31 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Formula 1: Ο Schumacher διώχνει το σκοτάδι με εντυπωσιακή επιστροφή


Στην αρχή υπήρχαν τα κακά μαντάτα πως η BMW αποσύρεται από την F1. Μετά, ήταν τα υπέροχα νέα πως ο Felipe Massa βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και είναι έτοιμος να αναρρώσει πλήρως από το τρομακτικό ατύχημά του. Αλλά κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για την εντυπωσιακή ανακοίνωση πως ο Michael Schumacher επιστρέφει για να οδηγήσει για τη Ferrari. Ο David Croft αναλύει τις τελευταίες εκπληκτικές ημέρες και αναρωτιέται τι σημαίνουν όλα αυτά για την F1...

Τετάρτη 30 Ιουλίου, θυμηθείτε την ημερομηνία. Δεν θα έπρεπε να ήταν κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη ημέρα στα μέσα της εβδομάδας, αλλά μετατράπηκε σε ένα παράξενο και τρελό 24ωρο. Από αργά το βράδυ της Τρίτης, όταν ξεκίνησαν τα κουτσομπολιά για την αποχώρηση της BMW από την Formula 1, στη στιγμή που ο μεγαλύτερος οδηγός της σύγχρονης εποχής ανακοίνωσε πως επιστρέφει για να βοηθήσει την παλιά του ομάδα, ήταν εκπληκτικά πράγματα.

Η ιστορία της BMW δεν είναι καλά νέα. Σίγουρα, κατασκευαστές πάνε και έρχονται στο άθλημα, πάντα γινόταν, πάντα θα γίνεται. Αλλά εδώ είχαμε έναν κατασκευαστή που πριν τη φετινή περίοδο ήταν σε ανοδική τροχιά και τα είχε καταφέρει πολύ καλά, κατακτώντας μια πρώτη θέση και μια νίκη μόλις στο τρίτο της έτος ως κατασκευαστής.

Δυστυχώς, τα άσχημα αποτελέσματα του 2009, με μια καθοδική πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων παγκοσμίων, προκάλεσε την απόφαση πανικού του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW στο Μόναχο. Κάποιος μπορεί να έρθει και να σώσει την ομάδα, όπως συνέβη με την Brawn GP, όταν η Honda αποχώρησε, αλλά ο Dr Mario Theissen, αν και γενικά ένας καλός άνθρωπος, δεν είναι ο Ross Brawn και το προαίσθημά μου είναι πως το εργοστάσιο θα κλείσει και πως η θέση της θα πάει αλλού. Η Epsilon Euskadi έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της και η David Richards Prodrive μπορεί να κάνει κι αυτή το ίδιο.

Αλλά, από τα άσχημα νέα, στα καλά. Πρώτον και κυριότερο, ο Felipe Massa βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Εξαίσια. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να αναρρώσει πλήρως, αλλά οι ενδείξεις είναι πως θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει στις πίστες στο μέλλον.

Κάτι που σημαίνει πως η Ferrari, αφού έβαλε σε πρώτη μοίρα τον χτυπημένο οδηγό της και εξασφάλισε πως θα έχει την καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μπορεί να στρέψει την προσοχή της στο ποιος θα αντικαταστήσει τον Felipe μέχρι αυτός να επιστρέψει. Κάτι που μας φέρνει στον πάταγο, στο ανασήκωμα των φρυδιών, στο χαμόγελο μέχρι τα αυτά, στην ανακοίνωση πως ο Michael Schumacher πήρε το δρόμο της επιστροφής.

Μόλις μερικές ώρες αφού ο ατζέντης του είχε δηλώσει πως ήταν 200% σίγουρος ότι ο Michael δεν θα τρέξει ξανά - σημείωμα στον Willi Webber, μίλα πρώτα με τον οδηγό σου προτού αρχίσεις να μιλάς και έλεγξε ξανά τις πιθανότητες - ο Michael ετοιμαζόταν για να επανέρθει σε πρόγραμμα γυμναστικής και κοιτούσε προς το Ευρωπαϊκό Grand Prix.

Μιλώντας σαν οπαδός: «Πάντα αναρωτιόμασταν ποιος ήταν ο καλύτερος, ο Ali ή ο Marciano; Τώρα, με τον Schumacher και τον Hamilton δεν θα έχουμε να αναρωτιόμαστε καθώς ο ένας θα κοντράρει τον άλλο. Υπέροχα!».

Και δεν είναι μόνο ο Lewis και ο Michael. Βάλτε στο μιξ τους Sebastian Vettel, Mark Webber και Jenson Button. Συν τον Kimi Raikkonen, που ποτέ δεν δείχνει τόσο ενθουσιασμένος όταν ο Michael μπαίνει στην πίστα και είναι εξαιρετικά απίθανο να ανοίξει βότκα για να πανηγυρίσει, και τον Fernando Alonso επίσης, εάν η έφεση στη FIA προχωρήσει και τον επαναφέρει για την κούρσα. Όλα αυτά έχουν μετατρέψει το Ευρωπαϊκό Grand Prix από μία βαρετή σιέστα, σε μία πικάντικη αναμέτρηση.

Ο Schumacher το ξεκαθάρισε πως η επιστροφή του δεν έχει να κάνει σε τίποτα με επιθυμία του να αρχίσει ξανά την καριέρα του στην F1 και όλα έχουν να κάνουν με την αφοσίωσή του τόσο στον Felipe όσο και στη Ferrari. Αλλά μίλησε και για το πόσο ανυπομονούσε για την πρόκληση. Στοιχηματίζω πως ανυπομονεί. Επιστρέφει στην ομάδα ακριβώς τη στιγμή που η F60 αρχίζει να δείχνει σημάδια ανταγωνιστικότητας έχοντας πάρει βαθμούς τερματίζοντας στην πρώτη τριάδα στις δύο τελευταίες κούρσες και μπαίνει ξανά στη μάχη όπου μπορεί να βρει πως η ενίσχυση του KERS - Kinetic Energy Recovery System (Σύστημα Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας), 80bhp περισσότερο δύναμη για 6,6 δευτερόλεπτα ανά γύρο - κάνει πραγματικά διαφορά.

Αλλά, μπορεί να είναι στο δρόμο τόσο ανταγωνιστικός όσο ήταν κάποτε; Μήπως ζητάμε πολλά από έναν 40χρονο άντρα ο οποίος αποφάσισε το 2006 πως έφτασε η ώρα του και ήταν η στιγμή για να αποσυρθεί; Ολοι οι άλλοι και εγώ, λέμε ναι. Αλλά αυτός είναι ο Schumacher, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο άνθρωπος που ζωντανεύει πίσω από το τιμόνι αυτής της λαμπερής κόκκινης μηχανής, ο άνθρωπος που ποτέ δεν έκανε την πάπια σε μια πρόκληση στο παρελθόν και θα προετοιμαστεί όσο πληρέστερα μπορεί για να είναι βέβαιος πως θα είναι έτοιμος για την επικείμενη πρόκληση.

Φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν ερωτήσεις στην πορεία σχετικά με το πώς το άθλημα έφτασε σε σημείο που η Ferrari δεν έχει άλλες σοβαρές επιλογές και έβγαλε τον Michael από τη... σύνταξη. Κοιτώντας στη λίστα με τις εναλλακτικές επιλογές, πιο πολλές ήταν οι πιθανότητες να τρέξει ο Fernando Alonso με τη Ferrari στη Βαλένθια, από ότι οι άλλοι επίσημοι δοκιμαστές. Οι Gene και Badoer είναι δοκιμαστές μόνο κατ' όνομα, όπως και πολλοί ακόμα λόγω της απαγόρευσης που υπάρχει για δοκιμές μέσα στη σεζόν. Γι' αυτό το λόγο η Torro Rosso πήρε το ρίσκο με έναν νεαρό Ισπανό που δεν είχε πιάσει τιμόνι, πριν το πρώτο του Σαββατοκύριακο σε κούρσα και η Ferrari φέρνει πίσω έναν άνθρωπο που ήταν εκτός αθλήματος για τρία χρόνια.

Αλλά αυτές οι ερωτήσεις είναι για άλλη μέρα. Για τώρα, ως οπαδός της F1 και σχολιαστής, μπορώ μόνο να πω πως τα νέα ότι ο Felipe τα πηγαίνει καλά και πως ο Michael θα πάρει τη θέση του, ήταν το τέλειο αντίδοτο στα άσχημα μαντάτα για την BMW. Θυμάμαι πως η τελευταία κούρσα του Michael ήταν εκείνη η επική επίθεση στη Βραζιλία, μετά από ένα χτύπημα στην αρχή. Ο Schumacher στα καλύτερά του ως ένας δερβίσης και μην αφήνοντας τίποτα πίσω. Ας ελπίσουμε η επιστροφή του να μας δώσει κάτι παρόμοιο, δεν έχει τίποτα να χάσει και το άθλημα ίσως έχει πολλά να κερδίσει από την επανεμφάνισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: