14 Σεπτεμβρίου 2009

Τι πιστεύουν οι παίκτες του Ολυμπιακού για τον Κετσπάγια

Μπορεί κάποιοι να μην περίμεναν από τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει αυτή την τραγική εικόνα στα μέσα του Σεπτέμβρη, ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι παίκτες της ομάδας του λιμανιού αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στην ομάδα στου Ρέντη έβλεπαν τα... ζόρια να έρχονται.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» που θεωρούσαν δεδομένο από την περίοδο της προετοιμασίας κιόλας ότι η φετινή σεζόν θα είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων για τον Ολυμπιακό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Τιμούρ Κετσπάγια και τους συνεργάτες του. Οι ατάκες παικτών του Ολυμπιακού, και μάλιστα πρωτοκλασάτων, αστέρια δηλαδή της ομάδας, είναι μνημειώδεις και προέβλεπαν αυτά που θα έρθουν για τους Πειραιώτες και τα οποία είδαν φυσικά οι οπαδοί του συλλόγου στα τελευταία παιχνίδια, με αποκορύφωμα την τραγική εικόνα στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Καβάλα.

«Δέκα πόντους πίσω»
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες ανήκει σε ξένο παίκτη των Πειραιωτών, από αυτούς που συνήθιζαν να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος στη διάρκεια της πτήσης από το Μόναχο στην Αθήνα για την επιστροφή της ομάδας από την προετοιμασία στο Ζέεφελντ είχε πει. «Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς προπόνησης, η ομάδα θα έχει "καεί" πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Γίνονται απίστευτα σκηνικά, δεν θα έχουμε δυνάμεις να περπατήσουμε και στο τέλος του πρώτου γύρου θα είμαστε δέκα πόντους πίσω. Δεν μπορούσα ούτε να τα σκεφτώ αυτά που βλέπω».

Η πρόβλεψη του συγκεκριμένου ξένου παίκτη του Ολυμπιακού έχει αποδειχθεί σωστή, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν δυνάμεις, «σέρνονται» σε ματς με την Καβάλα, τον Εργοτέλη και τη Σερίφ και φαντάζουν ομάδα που έχει φυσική κατάσταση για κλάματα. Το συγκεκριμένο θέμα άλλωστε ήταν γνωστό στους ανθρώπους του Ολυμπιακού και φυσικά κανείς στο μεγάλο λιμάνι δεν θέλει να δει την ομάδα δέκα πόντους πίσω από την κορυφή με το φινάλε του πρώτου γύρου. Ηδη άλλωστε η γκέλα με την Καβάλα είναι ένα αποτέλεσμα που ασφαλώς ήταν εκτός προγράμματος για τους «ερυθρόλευκους». Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα αποτελέσματα των εργομετρικών πριν από λίγες μέρες στου Ρέντη, τα οποία ήταν απογοητευτικά και έδειχναν «καμμένη γη».

«Ούτε μια φορά τακτική»
Αυτή ήταν όμως μόνο η αρχή. Τι άλλο έλεγαν οι παίκτες σχολιάζοντας τα όσα έβλεπαν καθημερινά στις προπονήσεις; «Κάθε μέρα ίδια προπόνηση. Μια ώρα διπλό και μια ώρα τρέξιμο, θαρρείς και είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε μαραθώνιο. Για τακτική ούτε λόγος, καμιά μέρα, σε καμιά προπόνηση». Μάλιστα αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όταν μετά τη συνάντηση του Κόκκαλη με τον Κετσπάγια ο Γεωργιανός πήγε στου Ρέντη, έδωσε εντολή να γίνουν δύο νέες ασκήσεις στην προπόνηση, κάτι που φυσικά σχολιάστηκε από τους ποδοσφαιριστές.

«Δεν μπορούμε να περπατήσουμε»
Φάνηκε περίτρανα και στο παιχνίδι με την Καβάλα ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν δυνάμεις στο ξεκίνημα της σεζόν. «Δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας, πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Θέλουμε να τρέξουμε και δεν μπορούμε». Είναι άραγε ψέματα ότι ο Πάντος, ένας παίκτης που «αλώνιζε» το γήπεδο τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε αλλαγή στο ημίχρονο του αγώνα με τη Λάρισα γιατί δεν μπορούσε να πάρει ανάσα;

Ο ίδιος ο Κετσπάγια δεν παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο Αλκαζάρ ότι «στο τέλος μείναμε από δυνάμεις»; Ολα έδειχναν καταστροφικά αποτελέσματα για τον Ολυμπιακό και οι μόνοι που δεν ένιωσαν έκπληξη από την εικόνα της ομάδας ήταν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Περίμεναν, βλέποντας τις δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν, ότι δεν θα αργούσε η στιγμή που αυτά τα προβλήματα θα έβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο όπως και έγινε.

«Δεν πάει η μπάλα μπροστά»
Ενα επίσης σημαντικό θέμα το οποίο είχε σχολιαστεί αρνητικά από τους παίκτες του Ολυμπιακού ήταν η αδυναμία των «ερυθρόλευκων» να επιτεθούν, καθώς από φύσει επιθετική ομάδα οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν σε μια νύχτα ομάδα που έπαιζε πίσω από τη μεσαία γραμμή. Παίκτης άλλωστε του Ολυμπιακού έλεγε στου Ρέντη «και να θέλουμε να επιτεθούμε δεν γίνεται. Πώς να φτάσει η μπάλα μπροστά όταν όλη η ομάδα είναι πίσω από τη σέντρα;».

Εχει χαθεί η «μπάλα»
Ενα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο έχει φυσικά να κάνει με τις δηλώσεις του Κετσπάγια μετά το τέλος του αγώνα με την Καβάλα. Ο προπονητής των "ερυθρόλευκων" ζήτησε πίστωση χρόνου, τη στιγμή που όλο το γήπεδο αποδοκίμαζε την εικόνα της ομάδας, ενώ παράλληλα η αναφορά του στην πίεση που υπάρχει στον Ολυμπιακό προκάλεσε -αν μη τι άλλο- εντύπωση ότι ο Γεωργιανός δεν ήξερε σε ποια ομάδα ερχόταν το καλοκαίρι. Η πίεση υπάρχει στην πειραϊκή ομάδα από τη μέρα ίδρυσής της και όχι φυσικά από τη στιγμή που την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε ο Κετσπάγια. Το θέμα, όμως, είναι αν ο προπονητής μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πίεση και, όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχει πρόβλημα.

Τι είπε στον Στολτίδη
Ο Τιμούρ Κετσπάγια άφησε εκτός αποστολής τον Ιεροκλή Στολτίδη στο ματς με την Καβάλα, τη στιγμή που ο Λεντέσμα ήταν και κουρασμένος και θα έπρεπε να προφυλαχθεί εν όψει του αγώνα με την Αλκμααρ, αλλά αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα όσα είπε ο 41χρονος τεχνικός στον δυναμικό μέσο των "ερυθρόλευκων", προκαλώντας φυσικά την έκπληξη του Στολτίδη. "Θα μείνεις εκτός αποστολής γιατί είδα στο φιλικό με τον Εργοτέλη ότι δεν έχεις βρει ακόμα τα πατήματά σου. Δεν είσαι έτοιμος για να παίξεις" ήταν τα λόγια του Κετσπάγια στον Στολτίδη.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο Στολτίδης είχε παίξει στο φιλικό σε όλο το ματς, ξεκινώντας σαν αμυντικός χαφ και στη συνέχεια πέρασε σαν στόπερ, θέση που φυσικά δεν είναι η πλέον γνώριμη για τον παίκτη και είχε γλιτώσει τον Ολυμπιακό από δύο σίγουρα γκολ, κάνοντας τάκλιν την τελευταία στιγμή και ενώ παίκτης του Εργοτέλη ήταν απέναντι στον Κόβατς έτοιμος να σκοράρει. Υπήρχε δηλαδή ο κίνδυνος να πάει στο σκορ στο 6-0 ή στο 7-0 και ο Κετσπάγια είδε ότι ο "Ιέρο" δεν είχε πατήματα.

Το τετ α τετ με τον Ντουντού
Ενα περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από δύο περίπου εβδομάδες στου Ρέντη είναι ικανό να φανερώσει ότι οι σχέσεις του Τιμούρ Κετσπάγια με τους παίκτες του Ολυμπιακού δεν είναι σε καλό επίπεδο, με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο τους μιλούσε ο Γεωργιανός στου Ρέντη.

Σε κάποια φάση της προπόνησης ο Κετσπάγια είπε κάτι στα ρώσικα που μάλλον παρέπεμπε σε... γαλλικά, χωρίς όμως να λογαριάσει ότι ο Ντουντού γνωρίζει τη γλώσσα από τη θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Βραζιλιάνος εκνευρίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν άφησε έτσι το θέμα. Μόλις τελείωσε η προπόνηση ο Λατινοαμερικάνος άσος των πρωταθλητών Ελλάδας ζήτησε να δει τον προπονητή του και ο Κετσπάγια έκανε δεκτό το αίτημά του. Οι πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι ο Λατινοαμερικάνος μέσος του Ολυμπιακού είπε στον Κετσπάγια ότι θα πρέπει να σταματήσει να βρίζει τους παίκτες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι σωστό να λες αυτά τα πράγματα, είμαστε στην ίδια ομάδα. Δεν γίνεται ο προπονητής να βρίζει συνέχεια τους παίκτες. Δεν ξέρω τι λένε οι συμπαίκτες μου κι αν ενοχλούνται, αλλά εμένα δεν θα με ξαναβρίσεις».

Ηθελαν ραντεβού με τον πρόεδρο
Χρήζει επίσης ιδιαίτερης μνείας ότι τα πράγματα δεν ήταν ήρεμα ούτε στη διάρκεια της προετοιμασίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι βασικότατος παίκτης των Πειραιωτών ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ομάδας, Σωκράτη Κόκκαλη, για να του μεταφέρει τον προβληματισμό και τον εκνευρισμό πολλών παικτών για όσα γίνονται στην ομάδα.

Από το goalday

Δεν υπάρχουν σχόλια: