18 Ιουλίου 2009

Στοίχημα: Σέντρα στην αυστριακή Bundesliga

Μόλις επτά εβδομάδες πέρασαν από το τελευταίο λάκτισμα στην Αυστρία και οι ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας, όπως έχουν συνηθίσει άλλωστε, θα δουν τις αγαπημένες τους ομάδες νωρίς-νωρίς να επιστρέφουν στα γήπεδα. Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στο τι περιμένουμε να δούμε, σε συνδυασμό πάντα με τι προκύπτει στο ανταλλακτήριο της Betfair.

Red Bull Salzburg (1,40 για κατάκτηση του τίτλου): Για μια ακόμη φορά το πολύ μεγάλο φαβορί. Είχε έναν φημισμένο Ολλανδό προπονητή (Adriaanse), αλλά τον αντικατέστηκε με έναν πιο σοβαρό Ολλανδό προπονητή (Huub Stevens) και κατάφερε να κρατήσει τον υπερσκόρερ Mark Janko.

Rapid Wien (4,00): Παραδοσιακά ο πρώτος διεκδικητής τα τελευταία χρόνια. Αν υπάρχει κάποια ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη είναι αυτή, έχοντας να επιδείξει «βάρος φανέλας» την τρέχουσα δεκαετία. Το πλεονέκτημά της είναι ότι διαθέτει έτοιμο, ομοιογενές σύνολο.

Austria Wien (4,00): Η έτερη βιεννέζα θεωρείται από κάποιους ότι μπορεί να μπει σφήνα, αλλά στις τελευταίες σεζόν δεν το έχει αποδείξει. Ενισχύθηκε με τη μεταγραφή του διεθνή Αυστριακού φορ Junuzovic (Karnten), αλλά ο κύριος στόχος της είναι η είσοδος στους ομίλους του Europa League, δεδομένου ότι είναι σταθερά στο γκρουπ των ισχυρών στις κληρώσεις.

Sturm Graz: Ένα μείγμα πιτσιρικάδων και μερικών έμπειρων παικτών παραμένει η ιστορική Sturm. Το πιο σημαντικό επίτευγμα, ωστόσο, είναι η διατήρηση στον πάγκο του προπονητή Franco Foda, τον οποίο διεκδικούσαν η Εθνική Αυστρίας και μερικοί γερμανικοί σύλλογοι. Θα παλέψει και φέτος για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ried: Καταφέρνει να επιβιώνει πάντα με χαμηλό μπάτζερ, έχοντας ως κύριο όπλο την έδρα της. Παρότι συνήθως τερματίζει πολύ μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού, ο τεχνικός Paul Gludovatz έθεσε ως στόχο την 9η, δηλαδή την προτελευταία, θέση.

Austria Karnten: Μεγάλη απώλεια ο επιθετικός Junuzovic, ανταυτού ήρθαν δύο βετεράνοι από την Austria, οι Troyansky και Blanchard. Θα κινηθεί πάλι στα γνώριμα μέτρια επίπεδα.

LASK Linz: Πέρσι κάποια στιγμή είχε το μεγαλύτερο σερί ηττών στην Ευρώπη, αλλά ουσιαστικά δεν κινδύνεψε ποτέ με υποβιβασμό. Φέτος κάνει νέα αρχή με νέο προπονητή τον Γερμανό Matthias Hamann (αδερφό του γνωστότερου Didi), που ουσιαστικά τώρα κάνει ξεκίνημα στην καριέρα του. Ο χρόνιος ηγέτης Ivica Vastic κάνει καριέρα πλέον ως παίκτης-προπονητής στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Kapfenberg: Με τη μεταγραφή του βετεράνου Τσέχου επιθετικού Marek Heinz (Brno) να κάνει πάταγο, η ομάδα της Στυρίας θα δώσει και φέτος μάχη για την παραμονή. Ο προπονητής Werner Gregoritsch ξέρει καλά τις συνθήκες και σε αντίθεση με πέρσι, φέτος δεν είναι το Νο1 φαβορί για υποβιβασμό.

Mattersburg: Αναδόμηση στην ομάδα με την αποχώρηση ορισμένων αστεριών (;) των περασμένων ετών, όπως ο Jancker, ο Mravac, ίσως και ο Naumoski. Πέρσι τη γλίτωσε στο παρατσάκ, φέτος οι ενδείξεις δείχνουν πως ήρθε η ώρα της.

Magna Wiener Neustadt: Προφέρεται στα ελληνικά «Νόισταντ» και όχι αυτό το αποκρουστικό «Νέουσταντ» που κυκλοφόρησε. Σημαίνει «Νέα Πόλη», καθώς η ομάδα εδρεύει στο νέο τμήμα της Βιέννης. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τόσο σημαντικά, όσο η επιστροφή του ζάπλουτου ιδιοκτήτη Frank Stronach (παλαιότερα στην Austria Wien) στα σαλόνια του αυστριακού ποδοσφαίρου. Το ρόστερ της θα το ζήλευαν ομάδες όπως η Sturm και η Ried με παίκτες όπως ο επιθετικός Kuljic και ο διεθνής Gercaliu, που ήρθε αυτό το καλοκαίρι από τη Salzburg. Στόχος της είναι η ευρωπαϊκή έξοδος, αλλά ίσως αυτό το άλμα να είναι μεγάλο ακόμη για τις δυνατότητές της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: