23 Αυγούστου 2009

Εξι «καυτές» πρεμιέρες που έγραψαν ιστορία


Στα 30 χρόνια του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος, έξι φορές η σεζόν άνοιξε με ντέρμπι. Απόψε είναι η έβδομη, στο Ολυμπιακό Στάδιο, ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό.
Σημειωτέον, σε κανένα άλλο σοβαρό πρωτάθλημα της Ευρώπης δεν αρχίζουν τη σεζόν με αγώνα ντέρμπι. Θεωρείται αντιεμπορικό και κόντρα στο συμφέρον του πρωταθλήματος να παίζουν με το «καλημέρα» μεταξύ τους οι μεγάλες ομάδες.

Πέρσι ήταν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός, προηγούμενα καλοκαίρια είχαμε πρεμιέρες με ντέρμπι «αιωνίων» Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού ή αντίστροφα, το 1991 ήταν Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Ας θυμηθούμε τι ακριβώς έγινε σε έξι πρεμιέρες με αγώνες ντέρμπι, όπου οι ερυθρόλευκοι όσες φορές αγωνίστηκαν, κατάφεραν να μείνουν αήττητοι...

Λασπομαχία στην Πάτρα

Πρεμιέρα πρωταθλήματος, 6 Σεπτεμβρίου 1981 και στο εθνικό στάδιο της Πάτρας δεν πέφτει καρφίτσα (21.350 εισιτήρια). Είναι το μοναδικό ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο επαγγελματικό (πλην του μπαράζ του Βόλου) που έγινε εκτός Αττικής. Επαιξαν στην Πάτρα, επειδή είχε τιμωρηθεί η έδρα του Ολυμπιακού, για επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου του 1981 με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πριν από τον αγώνα, ο Σταύρος Νταϊφάς και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχαν τάξει στους ποδοσφαιριστές εξωπραγματικά- για την εποχή εκείνη- πριμ.

«Θάφτηκαν στη λάσπη τα πριμ» έγραψε η «Ε» την επομένη, για ένα ντέρμπι που έγινε σε καταρρακτώδη βροχή, με Γαλάκο και Κυράστα να παίζουν για πρώτη φορά κατά του Ολυμπιακού, κάτι που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση του ντέρμπι και εξελίχθηκε όλη την εβδομάδα σε ένα σίριαλ μίσους και πάθους...

Ο «Μπουμπλής» άνοιξε το σκορ στο 10', στο 42' αποβλήθηκε ο Λάκης Κατσιάκος. Τελικά στο 80' κατάφερε να ισοφαρίσει ο Τάσος Μητρόπουλος, που είχε μετακομίσει εκείνο το καλοκαίρι από τον Εθνικό στον Ολυμπιακό.

Ρεσιτάλ Προτάσοφ

Πρώτη Σεπτεμβρίου έγινε η πρεμιέρα της σεζόν 1991-92,. Ποτέ άλλοτε το πρωτάθλημα δεν είχε ξεκινήσει τόσο νωρίς! Στο Καραϊσκάκη (30.248 εισιτήρια) ο Ολυμπιακός των πολλών προβλημάτων, του Αργύρη Σαλιαρέλη, των Ουκρανών (Μπλαχίν προπονητής, Προτάσοφ εκτελεστής) και του νεοφερμένου εκείνο το καλοκαίρι Βασίλη Καραπιάλη, κόντρα στην ΑΕΚ που είχε νέο πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη, αλλά και με μεγάλες και τρανταχτές μετεγγραφές, τους Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Αλέκο Αλεξανδρή, Βασίλη Δημητριάδη και βέβαια με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς γενικό δερβέναγα.

Στο πρώτο ημίχρονο, είχαμε ένα καταπληκτικό επιθετικό ρεσιτάλ του Ολυμπιακού με όμορφο ποδόσφαιρο. Ο,τι κάνει, του πιάνει και πάει μέσα! Χατ τρικ ο Νίκος Τσιαντάκης, ένα γκολ ο Προτάσοφ, η ΑΕΚ το μόνο που καταφέρνει είναι να μειώσει στο ημίχρονο σε 4-1 με πέναλτι του Σαβέβσκι και μετά το 4-2 από τον Δημητριάδη. Ο Μπάγεβιτς ξεκίνησε με μοναδικό επιθετικό τον Πατίκα, έβαλε στο β'μέρος τον Δημητριάδη, ενώ ο Πεπές αντικαταστάθηκε στο 46' κι από τότε δεν ξανάπαιξε στην ΑΕΚ.

Ζητούνται επόπτες

Για τις 21 Αυγούστου ορίστηκε η πρεμιέρα της σεζόν 1992-93. Μέσα στον καύσωνα και τα μπάνια του λαού, οι διαιτητές αποφασίζουν, δυο μέρες νωρίτερα, αποχή από τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής.

Σημείο τριβής, η μείωση του ορίου ηλικίας από τα 43 χρόνια στα 40. Στο προσκήνιο πριν από 17 χρόνια και εμπλεκόμενοι στο μείζον θέμα της διαιτησίας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (υφυπουργός Αθλητισμού), ο Γιώργος Δέδες (πρόεδρος ΕΠΑΕ), ο Κώστας Τριβέλλας (πρόεδρος ΕΠΟ) και οι διαιτητο πατέρες Λάτσιος και Γεωργίου.

Φορτισμένο το κλίμα, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού, Γιάννης Χατζής, μίλησε τότε για «οργανωμένη μαφία στη διαιτησία» και τελικά την Κυριακή 21 Αυγούστου όλοι έψαχναν από τα μεγάφωνα του Ολυμπιακού Σταδίου για αξιολογημένους επόπτες. Για να παίξουν (δίπλα στο διαιτητή Σάββα) στο ντέρμπι των «αιωνίων». Οι Λιούπκο Πέτροβιτς και Ιβιτσα Οσιμ ήταν στους πάγκους Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αντίστοιχα και το ματς - παρωδία έληξε χωρίς γκολ, σε ένα «άδειο» γήπεδο, καθώς είχαν κοπεί μόλις 21.000 εισιτήρια.

Η αποβολή Κώτσιου

28 Αυγούστου 2005, στο ΟΑΚΑ πρεμιέρα πρωταθλήματος με ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Πριν από το ματς, θέμα συζήτησης ο τρόπος με τον οποίο θα υποδέχονταν οι Παναθηναϊκοί τον Κωνσταντίνου που είχε ντυθεί στα «κόκκινα» εκείνο το καλοκαίρι. Τελικώς δεν άνοιξε μύτη, οι αντιδράσεις πολύ χλιαρές για το Μιχαλάκη. Ο Ολυμπιακός «χτύπησε» με τους συνήθεις... υπόπτους: 34' κεφαλιά Στολτίδη, 86' Τζόρτζεβιτς, 0-2! Στον Παναθηναϊκό έμεινε να συζητά επί ημέρες για την αποβολή Κώτσιου στο 65'. Πόσο χτύπησε με τον αγκώνα τον Οκκά, πόσο τον βρήκε, αν έκανε θέατρο ο Κύπριος κι άλλα τέτοια.

Στο τέλος με απαράδεκτη ενέργεια αποβλήθηκε (από τον Μπριάκο) και ο Μόρις. Ο Μαλεζάνι δήλωσε ότι «η διαιτησία δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα». Ο Κώτσιος είχε άλλη άποψη: «Αν σε τέτοιες φάσεις δίνεται αποβολή, τότε οι ομάδες στα ντέρμπι θα τελειώνουν με οκτώ παίκτες»

Ξύλο με Μόρις

Η Ελλάδα φλέγεται κυριολεκτικά από τις πυρκαγιές την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και η πρεμιέρα της σεζόν 2007-2008 μετατίθεται μια εβδομάδα αργότερα: 2 Σεπτεμβρίου. Στη Λεωφόρο, το τελευταίο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού λήγει χωρίς γκολ. Ελάχιστοι θα το θυμούνται, αυτό που έμεινε ήταν η αποβολή στο τέλος (από τον Καζναφέρη) του κορυφαίου του γηπέδου Παρασκευά Αντζα. Και η γκρίνια των Ολυμπιακών για τον ατομιστή Λούα Λούα (δοκάρι στο 22'), με τον Λεμονή να τον «φωτογραφίζει» στη συνέντευξη τύπου. Μετά το ματς οπαδοί του Παναθηναϊκού την έπεσαν χοντρά στον Μόρις, όταν αυτός πήγε να πάρει το αυτοκίνητό του από το πάρκινγκ του γηπέδου. Αντάλλαξαν βρισιές αλλά και αρκετό ξύλο και τελικά χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να αποχωρήσει ο νοτιοαφρικανός ποδοσφαιριστής, χωρίς περαιτέρω συνέπειες...

Μετά το σοκ

Περσινή πρεμιέρα, 31 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ, ΑΕΚ-ΠΑΟ. Η «Ενωση» προερχόταν από αποκλεισμό σοκ από την Ομόνοια. Οι «πράσινοι» είχαν αποκλείσει την Σπάρτα Πράγας και είχαν πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και το γλέντησαν στο κότερο του Πατέρα στα γενέθλια του προέδρου. Ο Πλιάτσικας κάνει το ματς της ζωής του ως... τρεχαντήρι (και καλείται μετά από τον Ρεχάγκελ στην Εθνική), η ΑΕΚ τρέχει, μαρκάρει, πρεσάρει, σκοράρει (20' σουτ φωτοβολίδα Εντίνιο, 44' ανύπαρκτο πέναλτι Μπλάνκο) απέναντι σε έναν σαστισμένο και ακίνδυνο Παναθηναϊκό, που απλώς μειώνει στο τέλος με φάουλ του Καραγκούνη.

Στη συνέντευξη τύπου ο Δώνης ανέλυε τις σκέψεις του για τα συστήματα και τους ρόμβους. Και στον Παναθηναϊκό, είχαμε τα πυρά (από τον Κώστα Αντωνίου) κατά του Κύρου Βασσάρα...

Από το enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: