4 Αυγούστου 2009

Στο σκαμνί για υπεξαίρεση ο Γούμενος!


Παραπέμπεται σε δίκη ο ένας μεγαλομέτοχος, απαλλάσσεται ο άλλος, για την υπεξαίρεση στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 850/2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Γούμενος θα καθίσει στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης με την κατηγορία ότι οικειοποιήθηκε 892.703 ευρώ, εκδίδοντας αποδείξεις πληρωμής στο όνομά του χωρίς να επισυνάπτει τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά.

Τον Απρίλιο του 2007 ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για κακουργηματική «υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και από κοινού» με τον έτερο πρώην μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Βασίλη Παγώνη, ο οποίος όμως απαλλάχθηκε με το ίδιο βούλευμα επειδή «δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής από την κύρια ανάκριση». Προηγήθηκαν μηνύσεις του Α.Σ. ΠΑΟΚ και άλλων 26 μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και η έρευνα της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) αποκάλυψε «τρύπα» στα ταμεία της ΠΑΕ. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν δαπάνες ύψους 1.600.000 ευρώ χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά. Στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου αναφέρεται ότι: Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι η οικονομική διαχείριση γινόταν με τρόπο επιλήψιμο και υπήρχαν προστριβές με τους φιλάθλους της ομάδας εξαιτίας της οριακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έφτασε ο σύλλογος και τη συνακόλουθη κακή πορεία της ομάδας στους αγώνες. Το Ιούνιο του 2006, η «Επιτροπή Σωτηρίας», στην οποία συμμετείχαν βετεράνοι ποδοσφαιριστές, παλιοί παράγοντες και μέλη του συλλόγου, έκανε ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία και διαπίστωσε την ύπαρξη υπέρογκων ζημιών στα ταμεία της ΠΑΕ, πολλαπλά χρέη σε τρίτους, δαπάνες χωρίς παραστατικά, πλήθος οικονομικών ατασθαλιών και αυθαιρεσίες στις λογιστικές καταγραφές.

Ο Γιάννης Γούμενος, ο οποίος ήταν εξουσιοδοτημένος για τη διαχείριση και την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ, λειτουργούσε με αυταρχικό τρόπο και δεν συνεργαζόταν με τους ταμίες και τους λογιστές της ΠΑΕ. Από τον έλεγχο της ΥΠΕΕ βεβαιώθηκαν κινήσεις χρημάτων προς τον κατηγορούμενο (778.000 στις 23/8/2006 και 114.703 στις 8/9/2006), με την έκδοση αποδείξεων πληρωμής στο όνομά του χωρίς την επισύναψη φορολογικών παραστατικών (καταχώριση στα βιβλία με ανύπαρκτα παραστατικά). Μετά την αποχώρησή του, τον Νοέμβριο του 2006, δεν επέστρεψε τα παραπάνω ποσά ούτε προσκόμισε τα απαραίτητα παραστατικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: