10 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Premier League: Για ποιο λόγο η Manchester City δεν θα είναι «καλύτερη των υπολοίπων»....

Από τότε που η Premier League διεκδικείται μόνο από τέσσερις ομάδες, το μεγαλύτερο έπαθλο για τους υπόλοιπους είναι να τερματίσουν ακριβώς πίσω τους - και ίσως αν κάποια από τις υπόλοιπες ομάδες σταθεί και λίγο τυχερή, να καταφέρει να πλασαριστεί ανάμεσα στις μεγάλες τέσσερις τερματίζοντας στην τέταρτη θέση. Καθώς η Manchester City ξοδεύει χρήματα σα να είναι μία από τις "Τέσσερις Μεγάλες", έχει καταφέρει να χριστεί φαβορί σε απόδοση 2,50 στη Betfair για Νικητής εκτός των 4 μεγάλων. Το θέμα όμως είναι πως τα πολλά έξοδα, δεν εγγυώνται την επιτυχία.

Η City δεν το έχει καταφέρει ποτέ
Δύο σεζόν πριν την εισαγωγή της Premier League, η Manchester City εδραιώθηκε ως μία από τις πέντε καλύτερες ομάδες της χώρας - τερματίζοντας πέμπτη το 1990-91 αλλά και το 1991-92, μόλις 12 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Leeds τη δεύτερη απ' αυτές. Εντούτοις, η City δεν έχει φτάσει ξανά σε αυτό το επίπεδο και η καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ στην Premier League είναι η όγδοη τη σεζόν 2004-05.

Επικρατεί καθεστώς ολιγαρχίας
Σε αυτές τις 14 σεζόν από τότε που η Blackburn κατέκτησε τον τίτλο της Premier League το 1994-95, μόλις τέσσερις ομάδες έχουν τερματίσει μέσα στις πρώτες τέσσερις θέσεις του πρωταθλήματος - Newcastle, Leeds, Tottenham και Everton - και στα τελευταία πέντε χρόνια, η συγκεκριμένη τιμή έχει μοιραστεί σε μικρότερες ακόμα επιλογές: τις Tottenham και Everton.

Τα πολλά κεφάλαια δεν εγγυώνται επιτυχία
Η Manchester City μπορεί να έχει περισσότερους πόρους από τους αντιπάλους της, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα χρήματα που δαπάνησε πέρσι χωρίς να καταφέρει να κάνει κάτι σπουδαίο. Το περασμένο καλοκαίρι τα έξοδα της City έφτασαν περίπου στα €72 εκ. και πρόσθεσαν άλλα €57 εκ. τον Ιανουάριο για να τερματίσουν τελικά 13 βαθμούς πίσω από την Everton, η οποία ξόδεψε περίπου €4 εκ. Άρα, παρά το γεγονός ότι ξόδεψαν περίπου 31 φορές περισσότερα από τα «Ζαχαρωτά» μέσα στη σεζόν, κατάφεραν να τερματίσουν πίσω τους με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή της σεζόν 2007-08, των 10 βαθμών.

Δεν ήταν μόνο η City που απέτυχε να πάρει το αποτέλεσμα αν και ξόδεψε αρκετά
Η ομάδα του Mark Hughes δεν ήταν η μοναδική που κατάφερε να τερματίσει κάτω από την Everton αν και ξόδεψε πολλά την περασμένη σεζόν. Η Aston Villa ξόδεψε πάνω από €48 εκ. το προηγούμενο καλοκαίρι ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την ομάδα του David Moyes, αλλά και πάλι βρέθηκε πίσω της για έναν βαθμό. Παρομοίως, η ομάδα της Sunderland υπολογίζεται πως ξόδεψε περίπου €75 εκ. από το καλοκαίρι του 2007, και το μόνο που κατάφερε ήταν να κερδίσει την μάχη της σωτηρίας.

Αν κάποια ομάδα μπορεί να σταματήσει την Everton, αυτή είναι η Tottenham
Τα «Σπιρούνια» τέλειωσαν τη σεζόν με τέτοια φόρμα, η οποία υποδεικνύει πως θα μπορούσαν να γίνουν Νικητής εκτός των 4 μεγάλων, όπως το 2005-06 και το 2006-07. Στα τελευταία 16 παιχνίδια της σεζόν, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 30 βαθμούς - τρεις περισσότερους από την Everton, οκτώ από την City, δώδεκα από τη Villa και μόλις έναν λιγότερο από την Arsenal. Ο μέσος όρος πόντων ανά παιχνίδι υπό τον Harry Redknapp ήταν 1,68, το οποίο για μια ολόκληρη σεζόν, αντιστοιχεί σε 62 βαθμούς. Αυτή η συγκομιδή θα ήταν αρκετή για να δώσουν στην ομάδα θέση στους πρώτους πέντε του πρωταθλήματος, στις τρεις από τις τελευταίες έξι σεζόν, και θα τους βλέπαμε να τερμάτιζαν μόλις έναν βαθμό πίσω από την Everton πέρσι.

Μοιάζουν πιο λογικοί από ποτέ...
Τα «Σπιρούνια» συνήθως έχουν ως μεγαλύτερο εχθρό τους τον ίδιο τους τον εαυτό - καταστρέφοντας τον ρυθμό τους υιοθετώντας μία κακή μεταγραφική πολιτική κάθε καλοκαίρι. Ήταν η τρίτη καλύτερη ομάδα της χώρας στα τελευταία 15 παιχνίδια της σεζόν 2006-07, αλλά το καλοκαίρι κατάφεραν να χαλάσουν την ισορροπία της ομάδας αποκτώντας πολλούς παίκτες τους οποίους ο Martin Jol δεν ήθελε. Με τον Redknapp πλέον στα ηνία της ομάδας, περιμέναμε να συμβούν τα ίδια και πάλι - ειδικά μετά τον Ιανουάριο - εντούτοις, αυτό το καλοκαίρι η ομάδα έχει υιοθετήσει την ίδια τακτική που χρησιμοποιεί ο Moyes, δηλαδή σχεδιάζουν μικρές αλλαγές σε μια ήδη υπάρχουσα ταλαντούχα ομάδα και περιμένουν την διαθεσιμότητα του κατάλληλου παίκτη από τις αγορές πανικού. Ο προπονητής της ομάδας είπε: «Δεν θα βιαστούμε. Έχω ήδη μιλήσει με τον πρόεδρο και αποφασίσαμε πως αν δεν καταφέρουμε να αποκτήσουμε παίκτες που μπορούν να βελτιώσουν την ομάδα, τότε δεν θα ασχοληθούμε καθόλου».

...και τέλος, ο Redknapp πάντα τερματίζει πάνω από την City
Στις έξι φορές που ο Redknapp ολοκλήρωσε μία σεζόν και η Manchester City βρισκόταν στην ίδια κατηγορία, ο πρώτος κατάφερε να τερματίσει πιο πάνω από τους δεύτερους και στις έξι σεζόν. Επιπρόσθετα, την προηγούμενη σεζόν έφυγε από την ομάδα της Portsmouth που ήταν βαθμολογικά υψηλότερα από την City για να αναλάβει την τελευταία τότε Tottenham καταφέρνοντας και πάλι να τερματίσει πιο πάνω από τους «Πολίτες». Εξαιρέσεις αποτελούν η σεζόν 2004-05 όπου έφυγε από την Portsmouth που βρισκόταν στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα όπως και η City αναλαμβάνοντας την Southampton που πάλευε για την σωτηρία της και τη σεζόν 2005-06, όπου επέστρεψε στην Portsmouth, που επίσης πάλευε για την σωτηρία της, τερματίζοντας τελικά τη σεζόν μόλις πέντε βαθμούς πίσω από την City.


Δεν υπάρχουν σχόλια: