8 Αυγούστου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο Bundesliga: Σημαντικές απουσίες στη Μπάγιερν


Μετά τη χθεσινή νίκη της Wolfsburg επί της Stuttgart στον εναρκτήριο αγώνα της Bundesliga, το πρωτάθλημα συνεχίζεται σήμερα με τις πρεμιέρες έξι νέων προπονητών και σημαντικές απουσίες για την Bayern...

Nürnberg - Schalke:

Οι οπαδοί των δύο ομάδων συνδέονται με μακροχρόνια φιλία.

Με μοναδικές μεταγραφές τον μέσο Broich και τον Χαριστέα που επέστρεψε από τη Leverkusen και αναμένεται να πάρει χρόνο συμμετοχής ως 3ος φορ, είναι πολύ πιθανό η βασική ενδεκάδα της Nurnberg (3,55 για νίκη στο ανταλλακτήριο της Betfair) να μείνει ίδια και απαράλλαχτη με πέρσι. Αυτή βέβαια δεν παύει να είναι ποιοτική με την παρουσία παικτών όπως ο Mintal, o Pinola, o Kluge και ο Eigler. Βασικό όπλο παραμένει η άμυνα. Κανένα απολύτως πρόβλημα απουσιών στο σημερινό παιχνίδι.

Ντεμπούτο για τον Felix Magath στον πάγκο της Schalke, που θεωρείται το 2ο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου σε απόδοση 12,00. Ο πονηρός Felix προέρχεται από την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Wolfsburg, ένα κατόρθωμα που λίγοι θα μπορούσαν να πετύχουν. Ωστόσο, δεν θα είναι τόσο εύκολο το έργο του σε μια ομάδα που φέρει τη ρετσινιά των looser και 52 πλέον χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Από τους παίκτες που αποκτήθηκαν μόνο ο μέσος Holtby (Aachen) μπορεί να παίξει βασικός. Τραυματίες είναι σήμερα ο αριστερός μπακ Pander και ο διεθνής αμυντικός χαφ Jones, ερωτηματικό υπάρχει για τον επιθετικό Farfan.

Mainz - Leverkusen:

Ντεμπούτο στον πάγκο της Mainz (1ο φαβορί για υποβιβασμό στο 2,60 στο ανταλλακτήριο) για τον μέχρι πρότινος προπονητή, της U19, Tomas Tuchel, που διαδέχεται τον Jorn Andersen. Ο τελευταίος απομακρύνθηκε απρόσμενα μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο από την Lubeck (4η κατηγορία)! Σημαντικότερη προσθήκη αυτή του Andy Ivanschitz, ο οποίος είναι έτοιμος για το ντεμπούτο του. Δύο άλλοι καλοί νεοαποκτηθέντες μέσοι, οι Polanski και Trojan θα χάσουν τους πρώτους αγώνες λόγω τραυματισμών. Γενικότερα, οι πολλοί τραυματισμοί ήταν σημαντικό ζήτημα στην προετοιμασία.

Άλλο ένα ντεμπούτο σε γερμανικό πάγκο είναι αυτό του βετεράνου Jupp Heynckes, ο οποίος διαδέχεται τον Bruno Labbadia. Έχοντας ανασυρθεί από την ναφθαλίνη στο φινάλε της περσινής σεζόν με την Bayern, ο «Don Jupp» αποτελεί την ελπίδα των ανθρώπων της Bayer για επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε μεταγραφικό επίπεδο, η Leverkusen (2,02 για το διπλό μέσα στο Mainz) απέκτησε τον Ελβετό ταλαντούχο επιθετικό Eren Derdiyok (36,00 απόδοση για Πρώτος Σκόρερ) έναντι 5 εκ. από την Basel και τον βετεράνο αμυντικό Sammy Hyypia από τη Liverpool. Ο Heynckes δήλωσε πως φέτος θα δοθούν ευκαιρίες και στο Φάνη Γκέκα, αλλά στην πρεμιέρα θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου ο Derdiyok. Τραυματίας είναι ο επιθετικός Helmes, τιμωρημένος από πέρσι ο αμυντικός χαφ Vidal.

Dortmund - Kοln:

O περσινός βασικός κορμός της Dortmund (1,66 για νίκη κόντρα στην Koln) διατηρήθηκε αυτούσιος με μία και μοναδική αλλαγή. Ο στράικερ Alex Frei έφυγε με δικιά του θέληση στην Basel και με τα λεφτά που εισέρρευσαν στα ταμεία της Borussia αποκτήθηκε ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ πέρσι παγκοσμίως. Με 37 γκολ σε 38 συμμετοχές με τη φανέλα της Colo Colo, ο Αργεντίνος Lucas Barrios ήταν στόχος αρκετών ιταλικών ομάδων, αλλά τα ζεστά μετρητά των Γερμανών τον έφεραν στη Βεστφαλία. Οι υπόλοιποι παίκτες που αποκτήθηκαν διεύρυναν τις εναλλακτικές επιλογές του Klopp. Στην πρεμιέρα ο ξανθομάλλης κόουτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τον αριστερό μπακ Dede και τον αμυντικο χαφ Kehl (αρχηγός), ενώ πράσινο φως έδωσε τελικά ο τερματοφύλακας Weidenfeller.

Πρεμιέρα για τον Κροάτη Zvonimir Soldo, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν ο αρχηγός της Stuttgart, στον πάγκο της Koln. Ο Soldo διαδέχεται τον Christoph Daum που πήγε στη Fenerbahce. Η φρενίτιδα που προκάλεσε η επιστροφή του Lukas Podolski (14,00 απόδοση για Πρώτος Σκόρερ), θα κοπάσει για λίγο, καθώς ο Γερμανός επιθετικός έμεινε εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού. Αντιθέτως, έτοιμος είναι ο άλλος ονομαστός νεοαποκτηθείς, ο διεθνής μέσος Maniche. Ο τελευταίος μαζί με τον Petit στο πλευρό του ισχυροποιούν πολύ την ομάδα στον άξονα. Πάντως, είναι και αυτός αμφίβολος για το σημερινό ματς. Εκτός αποστολής έχουν μείνει επίσης δύο εκ των κορυφαίων πέρσι, ο κεντρικός αμυντικός Geromel και ο επιθετικός Novakovic, αμφότεροι τραυματίες.

Hertha - Hannover:

Μετά την πιο επιτυχημένη σεζόν της τελευταίας δεκαετίας, στη Hertha ξεκινά μια νέα εποχή. Μάλλον πρόκειται για μια μαύρη εποχή, με την αποχώρηση του δημοφιλούς μάνατζερ Dieter Hoeness (διάδοχος ο βετεράνος του συλλόγου, Michael Preetz) και την απώλεια των τριών καλύτερων πέρσι παικτών, Simunic, Voronin και Pantelic. Ο γεννημένος σκόρερ Wichniarek θα δοκιμάσει για 2η φορά την τύχη του στο Βερολίνο, ίσως όμως δεν αγωνιστεί σήμερα λόγω ενός τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί. Να σημειωθεί πως οι Βερολινέζοι (1,85 για να καταβάλλουν την αντίσταση του Hannover) χρειάστηκαν τη διαδικασία της παράτασης για να σκοράρουν στο 120ο λεπτό και να αποκλείσουν την Preussen Munster (4η κατηγορία) την περασμένη εβδομάδα.

Το Hannover συνεχίζει με τον Dieter Hecking στον πάγκο της ομάδας, παρά τις απογοητευτικές προηγούμενες χρονιές. Πρόβλημα αποτελούν οι τραυματισμοί του επιθετικού Schlaudraff και του αμυντικού χαφ Andreasen, που αποτελούν παίκτες-κλειδιά για τη βασική ενδεκάδα. Επιπλέον, απόντες είναι σήμερα άλλοι δύο χαφ οι Lala και Sergio Pinto. Κρίσιμη για την πορεία της ομάδας θα είναι και η συμβολή του νεοαποκτηθέντα Karim Haggui (Leverkusen) στην, προβληματική μέχρι πρότινος, άμυνα. Στο ντεμπούτο του, ο Τυνήσιος αμυντικός ήταν τραγικός κόντρα στην Eintracht Trier (4η κατηγορία) από την αποκλείστηκε το Hannover την περασμένη Κυριακή.

Werder Bremen - Frankfurt:

Νέα εποχή στη Werder (1,44 o άσος στην Betfair) με τον ηγέτη των τελευταίων ετών, Diego, να μεταπηδά στη Juventus και όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις ο σύλλογος της Βρέμης δεν αγόρασε κάποιον ισάξιο αντικαταστάτη. Το κενό, ωστόσο, θα καλυφτεί με αλλαγή συστήματος. Από το 4-4-2 σε ρόμβο που έπαιζε τα τελευταία χρόνια, όλα δείχνουν ότι ο αιωνόβιος τεχνικός Thomas Schaaf θα δοκιμάσει ένα 4-4-2 με δύο αμυντικά χαφ και δύο βιρτουόζους επιθετικογενείς ακραίους, τον Mesut Ozil και τον νεοαποκτηθέντα ακραίο από την Gladbach, Marko Marin, το μεγαλύτερο ταλέντο αυτή τη στιγμή στη Γερμανία. Η επιστροφή του Borowski στα αμυντικά χαφ, δημιουργεί ένα δυνατό δίδυμο με τον πολύπειρο Frings. Απώλεια της τελευταίας στιγμής για το σημερινό ματς ο κεντρικός μπακ Naldo, τη θέση του οποίου θα πάρει ο Sebastian Prodl. Εκτός αποστολής έχει μείνει και ο επιθετικός Rosenberg.

Πρώτη για τον νέο τεχνικό της Frankfurt, Michael Skibbe, που διαδέχεται τον μακροβιότερο προπονητή στην ιστορία της Eintracht Frankfurt, Friedhelm Funkel. Ο νεαρός τεχνικός μετράει μόνο αποτυχίες στην προπονητική του καριέρα, ενώ η πρώτη καίρια επίδραση του στα τεκταινόμενα του συλλόγου ήταν η αφαίρεση του περιβραχιονίου από τον Γιάννη Αμανατίδη προς όφελος του Ελβετού Spycher, απόφαση που προκάλεσε αναστάτωση. Ο νεοαποκτηθείς αμυντικός Maik Franz αποτελεί σταθερή αξία στις μικρομεσαίες ομάδες της Bundesliga, αλλά το κενό των Fink και Inamoto στα αμυντικά χαφ δεν καλύφθηκε επαρκώς από τις προσθήκες των Schwegler και Teber. Όπως και πέρσι, πολλά προβλήματα τραυματισμών ταλάνισαν την προετοιμασία, οι περισσότεροι όμως ποδοσφαιριστές έχουν τεθεί στη διάθεσή του Skibbe για το σημερινό ματς.

Hoffenheim - Bayern Munchen:

Με την ίδια ομάδα που πέρσι κατά διαστήματα συνάρπασε τον κόσμο της Bundesliga θα πορευτεί η Hoffenheim (4,20 για τη μίνι-έκπληξη κόντρα στην Bayern). Το ρόστερ διατηρήθηκε αναλλοίωτο και ενισχύθηκε με την προσθήκη του πολύπειρου κεντρικού αμυντικού Josip Simunic σε μια θέση, στην οποία πέρσι πονούσε πολύ. Ένας έτερος νεοαποκτηθείς, ο Βραζιλιάνος Maicosuel ίσως βρει θέση στην ενδεκάδα στο σημερινό παιχνίδι λόγω της απουσίας του τραυματία επιθετικού Ba. Απών είναι επίσης ο αμυντικός χαφ Luis Gustavo.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Bayern μπαίνει στη μάχη ως το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, σε απόδοση 1,66 στο ανταλλακτήριο της Betfair. Με νέο προπονητή τον άρτι εστεμμένο πρωταθλητή Ολλανδίας με την Alkmaar, Luis van Gaal να κάνει ντεμπούτο σήμερα ανήμερα των 58ων γενεθλίων του. Από τους πολλούς «ονομαστούς» νεοαποκτηθέντες, τον αμυντικό χαφ Tymoshchuk (Zenit), τους επιθετικούς Olic (Hamburg), Mario Gomez (Stuttgart) και τον ακραίο Daniel Pranjic (Heerenveen), μόνο ο Gomez έχει κερδίσει θέση βασικού. Οι Βαυαροί ταξίδεψαν με πολλά προβλήματα σήμερα στο Sinsheim, καθώς ανέτοιμοι είναι οι Ribery, Klose, Toni και τραυματίας ο αμυντικός Demichelis. Με δεδομένο ότι έχει πουληθεί και ο Lucio, το κέντρο της άμυνας δείχνει προβληματικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: