25 Ιουλίου 2009

Η Τσεχοσλοβακία φέρνει γούρι στον ΠΑΟ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κόντρες των δύο «αιώνιων» στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ έχει αρχίσει και αμφότεροι ετοιμάζονται πλέον για το ταξίδι στην Τσεχία (Παναθηναϊκός) και τη Σλοβακία (Ολυμπιακός). Είτε ως μία μία χώρα είτε ως δύο, η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης φέρνει γούρι στον Παναθηναϊκό.
Πριν το 1993 η χώρα ήταν ενιαία, αλλά είτε ως Τσεχοσλοβακία είτε ως δύο ξεχωριστές χώρες, Τσεχία και Σλοβακία, στον Παναθηναϊκό φέρνει ουσιαστικά τις καλύτερες αναμνήσεις με εξαίρεση μόνο την πρώτη φορά. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι «πράσινοι» αποκλείουν (είπαμε με μοναδική εξαίρεση την παρθενική τους εμφάνιση στα κύπελλα Ευρώπης) σχεδόν πάντα τον αντίπαλό τους, αλλά η παράδοση λέει ότι όταν πέφτουν με αντίπαλο από αυτή (ή αυτές μετά το 1993) τη χώρα, συνήθως πραγματοποιούν και μεγάλη πορεία στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Αντίθετα για τον Ολυμπιακό οι αναμνήσεις δεν είναι καλές, αν και έχει παίξει μόλις μια φορά με εκπρόσωπο της πρώην Τσεχοσλοβακίας (σήμερα μάλιστα θα ήταν Σλοβακία, όπως η Σλόβαν Μπρατισλάβας), την Ζίλινα για το ΟΥΕΦΑ και είχε αποκλειστεί με δύο ήττες (1-0 εκτός και 3-2 στο Καραϊσκάκη).

Πάμε λοιπόν πάλι στον Παναθηναϊκό, να θυμηθούμε γιατί η Τσεχία, η Σλοβακία και παλαιότερα η Τσεχοσλοβακία αποτελούν τις χώρες – γούρι του (8 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα πριν από 49 χρόνια σε 11 συνολικά αναμετρήσεις)

Η αρχή (δεν) είναι το ήμισυ του παντός

Θα ξεκινήσουμε από την εξαίρεση αναγκαστικά, καθώς όλα ξεκίνησαν στο Κράλοβο της Τσεχοσλοβακίας, στις 6 Νοεμβρίου του 1960. Ήταν η πρώτη παρουσία του «τριφυλλιού» σε ευρωπαϊκά κύπελλα και έμελλε να γίνει η ελληνική ομάδα με τις περισσότερες και μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Η σεζόν είχε ξεκινήσει καλά, αφού στον α’ γύρο ο Παναθηναϊκός είχε σταθεί τυχερός και πέρασε χωρίς αγώνα. Όμως όσο τύχη είχε εκεί, τόσο άτυχος στάθηκε στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ιστορίας του.

Στο στάδιο «Βσεσπορτόβνι» του Κράλοβο η ομάδα του Χάρι Γκέιμ (Βουτσαράς, Τσουνάκος, Λινοξυλάκης, Ανδρέου, Πιτιχούτης, Νεμπίδης, Θεοφάνης, Δομάζος, Παπαεμμανουήλ, Μπενάρδος, Πανάκης) είχε σταθεί πολύ καλά κόντρα στην πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας Σπάρτακ Χράντετς, έχοντας χάσει μάλιστα και μια καλή ευκαιρία να σκοράρει, ενώ και ο Μιχάλης Βουτσαράς από την πλευρά του είχε κάνει καλές επεμβάσεις κρατώντας ανέπαφη την εστία του. Οι «πράσινοι» είχαν αγκαλιάσει τη «λευκή» ισοπαλία, ωστόσο στο 89’ ο Σόνκα έδωσε μια απρόσμενη νίκη στην Σπάρτακ.

Στη Λεωφόρο στον επαναληπτικό η μπάλα δεν έμπαινε με τίποτε στα δίχτυα και οι Τσεχοσλοβάκοι πήραν το 0-0 και μαζί την πρόκριση για τα προημιτελικά, όπου έπεσαν όμως πάνω στην φιναλίστ εκείνης της σεζόν Μπαρτσελόνα και ηττήθηκαν με 4-0 στη Βαρκελώνη, παίρνοντας απλά 1-1 στη ρεβάνς.

Από τότε οι «πράσινοι» σε εννέα παιχνίδια με εκπροσώπους είτε της ενωμένης Τσεχοσλοβακίας, είτε της Τσεχίας και της Σλοβακίας, παραχώρησαν μόλις μια ισοπαλία και είχαν οκτώ νίκες και μόνο προκρίσεις και μάλιστα συνήθως με μεγάλη πορεία.

Η Σλόβαν έδειξε Γουέμπλεϊ

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας (αντίπαλος τώρα του Ολυμπιακού) ήταν η επόμενη αντίπαλος του Παναθηναϊκού από την Τσεχοσλοβακία. Έχοντας πάρει το Κυπελλούχων το 1969 ήταν μεγάλο όνομα της εποχής, αλλά το «τριφύλλι» εκείνη τη σεζόν (1970-71) ήταν φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα.

Έτσι από το πρώτο παιχνίδι στη Λεωφόρο (4 Νοεμβρίου 1970) έδειξε στους Τσεχοσλοβάκους ότι δεν αστειεύεται. Άνοιξε νωρίς το σκορ με τον Δομάζο (3’), ο Αντωνιάδης έκανε το 2-0 (55’) και το γκολ του Δεληγιάννη στο 88’ ουσιαστικά σφράγισε την πρόκριση (3-0) στα προημιτελικά.

Στη ρεβάνς οι γηπεδούχοι πίεσαν, προηγήθηκαν επίσης νωρίς με τον Μέντβιντ (3’), αλλά ο Παναθηναϊκός κράτησε και όταν ισοφάρισε ο Αντωνιάδης (52’) το ματς απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα, έστω και αν η Σλόβαν πήρε τη νίκη γοήτρου (2-1) με το γκολ του Κάπκοβιτς (58’).

Η συνέχεια είναι γνωστή (Εβερτον, Ερυθρός Αστέρας) με τον Παναθηναϊκό να γράφει το έπος του Γουέμπλει, όπου έφτασε ως τον τελικό του Πρωταθλητριών χάνοντας με 2-0 από τον Αγιαξ.

Η άνοιξη της Πράγας

Στο «Στράχοφ» της Πράγας άνοιξε μια από τις χρυσές σελίδες του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ (2001-02), όταν έγινε στη συνέχεια η μοναδική ελληνική ομάδα που προκρίθηκε από δύο ομίλους της διοργάνωσης!

Τον Αύγουστο, χρειάστηκαν τα γκολ των Λυμπερόπουλου και Καραγκούνη για να φύγει νικητής από το γήπεδο της Σλάβια Πράγας (2-1), ενώ με το 1-0 στον επαναληπτικό (με πέναλτι του Μπασινά) σφράγισε την πρόκριση στους ομίλους. Εκεί στην πρώτη φάση των ομίλων ο Παναθηναϊκός μεγαλούργησε περνώντας πρώτος και αφήνοντας πίσω του Αρσεναλ, Σάλκε και Μαγιόρκα, ενώ στη δεύτερη φάση των ομίλων το μενού είχε και πάλι Πράγα.

Αυτή τη φορά στο «Λέτνα» και με αντίπαλο τη Σπάρτα, με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου να παίρνει το όπλο του και να σκοράρει μαζί με τον Καραγκούνη στη νίκη με 2-0 εκεί, ενώ πέτυχε και τα δύο γκολ στη νίκη της Αθήνας (2-1). Οι «πράσινοι» έκαναν το θαύμα τους και πέρασαν και από αυτόν τον όμιλο πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης (άφησαν έξω Σπάρτα Πράγας και Πόρτο) στα προημιτελικά.

Εκεί κόντεψαν να πετύχουν το 8ο θαύμα, αλλά του πλάσε του Βλάοβιτς στις καθυστερήσεις στο «Καμπ Νου» πέρασε ξυστά άουτ και η Μπαρτσελόνα κράτησε το 3-1 (αν και έχανε με 1-0 από τον Κωνσταντίνου) που σε συνδυασμό με το 0-1 της Αθήνας (από πέναλτι του Μπασινά) της έδωσε την πρόκριση για τα ημιτελικά, όπου όμως την περίμενε και την απέκλεισε η Ρεάλ Μαδρίτης.

Από Πράγα στους "16"

Πέρυσι έπαιξε και πάλι με τη Σλάβια Πράγας (η αντίπαλός του την Τρίτη), την οποία νίκησε 2-1 εκτός (με γκολ του Σιμάο και αυτογκόλ των Τσέχων) και 1-0 στην Αθήνα (Σόουζα) μπαίνοντας και πάλι στους ομίλους, όπου έγραψε ιστορία με τις νίκες σε Βρέμη και Μιλάνο αφήνοντας πίσω του Ίντερ, Βέρντερ και Ανόρθωση, ενώ στους «16» αποκλείστηκε πολύ δύσκολα από την Βιγιαρεάλ.

Γούρι και στο ΟΥΕΦΑ

Και στο πάλαι ποτέ Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (από φέτος Europa League) η Τσεχία φέρνει γούρι στον Παναθηναϊκό, αφού την περίοδο 2002-03 απέκλεισε στο δεύτερο γύρο την Σλόβαν Λίμπερετς με 2-2 εκτός (Μπασινάς-Ολισαντέμπε) και 1-0 εντός (Φύσσας). Στη συνέχεια έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά και χρειάστηκε παράταση για να μπορέσει η Πόρτο του υπερόπτη Ζοζέ Μουρίνιο να περάσει νικηφόρα από τη Λεωφόρο και να αποφύγει την σούπερ έκπληξη φτάνοντας στη συνέχεια στην κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Οι «πράσινοι» εκείνη τη χρονιά είχαν αποκλείσει δύσκολα στην παράταση την βουλγάρικη Λίτεξ Λόβετς, στη συνέχεια Λίμπερετς και μετά Φενερμπαχτσέ και αργότερα Άντερλεχτ για να σταματήσουν στους «8» πάνω στην Πόρτο την οποία πάντως είχαν νικήσει 1-0 στην Πορτογαλία στο πρώτο ματς (ηττήθηκαν όμως με 2-0 στην παράταση στην Αθήνα).

Αντίθετα η νίκη του Παναθηναϊκού το 2006 στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ, εκτός έδρας επί της Μλάντα Μπόλεβατς (1-0) δεν είχε συνέχεια, αφού στην επόμενη φάση αποκλείστηκε από την Λανς (3-1, 0-0).

Συνεπώς το τριφύλλι όχι μόνο ανθίζει στην Τσεχία, αλλά συνήθως όταν παίζει με εκπρόσωπο αυτής της χώρας ανθίζει όλη τη χρονιά στην Ευρώπη.

Από το sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια: