14 Ιουνίου 2009

Confederations Cup : Ιράκ

Η πρώτη παρουσία στο Confederations Cup είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη για το Ιράκ μετά από μια φρικτή χρονιά. Η συμμετοχή σε τέτοια μίνι-πρωταθλήματα αφήνει πάντα γλυκόπικρη γεύση σε αυτές τις ομάδες, που ήδη ξέρουν ότι δεν θα επιστρέψουν στο μεγάλο γεγονός έναν χρόνο αργότερα. Από τις οχτώ χώρες, το Ιράκ είναι η μοναδική που έχει αποκλειστεί στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Η κατάκτηση του διάσημου Ασιατικού Κυπέλλου από τις "αλεπούδες των ερήμων" (Desert Foxes) τον Ιούλιο του 2007, ένωσε το έθνος με τέτοιο τρόπο που δεν είχε συμβεί για χρόνια. Συνεπώς, η συντριβή στο δρόμο για τη Νότια Αφρική ήταν ολέθρια. Παρά το γεγονός ότι κληρώθηκαν σε ένα σκληρό όμιλο με Αυστραλία, Κίνα και Κατάρ, σίγουρα, όλοι πίστευαν, ότι οι πρωταθλητές Ασίας θα αντιμετώπιζαν λίγα προβλήματα.

Η αρχή ήταν πολύ κακή ενώ στα μέσα της διαδρομής, η ομάδα ήταν σχεδόν νεκρή. Ένα ξέσπασμα στο τέλος έδωσε την ευκαιρία για κάτι καλύτερο αλλά ήταν πολύ αργά. Παρά το τεράστιο πισωγύρισμα, το Ιράκ είναι μια ομάδα με ταλέντο και τώρα έχει ένα μεγάλο κίνητρο να αποδείξει στον κόσμο ότι η μεγάλη επιτυχία του 2007 δεν ήταν τυχαία.

Πως έφτασαν εδώ: Κυπελλούχοι Ασίας 2007

Ήταν μια παραμυθένια ιστορία. Λίγοι έδιναν στο Ιράκ πιθανότητες στην έναρξη του Κυπέλλου Ασίας το καλοκαίρι του 2007. Η νίκη κόντρα στην Αυστραλία στη φάση των ομίλων ήταν πέρα ως πέρα δίκαιη ενώ στον ημιτελικό απέκλεισαν την Νότια Κορέα στη διαδικασία των πέναλτι. Η Σαουδική Αραβία, μια ομάδα που είχε κερδίσει την Ιαπωνία και βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα, περίμενε στον τελικό, όμως ο Γιουνίς Μαχμούντ με κεφαλιά στο δεύτερο ημίχρονο σημείωσε το νικητήριο γκολ και προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στο Ιράκ.

Προπονητής: Μπόρα Μιλουτίνοβιτς

Οι εθνικές ομάδες που έχει αναλάβει ο Σέρβος τεχνικός είναι πάρα πολλές. Προχώρησε με το Μεξικό, τη Κόστα Ρίκα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία στο δεύτερο γύρο των Παγκόσμιων Κυπέλλων 86, 90, 94 και 98 αντίστοιχα ενώ επίσης οδήγησε την Κίνα στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της το 2002. Κατόπιν ανέλαβε την Ονδούρα και την Τζαμάικα πριν προσγειωθεί στο Ιράκ τον Απρίλιο. Όση εμπειρία και αν έχει αποκτήσει, ο 64χρονος τεχνικός δεν χάνει ποτέ την ενέργεια και τον ενθουσιασμό του και είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τα μεγάλα τουρνουά καλύτερα από τον Μπόρα.

Η ομάδα

Για πολλούς παίκτες του Ιράκ το Confederation Cup είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συστηθούν στο ευρωπαϊκό κοινό. Στο παρελθόν κάποιοι παίκτες ήταν κοντά να μετακινηθούν σε ευρωπαϊκή ομάδα αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Ο μεσοεπιθετικός, Νασχάτ Ακράμ, έφτασε μια ανάσα από μια μεγάλη μεταγραφή το 2008. Ο μέσος ήταν ένας από τους διακριθέντες του Κυπέλλου Ασίας και συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μάντσεστερ Σίτι την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, ήταν αδύνατο να αποκτήσει άδεια εργασία στο Νησί λόγω της αυστηρής αγγλικής νομοθεσίας και έτσι η μεταγραφή ματαιώθηκε.

Ο Νασχάτ αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή με τον μοναδικό Ιρακινό ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη. Ο Χαουάρ Τάχερ όχι μόνο παίζει εκεί, αλλά έγινε και ο πρώτος Ιρακινός που σκόραρε στο Champions League την περασμένη σεζόν. Ο ταλαντούχος Κούρδος βρήκε δίχτυα για την Ανόρθωση στη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-1 στην Κύπρο.

Στην επίθεση, ο Γιουνίς Μαχμούντ είναι από τους πιο γνωστούς επιθετικούς στην Ασία και αναμενόταν να πάρει το δρόμο για έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Η Μαρσέιγ έδειξε ενδιαφέρον όμως ο δυναμικός φορ αγωνίζεται ακόμα στην ομάδα του Κατάρ, Αλ-Γκαράφα, μαζί με τον Νασχάτ.

Τέλος ο Νουρ Σάμπρι είναι ένας ικανός και ταλαντούχος τερματοφύλακας και υπερασπίζεται την εστία του πίσω από μια έμπειρη αμυντική γραμμή που αγωνίζεται μαζί για πολλά χρόνια.

Παίκτης που θα λάμψει: Καράρ Γιασίμ

Μόλις 22 χρονών, ο μέσος Καράρ Γιασίμ αποτελεί αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας του Ιράκ. Δυνατός και αθλητικός, του αρέσει να προωθείται όποτε είναι δυνατό. Οι εμφανίσεις του στο Κύπελλο Ασίας το 2007 είχαν ως κέρδος τη μετακίνηση στο Κατάρ. Έχει φιλοδοξίες να φτάσει ψηλότερα στην καριέρα του και αυτή η διοργάνωση θα του δώσει αυτή την ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: