5 Αυγούστου 2009

Οι πιθανοί αντίπαλοι του «Τριφυλλιού»

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Ληγκ διεκδικώντας τη συμμετοχή του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, και πλέον περίμενει τη κλήρωση της Παρασκευής για να μάθει τον αντίπαλό του.

Παρ' όλο που πρέπει να ολοκληρωθούν και οι σημερινοί επαναληπτικοί για να βγουν όλοι οι πιθανοί αντίπαλοι, μία πρώτη εικόνα για τους πιθανούς αντιπάλους του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ έχει σχηματιστεί :

Φιορεντίνα

Γήπεδο: «Αρτέμιο Φράνκι»

Θέσεις: 47.282

Περσινή πορεία: Προσπάθησε να κρατήσει δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη (πρωτάθλημα-Τσάμπιονς Λιγκ), αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην Ευρώπη πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο που ήταν να κουνήσει σεντόνι στο «Αρτέμιο Φράνκι». Μπάγερν και Λιόν, όμως, αλλά κυρίως η απειρία της σε τέτοιες διοργανώσεις έφεραν τον αποκλεισμό και τον υποβιβασμό στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ αλλά κι εκεί ένα γκολ του Λεονάρντο του Άγιαξ στο 87' την έστειλε πρόωρα σπίτι της με συνέπεια να ξεκινήσει γκρίνια ακόμα και για τον Τσέζαρε Πραντέλι, κάτι πρωτόγνωρο για την ομάδα. Το τελευταίο τρίμηνο του πρωταθλήματος, όμως, οι «βιόλα» με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ κατάφεραν την προτελευταία αγωνιστική να πάρουν το τέταρτο εισιτήριο για τα προκριματικά.

Στόχοι: Η χρονιά που έρχεται είναι κρίσιμη για τη Φιορεντίνα, αφού ετοιμάζονται για το νέο πρότζεκτ. Τα αδέρφια Ντέλα Βάλε έχουν υψηλούς στόχους για το καμάρι της Φλωρεντίας, κι ένα από αυτά είναι η κατασκευή ενός καινούργιου γηπέδου που θα είναι κόσμημα για την πόλη. Επίσης, στη Φλωρεντία θεωρούν ότι ίσως ήρθε η ώρα για το κάτι παραπάνω, έχοντας πλέον την εμπειρία με τις διπλές υποχρεώσεις σε Ευρώπη και Ιταλία.

Μεταγραφές: Παρότι μόλις την Κυριακή ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα στην Ιταλία, στη Φιορεντίνα έχει γίνει ήδη μία προεργασία, άλλωστε ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, ο Πανταλέο Κορβίνο, είναι ένας από τους πιο ικανούς ανθρώπου όσον αφορά τις μεταγραφές στην Ιταλία. Στόχος της ομάδας, είναι ένας πρωτοκλασάτος αμυντικός (στην άμυνα πονάει η Φιορεντίνα), αλλά και ο αντικαταστάτης του Φελίπε Μέλο που πήρε μεταγραφή για τη Γιουβέντους. Ήδη αποκτήθηκαν οι Νατάλι και Μαρκιόνι (αντάλλαγμα από τους "μπιανκονέρι"), αλλά η αναζήτηση συνεχίζεται, αφού ο Τσέζαρε Πραντέλι έχει ζητήσει τρεις βασικούς παίκτες.

Αποχωρήσεις: Τελικά η μεγάλη αποχώρηση έγινε και ήταν αυτή του Φελίπε Μέλο. Ο Βραζιλιάνος διεθνής μέσος αποκτήθηκε από τη Γιουβέντους για το ποσό των 21ος εκατ. ευρώ, αλλά και τα δικαιώματα του Μαρκιόνι. Άλλος βασικός ποδοσφαιριστής δεν πρόκειται να αποχωρήσει.

Στουτγκάρδη

Γήπεδο: «Μερσέντες Μπενζ Αρίνα»

Θέσεις: 55.896

Περσινή πορεία: Με εντυπωσιακή πορεία στο δεύτερο γύρο, και τον Μάριο Γκόμεζ να «πετάει» φωτιές, η Στουτγκάρδη έφτασε στο σημείο ακόμα και να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Τελικά, την τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα παρά την ήττα με 2-1 από την Μπάγερν Μονάχου εξασφάλισε την τρίτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Ληγκ

Στόχοι: Πρωταρχικός στόχος για τους Σουηβούς είναι η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που θα προσθέσει και άλλα λεφτά στα ήδη γεμάτα ταμεία της ομάδας, ενώ στις εγχώριες διοργανώσεις στόχος είναι να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τη σαλατιέρα.

Μεταγραφές: Η Στουτγκάρδη είναι μία από τις ομάδες που κινήθηκε έντονα στο μεταγραφικό παζάρι. Ο Μάρκους Μπάμπελ είδε το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Μάριο Γκόμεζ να αποχωρεί για τη Μπάγερν, με τη θέση του να καταλαμβάνει ο Πογκρέμπνιακ από τη Ζενίτ. Επίσης, υπήρξε και η μεγάλη επιστροφή του Αλεξάντερ Χλεμπ δανεικός από τη Μπαρτσελόνα.

Αποχωρήσεις: Μεγαλύτερη απώλεια από αυτή του Μάριο Γκόμεζ δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η Στουτγκάρδη δεν θα μπορούσε να πει όχι στα 30 εκατ. των Βαυαρών με τον Γκόμεζ να γίνεται η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Μπουντσελίγκα. Επίσης, παρελθόν αποτελεί και ο Ντάνιελ Λουμπόγια ο οποίος δεν υπολογιζόταν.

Σέλτικ

Γήπεδο: «Σέλτικ Παρκ»

Θέσεις: 60.837

Περσινή πορεία: Όταν λέγεσαι Σέλτικ δεν μπορείς να συμβιβαστείς με ένα Λιγκ Καπ, έστω και αν αυτό ήρθε επί της αιωνίου αντιπάλου Ρέιντζερς. Οι «Καθολικοί» μετά από μία τριετία έχασαν την πρωτοκαθεδρία στο πρωτάθλημα, αφού παρότι είχαν διαφορά επτά πόντων, τερμάτισαν πίσω από τη Ρέιντζερς. Τα πράγματα δεν ήταν καλά ούτε στην Ευρώπη, αφού βγήκε 4η και αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα αυτά τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα ο Γκόρντον Στράχαν να αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας.

Στόχοι: Καταλαβαίνει κανείς ότι η Σέλτικ δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση, και ήδη στην ομάδα κάνουν σχέδια για το πως θα επιστρέψουν στην κορυφή. Νέο προπονητής ο Τόμας Μόμπρεϊ, πρώην της Γουέστ Μπρόμιτς, αλλά φαίνεται πως η νέα σεζόν δεν ξεκίνησε καθόλου καλά. Εντός έδρας ήττα από την Ντιναμό Μόσχας και οι «Κέλτες» θα πρέπει να ανατρέψουν το εις βάρος τους 1-0 για να μπορέσουν να περάσουν στα πλέι-οφ.

Μεταγραφές: Μέχρι στιγμής δύο είναι οι μεταγραφές που έχει κάνει. Αυτές του Φορτούν και Ν' Γκούεμο, και οι δύο από τη Νανσί, δύο παίκτες περισσότερο ρολίστες και όχι αστέρια.

Αποχωρήσεις: Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές αναμένεται να πληρώσουν το μάρμαρο για την άσχημη περσινή πορεία. Ο Σουνσούκε Νακαμούρα μετακόμισε στην Εσπανιόλ, ενώ και ο Ιταλός Μάσιμο Ντονάτι ψάχνει ομάδα στη πατρίδα του.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Γήπεδο: «Βιθέντε Καλντερόν»

Θέσεις:55.000

Περσινή πορεία: Εξαιρετική η φετινή πορεία της ομάδας, που μπορεί να μην πήρε κάποιο τρόπαιο, ωστόσο κατάφερε να μπει στις «16» καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να δείξει πως είναι ικανή για το κάτι παραπάνω και σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα και στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο η εμπειρία της Πόρτο ήταν αυτή που της έκλεισε το δρόμο. Στο πρωτάθλημα μπορεί να μην έπεισε τόσο, ωστόσο μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό της ανέβασε ταχύτητα και εξασφάλισε ξανά τη συμμετοχή της στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης

Στόχοι: Οι στόχοι για την επόμενη σεζόν αρχίζουν με τη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έσοδα ήταν αρκετά και η διοίκηση δεν θέλει να χάσει τον «χρυσό». Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ομάδας, Ενρίκε Σερέσο τόνισε πως θα ήθελε κάτι περισσότερο από τους «16», ενώ όλοι αναζητούν μια καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα. Καλή και η τετράδα, ωστόσο όλοι περιμένουν την υπέρβαση και φυσικά να μπουν ανάμεσα στα δυο «θηρία» τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μεταγραφές: Το επιθετικό δίδυμο Φορλάν – Αγκουέρο θα παραμείνει στην ομάδα, αφού είναι οι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ενώ φέτος οι «ροχιμπλάνκος» αποφάσισαν να μη δαπανήσουν τόσα πολλά λεφτά. Η μεγάλη μέχρι στιγμής μεταγραφή είναι η απόκτηση του διεθνή τερματοφύλακα με τις ελπίδες της Ισπανίας, Σέρτζιο Ασέχο από τη Βαγιαδολίδ, ενώ οι υπόλοιπες κινήσεις αφορούν ελεύθερους παίκτες.

Αποχωρήσεις: Η αρχή έγινε με τον Μανίσε, ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ στη Μαδρίτη, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης που έλυσε το συμβόλαιό του. Από κει και πέρα, η εκκαθάριση συνεχίστηκε με τους Λέο Φράνκο, Κουπέ να είναι ο επόμενοι. Όσο για τον προπονητή, Αμπέλ Ρεσίνο, αφού κατάφερε να βγάλει τους «ροχιμπλάνκος» στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα μπορούσε παρά να μην ανανεώσει τη συνεργασία του με το σύλλογο.

Άντερλεχτ

Γήπεδο: «Βαν Ντε Στοκ»

Θέσεις:22.000

Περσινή πορεία: Η... κακή σεζόν είχε φανεί από το καλοκαίρι, όταν και η Άντερλεχτ είχε αποκλειστεί από την Μπάτε Μπόρισοφ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η διοίκηση έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Άριελ Γιάκομπς, ωστόσο σε πρωτάθλημα των... δυο βγήκε δεύτερη, αφού η Σταντάρ Λιέγης απέδειξε στα μπαράζ πως είναι πιο «ομάδα». Η Άντερλεχτ έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες, αφού και σε εύκολα ματς έπεσε σε παγίδες. Πήρε την 2η θέση, με τους διοικούντες τον σύλλογο πάντως να μην ευχαριστημένοι από τη χρονιά που πέρασε. Η ομάδα πάντως ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τον Οκτώβριο έχασε τον εξαιρετικό γκολκίπερ, Ντάνιελ Ζίτκα. Αντίθετα, εξαιρετική η πορεία του 24χρονου μέσου, Μπουσουφά, ενώ απογοήτευσαν παίκτες όπως οι Φρούτος, Βλτσεκ.

Στόχοι: Με ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία, οι στόχοι δεν θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικοί από χρονιά σε χρονιά. Η διοίκηση της ομάδας έκανε σαφές πως για την επόμενη περίοδο η Άντερλεχτ πρέπει να μπει στους ομίλους των ισχυρών, αφού ο περσινός αποκλεισμός – σοκ από τη Μπάτε έκανε κακό στο ταμείο του συλλόγου. Παράλληλα, στόχος είναι και η επιστροφή στην κορυφή της βαθμολογίας, κάτι που η Σταντάρ Λιέγης έχει... φροντίσει να ξεχαστεί. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε και η πρόκριση απέναντι στη Σίβασπορ ήρθε και σχετικά άνετα ειδικά μετά το 5-0 του πρώτου αγώνα.

Μεταγραφές: Νεαρούς και εξελίξιμους παίκτες απέκτησε η Άντερλεχτ το καλοκαίρι, ενώ επέστρεψαν και δανεικοί.

Αποχωρήσεις: Από την ομάδα αποχώρησαν παίκτες κορεσμένοι όπως ο Βλτσεκ και ο Μουλίκιν, ενώ την τελευταία στιγμή ο Αργεντινός Λοσάδα θα συνεχίσει τη καριέρα του στην Ολλανδία. Από κει και πέρα, θα γίνουν προσπάθειες να παραμείνει στην ομάδα ο μέσος και πρώτος σκόρερ της ομάδας, Μπουσουφά, ωστόσο πολλά ευρωπαϊκά κλαμπ έχουν αρχίσει ήδη κρούσεις.

Nτιναμό Μόσχας

Γήπεδο: «Αρένα Κίμκι» (προσωρινό)

Θέσεις: 36.000

Περσινή πορεία: Η Ντιναμό Μόσχας κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη προνομιούχο θέση η οποία οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ για μία νίκη έχασαν τη δεύτερη θέση ππου έδινε κατευθείαν μία θέση στους ομίλους. Οσο για το Κύπελλο, αποκλείστηκε στον ημιτελικό χάνοντας στα πέναλτι με 6-5 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στόχοι: Πλέον εδώ που έχει φτάσει, θέλει την είσοδο στους ομίλους. Η ομάδα του Αντρέι Κομπέλεφ έκανε το μεγάλο μπαμ την προηγούμενη εβδομάδα και μέσα στο "Σέλτικ Παρκ" επικράτησε με 1-0 της Σέλτικ και κρατάει στα χέρια της την πρόκριση.

Μεταγραφές: Το καλοκαίρι δεν ήταν και τόσο καυτό για την Ντιναμό Μόσχας. Οι Ρώσοι δεν κινήθηκαν σχεδόν καθόλου και απέκτησαν μόνο τον Αγκουίαρ από την Μπράγκα.

Αποχωρήσεις: Αντίθετα, αρκετοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν, αλλά το μεγάλο τους αστέρι, ο Αλεξάντερ Κερζάκοφ παρέμεινε.

Τιμισοάρα

Γήπεδο: Νταν Παλτινισάνου

Θέσεις: 32.000

Περσινή πορεία: Κατέλαβε τη καλύτερη θέση στην ιστορία της τερματίζοντας δεύτερη πίσω από την πρωταθλήτρια Ουνιρέα. Πολύ καλά τα πήγε η ομάδα του Σαμπάου και στο κύπελλο όπου έφτασε στο τελικό, όπου ηττήθηκε από την Κλουζ.

Στόχοι: Ανοίγοντας έρχεται η όρεξη και και μετά τη περσινή δεύτερη θέση, όλοι στην ομάδα πιστεύουν ότι ίσως καταφέρουν να κάνουν το μεγάλο μπαμ και γιατί όχι να χτυπήσουν το πρωτάθλημα. Ο Σαμπάου έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα, με πρωτεργάτη το μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον Γκεόργκι Μπουκούρ. Ήδη είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο μπαμ με τον αποκλεισμό της κατόχου του τελευταίου ΟΥΕΦΑ, τη Σαχτάρ, από την οποία απέσπασε ισοπαλία 2-2 στην Ουκρανία.

Μεταγραφές: Δεν έκανε κάποια μεγάλη μεταγραφή, αλλά το σημαντικότερο ήταν η παραμονή του Μπουκούρ παρά τις φήμες περί Στεάουα. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν είναι παίκτες συνόλου.

Αποχωρήσεις: Όπως είπαμε και πιο πάνω, παρά τις φήμες ο Μπουκούρ παρέμεινε στην ομάδα, ενώ οι παίκτες που ήρθαν δε κάνουν τη διαφορά.

Από την nafteboriki

Δεν υπάρχουν σχόλια: