14 Ιουνίου 2009

Confederations Cup : Νέα Ζηλανδία


Oι "λευκοί" έγιναν αυτόματα μεγαλύτερη δύναμη στην Ωκεανία ύστερα από την μετακόμιση της Αυστραλίας στην ασιατική ομοσπονδία. Το αν αυτό ωφέλησε την ομάδα εντός και εκτός γηπέδου είναι αμφίβολο.

Χωρίς την ύπαρξη σημαντικού ανταγωνισμού, διοργανώσεις όπως το Confederations Cup είναι πολύ σημαντικές λίγο πριν τους αγώνες με την 5η καλύτερη ομάδα της Ασίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010.

Τον Ιούνιο θα αντιμετωπίσουν την διοργανώτρια Νότια Αφρική, το Ιράκ και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, μόλις η πρώτη τους συμμετοχή στην διοργάνωση στην οποία δεν έχουν καμία νίκη.

Έχουν προκριθεί μόλις μια φορά για παγκόσμιο κύπελλο, το
πολύ μεγάλη ευκαιρία στην Νέα Ζηλανδία να προκριθεί στην σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργανώσεις.

Με έναν πανέξυπνο προπονητή όπως ο Ρίκι Χέρμπερτ και η πρόσφατη προσθήκη ενός γνήσιου σούπερσταρ όπως ο Σέιν Σμελτζ από την Α-League. H σωστή προετοιμασία φέτος ίσως να είναι αυτό που χρειάζονται οι "λευκοί" για να κάνουν μια εμφάνιση σοκ στην ίδια χώρα το 2010.

Πως έφτασε εδω

Η Νέα Ζηλανδία προκρίθηκε αυτόματα σε όμιλο όπου αντιμετώπισε τα Φίτζι, τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου. Τερμάτισε πρώτη με διαφορά επτά βαθμών και εξασφάλισε την συμμετοχή της στο Confederations Cup ως πρωταθλήτρια Ωκεανίας. Επίσης κέρδισε το δικαίωμα να αντιμετωπίσει σε διπλά παιχνίδια τον πέμπτο της Ασίας σε διπλά παιχνίδια για μια θέση στο παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής.

Ο προπονητής: Ρίκι Χέρμπερτ

Εργάζεται παράλληλα στην εθνική ομάδα και στην Ουέλινγκτον Φίνιξ από την οποία και παίρνει τους περισσότερους παίκτες. Είναι πρώην διεθνής με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας και ήταν παρόν στο μοναδικό μουντιάλ της το 1982 στην Ισπανία. Την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια.

Η ομάδα

Αρχηγός της ομάδας είναι ο κεντρικός αμυντικός της Μπλάκμπερν, Ράιαν Νέλσεν ενώ ο Χέρμπερτ παίρνει τους περισσότερους παίκτες από τους Ουέλινγκτον Φίνιξ. Eίναι μια ενδιαφέρουσα ομάδα με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε άλλες χώρες καθώς και αρκετούς που αγωνίζονται στη Νέα Ζηλανδία. Ένας από αυτούς είναι ο Ντάνκαν Ούτον των Κολούμπους Κρού.

O αμυντικός Άντριου Μπόιενς αγωνίζεται στο MLS με την Red Bull Νιού Γιορκ και φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο το 2007 σε φιλικό με την Ουαλία. O Κρις Κίλεν είναι πολύ έμπειρος καθώς έχει αγωνιστεί με την Σέλτικ στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ φορά τη φανέλα της εθνικής από το 2000. Έχει αγωνιστεί επίσης στην Χιμπέρνιαν, την Όλνταμ και τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ τώρα παίζει δανεικός στη Νόριτς.

Ο Τζάροντ Σμιθ είναι ένας ακόμα ποδοσφαιριστής από την Αμερική και βοήθησε την ομάδα στην προσπάθεια της στο OFC Nations Cup ενώ ο πρώην Άγγλος διεθνής Κρις Τζέιμς προτίμησε την γεννέτειρα του. Την θέση του τερματοφύλακα διεκδικούν οι Μαρκ Πάστον και Γκλεν Μος των Ουέλινγκτον Φίνιξ. Στην άμυνα αγωνίζονται οι Τόνι Λότσχεντ και Τζέρεμι Κρίστι που επίσης παίζουν στους Φίνιξ,

Ο Λέο Μπέρτος είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχει μεταδώσει την ενέργεια του στην εθνική ομάδα. Ο επιθετικός της ομάδας Σέιν Σμελτζ αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου της χώρας. Ο 27χρονος έχει πετύχει πολλά κρίσιμα γκολ για την χώρα του και είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν με επιτυχία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Παίκτης που θα λάμψει: Κρις Τζέιμς

Ο 21 χρόνων Κρις Τζέιμς είναι μέλος της ομάδας από όταν πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την ομάδα των ελπίδων. Θεωρείται ευρέως ως το ανερχόμενο αστέρι του ποδοσφαίρου στη Νέα Ζηλανδία, μπήκε σταδιακά στη διεθνή σκηνή με τη βοήθεια του προπονητή της εθνικής Herbert, και έχει της δυνατότητες να δείξει ακόμα πιο πολύ το ταλέντο του στη Νότια Αφρική τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: