όπως άλλωστε και ο βασικός μέσος Στρίγκερ κι έτσι αμφότεροι ξεκινούν σήμερα στην ενδεκάδα, ενώ εκτός αποστολής λόγω πειθαρχικού παραπτώματος είναι κι ο αμυντικός χαφ Γ. Γένσε.

Αποστολή: Ιπσεν, Ούστεντ, Στρίγκερ, Κριστόφερσεν, Οτεσεν, Τόμσεν, Κιέρουφ, Φαμπρίσιους, Μπέρτολτ, Μ. Λάρσεν, Εγκχολμ, Ρ. Χάνσεν, Μ. Γέσεν, Χάλε, Αλιτς, Μπέντκερ, Σιντορένκοφ, Φρεντέρικσεν.

ΡΑΝΤΕΡΣ: Από το καλό στο καλύτερο τα «άλογα». Πέρυσι, ολοκλήρωσαν με την κατάκτηση της 5ης θέσης και της εξόδου στο Europa League την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους. Στο μεσοδιάστημα, οι αναφορές του ίδιου του Τζον Φάξε Γένσεν, με τις οποίες οριοθετούταν ως στόχος η καθιέρωση στην πρώτη τριάδα της Superligaen ως το 2012, προσδιόριζαν το πλαίσιο της αγωνιστικής τους φιλοσοφίας.

Παράλληλα, τα πρώτα δείγματα τα έδιναν με τις διεθνείς αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Εύκολο προσπέρασμα της Λίνφιλντ (4-0, 3-0) και προβάδισμα πρόκρισης στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa ύστερα από την εκτός έδρας επικράτηση της περασμένης Πέμπτης με 1-0 επί της Σούντουβα (στον επόμενο γύρο περιμένει το Αμβούργο).

Μεταγραφικά, κινήθηκε έξυπνα, καλύπτοντας τα δύο σημαντικότερα κενά που δημιουργήθηκαν από την παραχώρηση του βασικού αριστερού μπακ Φρεντέρικσεν στην Μπρόντμπι (στη θέση του ήρθε από τη Βαλερένγκα ο Αλ. Γέπσεν) και του μέσου Τιάγκο (στη θέση του ήρθε ο Λόρεντζεν από την Μπρόντμπι), το κυριότερο όμως ήταν πως κράτησε στις τάξεις της τον περσινό 1ο σκόρερ του πρωταθλήματος, Μ. Νίγκααρντ, ο οποίος αρκετό καιρό φλέρταρε με μεγαλύτερες ομάδες της χώρας.
Δικαιολογημένες συνεπώς οι φιλοδοξίες του Γένσεν, ο οποίος πρώτη φορά στην καριέρα του πραγματοποίησε προετοιμασία όντας 1ος προπονητής (ανέλαβε την ομάδα τον περασμένο Ιανουάριο). Εν όψει της σημερινής πρεμιέρας, οι φιλοξενούμενοι θα έχουν κανονικά στη διάθεσή τους τον Νίγκααρντ, ο οποίος εξαιτίας κάποιων ενοχλήσεων στον αστράγαλο δεν αγωνίστηκε στη Λιθουανία την περασμένη Πέμπτη, στερούνται όμως τον τιμωρημένο βασικότατο μεσοεπιθετικό Γκραν.

Αποστολή: Ελεγκάαρντ, Π. Φ. Γένσεν, Αντι, Ολεσεν, Σάνε, Σ. Πέντερσεν, Μπέκμαν, Μπεργκ, Ντα Κρουζ, Νάιγκαρντ, Ισάχ, Ρ. Ολσεν, Γέπσεν, Κ. Μ. Πέντερσεν, Κένιγκ, Λόρεντζεν, Φένγκερ, Ντάμποργκ, Φίσερ

ΚΟΓΚΕ – ΣΙΛΚΕΜΠΟΡΓΚ

***Προϊστορία: 5-6-5.

ΚΟΓΚΕ: Μετράει μόλις τρεις μήνες ζωής κι όμως φιγουράρει στα σαλόνια της Superligaen. Η Κόγκε προήλθε από τη συγχώνευση της περυσινής πρωταθλήτριας της 1ης κατηγορίας Χέρφολγκε και της Κόγκε ΗΒ, κρατώντας τον προπονητή (Αουρέλιους Σκαρμπάλιους) και το γήπεδο της πρώτης. Εκ των πραγμάτων οι φιλοδοξίες της δεν θα μπορούσαν να εκτείνονται περαιτέρω από την εξασφάλιση της παραμονής.

Οι αναλυτές του εγχώριου ποδοσφαιρικού στερεώματος εκτιμούν ότι διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό, για τα δεδομένα όμως της 1ης κατηγορίας, όχι όμως και γι’ αυτά της Superligaen. Κι από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν έγινε η παραμικρή κίνηση ενίσχυσης του ρόστερ, τότε τα πράγματα φαντάζουν δύσκολα για τους νεοφώτιστους, οι οποίοι έχουν να αντιπαρατάξουν το πλεονέκτημα της ομοιογένειας, προβάλλοντας μάλιστα ως... πεπατημένη αναφορικά με τη φετινή αγωνιστική τους προσέγγιση το περσινό παράδειγμα της Σοντερίσκε.

Τις ενστάσεις ενίσχυσε και η μέτρια παρουσία της στα τρία φιλικά προετοιμασίας που έδωσε (1/7, Κόγκε-Μίντιλαντ 3-2, 4/7 Νόρντζελαντ – Κόγκε 1-0 και 10/7 Οντένσε – Κόγκε 4-1), ωστόσο απόψε έχει την ευκαιρία κόντρα στην έτερη των νεοφώτιστων αν μη τι άλλο να ξεκινήσει τη σεζόν σε ... γνώριμα, αγωνιστικά, κατατόπια. Αγωνιστικά, ο Λιθουανός, αλλά πολιτογραφημένος Δανός, παίκτης-προπονητής (αν και σπανιότατα αγωνίζεται) την τελευταία τριετία της Κόγκε, ο 36χρονος Σκαρμπάλιους (γίνεται ο 100ός τεχνικός που κοουτσάρει ομάδα Superligaen) δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα.

Αποστολή: Μπιέρινγκ, Αρλοφελτ, Κρόνμποργκ, Τ. Κρίστενσεν, Κ. Σόρενσεν, Σ. Αντερσεν, Α. Σίμονσεν, Τοφτ, Ν. Μάντσεν, Τ. Σόρενσεν, Μ. Κριστόφερσεν, Ακε, Μ. Γένσεν, Σ. Κριστόφερσεν, Φαμπίνιο, Μ. Νίλσεν, Μ. Χ. Γένσεν, Σ. Νίλσεν, Σβέντσεν.

ΣΙΛΚΕΜΠΟΡΓΚ: Διαμετρικά αντίθετο το προφίλ της έτερης των νεοφώτιστων. Με «βαρύ» για τα δεδομένα του δανέζικου ποδόσφαιρου όνομα (έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο), με πολύ έμπειρο τεχνικό στον πάγκο, επέστρεψε στη Superligaen ύστερα από δύο χρόνια απουσίας και η λογική της μπορεί να είναι εφάμιλλη της Κόγκε, να παραμείνει δηλαδή στην κατηγορία, ο τρόπος όμως με τον οποίο... προλείανε το έδαφος για αυτό, ήταν τελείως διαφορετικός.

Κινήθηκε έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι και κατάφερε ουσιαστικά να αναδειχτεί σε... δευτεραθλήτρια των μεταγραφών (πίσω από την Οντένσε), αφού απέκτησε συνολικά 4 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 3 (ο επιθετικός Γ. Μπεκ κι ο δεξιός μπακ Φ. Χάνσεν –ελεύθεροι από την Εσμπιεργκ– και ο πορτιέρο Χέινζε, δανεικός από τη Μίντιλαντ) παίρνουν κατ’ ευθείαν θέση στη βασική της ενδεκάδα, αυτομάτως βάζοντας την ομάδα προφανώς σε καλύτερο επίπεδο από τη σημερινή της αντίπαλο και πιθανώς ανώτερο και από αυτό της Σοντερίσκε, των ομάδων δηλαδή με τις οποίες ξεκινάει τη σεζόν έχοντας τον ίδιο ακριβώς στόχο.

Κι αν μη τι άλλο η αποψινή πρεμιέρα θα είναι ένα σημαντικό crash test των δυνατοτήτων, αλλά και των ενδεχομένων διαφορών των δύο νεοπροβιβασθεισών. Η Σίλκεμποργκ πάντως, έχει εμφανώς πάρει τον αέρα της Κόγκε την τελευταία διετία –διάστημα κατά το οποίο συνυπήρξαν στην 1η κατηγορία– επικρατώντας τρεις φορές και φέρνοντας μία ισοπαλία στις τέσσερις συνολικά μεταξύ τους αναμετρήσεις (πέρυσι, σημείωσε δύο νίκες, σκοράροντας έξι γκολ).

Αγωνιστικά, και οι τέσσερις νεοφερμένοι των γηπεδούχων (ο τέταρτος είναι ο 19χρονος αμυντικός Φάρβερ, αποκτήθηκε από την Β93) βρίσκονται στην παρθενική τους αποστολή, στην οποία συμπεριλήφθηκε τελικά έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμού που τους ταλαιπωρούσαν ο νεοαποκτηθείς βασικός δεξιός μπακ Φ. Χάνσεν, ο επιθετικός Χολστ και ο χρησιμότατος στόπερ Τ. Λάρσεν.

Αποστολή: Φάλκενμπεργκ, Λουστού, Τ. Λάρσεν, Ορσνκοφ, Ντεγκν, Λέκιτς, Σ. Πέντερσεν, Μπεκ, Μπέλουμ, Τ. Χάνσεν, Σάαγκ, Χολστ, Φ. Χάνσεν, Μ. Σβένσον, Φάρβερ, Ράσμουσεν, Χέινζε.

ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ – ΟΝΤΕΝΣΕ

***Προϊστορία: 39-19-15.

ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ: Τα ζόρια ξεκίνησαν νωρίς για τους «κίτρινους». Τι νωρίς δηλαδή, πριν καν ξεκινήσει η προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην εγχώρια κορυφή ύστερα από τρία χρόνια! Πέρυσι, χωρίς να έχουν το σούπερ ποιοτικό ρόστερ της Κοπεγχάγης, ούτε και τον παραγωγικό πλουραλισμό της Οντένσε έφτασαν τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος να προπορεύονται. Η προσγείωση όμως και η ρεαλιστική ανάδειξη των δυνατοτήτων της ομάδας του Κεντ Νίλσεν ήρθαν τότε ακριβώς, όταν η Κοπεγχάγη, στο «Πάρκεν», σκόρπισε την Μπρόντμπι προσπερνώντας την στην κορυφή και φτάνοντας στον τίτλο.

Κι αντί να περίμενε κανείς πως το καλοκαίρι για τους πρωτευουσιάνους θα είχε χαρακτήρα... σαρώματος, οι επιλογές τους ξένισαν. Ενίσχυσαν το πλέον αξιόπιστο κομμάτι τους, αυτό της αμυντικής γραμμής, αποκτώντας έναν αριστερό μπακ (τον Φρεντέρικσεν από τη Ράντερς), θέση στην οποία όντως «πονούσαν» πέρυσι, κι έναν δεξιό μπακ, τον γνωστό μας Μίκαελ Νίλσον, χωρίς όμως εκεί να έχουν σημαντικό πρόβλημα. Πέραν τούτου, ουδέν. Κι αυτό, ενώ από πέρυσι, η εικόνα της ομάδας «φώναζε» για έλλειμμα τόσο δημιουργικών χαφ όσο και επιθετικών- στηριγμάτων του Μ. Ν. Ράσμουσεν. Η αμυντικογενής όμως λογική του Νίλσεν προφανώς κυριάρχησε κι από τη στιγμή που στα τέσσερα, πολύ δυνατά, φιλικά προετοιμασίας η εικόνα της Μπρόντμπι ήταν καλή, τα πάντα κυλούσαν φυσιολογικά.

Ελα όμως, που την περασμένη Πέμπτη, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας σεζόν, κόντρα στη Φλόρα Ταλίν στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου του Europa League, οι «κίτρινοι» φανέρωσαν το ίδιο ακριβώς πρόσωπο με την περασμένη χρόνια. Μηδέν φάσεις, μηδέν δημιουργικότητα, δεν είχαν κανέναν τρόπο να παραβιάσουν την αντίπαλη άμυνα, δέχτηκαν και το γκολ στη μοναδική επίσκεψη των Εσθονών στα καρέ τους κι έτσι το 0-1 κι οι αποδοκιμασίες των οπαδών τους, ήταν αρκετές να ξεκινήσει η φιλολογία.

Φιλολογία που εντάθηκε με τις επικριτικές αναφορές των οπαδών της Μπρόντμπι (των πλέον παρεμβατικών σε όλη τη Δανία) κατά του Κεντ Νίλσεν και οι οποίες δημιούργησαν ένα έντονο κλίμα αμφισβήτησης. Τόσο πολύ μάλιστα που ο Χέρμαν Χάραλντσον, ο διευθυντής της ομάδας, δημοσίως διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν τον Δανό τεχνικό να παίζει την καρέκλα του τόσο στο αποψινό ντέρμπι όσο και στη ρεβάνς του Ταλίν. Παρά τις διαψεύσεις όμως, η αλήθεια είναι πως ουδείς πείστηκε, πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Νίλσεν έχει προφανώς χάσει την εμπιστοσύνη των φιλάθλων. Ετσι, ήταν που ήταν το αποψινό παιχνίδι ένα πρώτης τάξεως crash test εν όψει της νέας σεζόν, πλέον προσλαμβάνει καθοριστικό χαρακτήρα για τους γηπεδούχους, αφού σε περίπτωση νέας αρνητικής εμφάνισης κι αποτελέσματος κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει.

Αγωνιστικά, ο Νίλσεν, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος τόσο για την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο όσο και για πορεία πρωταθλητισμού στη φετινή σεζόν, αντιμετωπίζει και αγωνιστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να απουσιάζει όντας τραυματίας, ο αναντικατάστατος επιθετικός και περσινός 1ος σκόρερ, Μ. Ν. Ράσμουσεν, απουσία που όπως φάνηκε την Πέμπτη είναι καταλυτικότατη για την επιθετική λειτουργία των πρωτευουσιάνων. Από εκεί και πέρα, τιμωρημένος είναι ο βασικότατος αμυντικός χαφ Γκίσλασον, ενώ δεν πρόλαβε να αποθεραπευτεί μένοντας εκτός αποστολής κι ο ακραίος μέσος Μίκελσεν.
Οι δύο έσχατες απώλειες προέκυψαν από την αναμέτρηση της Πέμπτης, με τον πολύσυνθετο μεσοαμυντικό και περσινή αποκάλυψη της Μπρόντμπι, Ράντρουπ να τραυματίζεται και να τίθεται νοκ-άουτ, την ώρα που και ο πιθανώς δημιουργικότερος μεσοεπιθετικός της Μπρόντμπι, Αλ. Φάρνερουντ χτύπησε κι αυτός με αποτέλεσμα η συμμετοχή του στη βασική ενδεκάδα απόψε να είναι εξαιρετικά αμφίβολη, παρότι συμπεριλήφθηκε στην αποστολή.

Αποστολή: Σ. Αντερσεν, Τέρνες, Σέλμπριγκε, Φρεντέρικσεν, Χολμέν, Νίλσον, Φάρνερουντ, Π. Μάντσεν, Γιόνσον, Αγκερ, Τ. Ράσμουσεν, Τζάλοου, Κρον-Ντέλι, Μπίσκοφ, Μ. Γένσεν, Γ. Κρίστιανσεν, Γιάτα, Βας, Γ. Λάρσεν.

ΟΝΤΕΝΣΕ: Την μπουκιά από το στόμα στερήθηκε πέρυσι η ΟΒ, χάνοντας τον τίτλο κυριολεκτικά στο παρά πέντε, πραγματοποιώντας παρά ταύτα την καλύτερη σεζόν της στα τελευταία 15 χρόνια. Κι αυτό προφανώς αποτέλεσε και το έναυσμα της περαιτέρω ενίσχυσης της ομάδας του Λαρς Ολσεν, προκειμένου να μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια Κοπεγχάγη και Μπρόντμπι διεκδικώντας με ακόμη καλύτερους όρους την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ετσι, χωρίς ουσιαστικά να στερηθεί κάποια από τις πολύτιμες περσινές της μονάδες (πλην του ... προβληματικού, 36χρονου γκολκίπερ Ονίτσκο), προέβη στην πιθανώς καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού εντάσσοντας στο δυναμικό της τον εξαιρετικό Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό της Ααλμποργκ, Κακά, απέκτησε τον αριστερό μπακ Τ. Γιοχάνσεν από τη Χέρενφεν, καλύπτοντας παράλληλα το κενό του τρελό-Ονίτσκο με δύο ελπιδοφόρους τερματοφύλακες, τον δικό της (ήταν δανεικός στην Ααλεσουντ) Αν. Λίντεγκααρντ και τον Εμ. Ουσάγκερ από τη Ράντερς.

Θετικό συνεπώς το πρόσημο για τους «ριγέ», το βασικό πρόβλημα των οποίων πέρυσι ήταν αφενός η αποτελεσματικότητά τους στα ντέρμπι –πήραν μόνο μία νίκη σε 6 παιχνίδια με τους πρωτευουσιάνους– και η αναντιστοιχία των εντός με τις εκτός έδρας εμφανίσεις τους. Με το καλημέρα λοιπόν στο νέο πρωτάθλημα, έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν κατά πόσον οι δημόσιες πλέον τοποθετήσεις τόσο του Ολσεν όσο και των παικτών του περί κατάκτησης του τίτλου, είναι δικαιολογημένες ή όχι και κυρίως κατά πόσον οι περσινές «ασθένειες» ξεπεράστηκαν. Πόσο μάλλον όταν βρίσκει μια πληγωμένη Μπρόντμπι, κόντρα στην οποία δεν έχει καταφέρει καν γκολ να σημειώσει στις τέσσερις τελευταίες τους αναμετρήσεις!

Αγωνιστικά, οι φιλοξενούμενοι στερούνται τον τιμωρημένο βασικότατο χαφ Αμπσαλόνσεν, ωστόσο η συγκεκριμένη απουσία είναι η ελάχιστη δυνατή, αφού υπολογίζονται κανονικά έχοντας ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους οι επίσης βασικότατοι, χαφ Χ. Χ. Αντρέασεν, ο επιθετικός Ντεμπά Νιρέν, αλλά και ο νεοαποκτηθείς αριστερός μπακ Γιοχάνσεν.

Αποστολή: Λίντεγκααρντ, Ρούουντ, Χάλαντ, Χ. Χ. Αντρέασεν, Α. Μ. Κρίστενσεν, Χέλβεγκ, Ουτάκα, Ρούνστρομ, Ε. Χάνσεν, Κ. Σόρενσεν, Ουσάγκερ, Κακά, Τροστ, Τζεμπά-Τζεμπά, Γκίσλασον, Ντεμπά-Νιρέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: