3 Ιουλίου 2009

Κετσπάγια: "Έτσι ονειρεύομαι τον Ολυμπιακό..."

Συνέντευξη προς του εκπροσώπους του Τύπου, παραχώρησε στο Ζέεφελντ της Αυστρίας ο Τιμούρ Κετσπάγια, αναφορικά με την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού. Ο γεωργιανός τεχνικός αναφέρθηκε στις μεταγραφές, στο "νέο αίμα", στους στόχους, στον περσινό αποκλεισμό από την Ανόρθωση και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Πιο αναλυτικά:

Τι γίνεται με τις μεταγραφές; Πρέπει να ρωτήσουμε. Ακούμε για Κάλστρομ και άλλα ονόματα. Ακούστηκαν και τα ονόματα των Ζίγκιτς και Κάριου...

"Δε μου αρέσει να μπαίνω στη διαδικασία να λέω ονόματα. Θέλω να μιλήσω για ονόματα όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Η διοίκηση προσπαθεί για το καλύτερο. Είναι αρχές ακόμα. Πιστεύω ότι όλοι προσπαθούν για να γίνουν κάποιες μεταγραφές. Και να μη γίνουν πιστεύω ότι έχουμε τους παίκτες, την ομάδα, που μπορεί να πετύχει πολλά".

Για τους δύο αυτούς παίκτες, συγκεκριμένα. Τους προτείνατε στην διοίκηση;

"Τους είχα αναφέρει την πρώτη φορά που είχα έρθει αλλά δεν είναι εύκολες περιπτώσεις. Παίζουν σε Ισπανία και Αγγλία. Δεν είναι μόνο να έχεις λεφτά αλλά και να θέλουν οι παίκτες να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτοί που παίζουν σ` αυτό το επίπεδο δεν πείθονται εύκολα. Θα ήθελα έναν ψηλό επιθετικό. Εχουμε πάντως τρεις. Δεν είναι θέμα μόνο να φέρνουμε παίκτες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κι αυτούς που έχουμε".

Ανησυχείτε για την καθυστέρηση που φαίνεται να υπάρχει στις μεταγραφές; Η ομάδα πέρυσι έπαιξε χωρίς Ντιόγκο με την Ανόρθωση και Ντουντού στο πρώτο ματς.

"Πιστεύω ότι έτσι μειώνουμε την ομάδα του Ολυμπιακού. Νομίζω ότι δεν ήταν δικαιολογία αυτή ότι αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός λόγω των μεταγραφών που δεν έγιναν. Εγώ ήμουν στην Ανόρθωση τότε και τώρα στον Ολυμπιακό. Είμαι εδώ τώρα λόγω της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε με την Ανόρθωση. Δε νομίζω ότι στέκει αυτή η δικαιολογία, ότι δηλαδή αποκλείστηκε η ομάδα επειδή δεν έγιναν μεταγραφές. Η ομάδα του Ολυμπιακού φαινόταν πέρυσι να λέει πάμε διακοπές στην Κύπρο".

Για ποια θέση καίγεστε περισσότερο; Του αριστερού χαφ δηλαδή τον Γκονζάλες ή τον κεντρικό μέσο, τον Κάλστρομ;

"Θέλουμε τον Κάλστρομ όπως λέτε κι εσείς. Αυτός ο παίκτης είναι οργανωτής. Παίζει σε αυτή τη θέση και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο. Μπορεί να παίξει και ως αμυντικό χαφ και πιο μπροστά. Αν τον πάρουμε καλώς, αν όχι προχωράμε με αυτούς που έχουμε".

Δηλαδή αριστερά δεν θεωρείται ότι είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη για ενίσχυση;

"Οχι. Σας είπα, μπορούμε να βρούμε παίκτες για να καλυφθούμε από κει. Μπορούμε να βρούμε λύσεις. Δεν υπάρχει τόσο πολύ πρόβλημα εκεί. Δεν ανησυχώ για αριστερό χαφ αλλά για τη μεσαία γραμμή. Θα έρθει ο Λεντέσμα βέβαια και θα ανασάνουμε λίγο».

Πιστεύετε δηλαδή ότι έχετε τώρα έναν πολύ καλό "κορμό" στην ομάδα;

"Πιστεύω πως ναι. Υπάρχει πολύ καλός κορμός. Είναι νέα παιδιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι κάτω από τα 25 χρόνια. Παίζουν και στις εθνικές τους ομάδες".

Τον Λεντέσμα τον υπολογίζετε; Θα έρθει στην Αθήνα τώρα.

"Αυτό που έχει ο Λεντέσμα είναι ότι είναι έτοιμος. Δε χρειάζεται προετοιμασία. Ερχεται από φουλ σεζόν στην Αργεντινή. Το πρώτο ματς είναι σε τρεις εβδομάδες. Βέβαια τον υπολογίζω. Υπολογίζω όλους όσοι ανήκουν στο ρόστερ της ομάδας. Θέλουμε να γίνουν μεταγραφές αλλά αν δεν γίνουν τι θα κάνουμε; Θα πούμε τα παρατάμε; Εχουμε πολλούς καλούς παίκτες και με αυτούς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε ό,τι μπορούμε".

Για τον Στολτίδη ποια είναι η γνώμη σας; Τον υπολογίζετε για τα ματς που έρχονται στα προκριματικά;

"Οπως τον βλέπω δεν θα προλάβει. Είναι πολύ δύσκολο. Τουλάχιστον στα πρώτα ματς. Είμαστε περίπου δύο εβδομάδες μαζί. Προσπαθεί πολύ αλλά ακόμα το πόδι του τον ενοχλεί. Μακάρι να αλλάξει σε μία-δύο εβδομάδες αλλά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει τόσο πολύ για να είναι σε θέση να παίξει. Κάνει κανονικά προπόνηση αλλά δε μπορεί να είναι έτσι όπως θα ήθελε και ο ίδιος.

Το ότι πονάει μπορεί να τον επιβαρύνει λίγο αλλά εφόσον ο ίδιος αισθάνεται ότι μπορεί, δε μπορεί να του πει κανένας να μην κάνει προπόνηση. Αυτός πιστεύει πως όσο περνάει ο χρόνος θα συνηθίζει και θα βελτιώνεται. Για να είμαι ειλικρινής, αν είχα τον Ακη δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ για άλλη μεταγραφή. Ετσι ξεκινήσαμε αλλά βλέπουμε ότι θέλουμε εκεί έναν παίκτη".

Λέγεται ότι μπορεί να πουληθεί ο Μπελούτσι, ποια είναι η γνώμη σας; Ξέρετε κάτι;

"Δεν ξέρω. Προπονείται όπως όλοι οι παίκτες. Ανήκει στην ομάδα και φυσικά τον υπολογίζω όπως όλους. Οσοι είναι εδώ θα έχουν ίσες πιθανότητες και ευκαιρίες για να δείξουν τι αξίζουν. Γι` αυτό θα κάνουμε και τα φιλικά".

Για τον Μπράβο ποια είναι η γνώμη σας; Υποτίθεται ότι είναι αριστερός μπακ, όμως τον έχουμε δει αριστερό στόπερ. Πέρυσι πάντως υπήρξαν προβλήματα.

"Δεν ξέρω και δε με νοιάζει τι γινόταν πέρυσι. Εγώ βλέπω το παιδί ότι προσπαθεί, κάνει προπόνηση και δείχνει ότι θέλει να παίξει. Οποιος μού δείχνει ότι αξίζει να παίζει, θα παίζει. Φυσικά και τον υπολογίζω κανονικά. Οπου μπορεί να βοηθήσει καλύτερα. Εμένα μού αρέσουν οι παίκτες να παίζουν σε δύο-τρεις θέσεις. Είναι πλεονέκτημα για έναν παίκτη αυτό. Όσους περισσότερους έχει, τόσο καλύτερα".

Αισθάνεστε την πίεση του Ολυμπιακού; Αισθάνεστε την πίεση και απ` όσα ειπώθηκαν για σας από μερίδα του κόσμου όταν αναλάβατε;

"Ναι. Είναι λογικό. Κι εγώ αν ήμουν οπαδός του Ολυμπιακού θα ήθελα τον καλύτερο προπονητή. Ενα μεγάλο όνομα. Θα μού άρεσε να έπαιρνε ο πρόεδρος έναν προπονητή από την Ισπανία, την Αγγλία. Καμιά φορά όμως, αυτοί οι προπονητές έρχονται ως περαστικοί για να πάνε αλλού. Το καλό είναι να υπάρχει ένας προπονητής κάθε φορά που θα είναι καλός για τους ποδοσφαιριστές και για την ομάδα.

Κάθε φορά που αλλάζει ο προπονητής αλλάζουν και οι παίκτες και τα πάντα. Δεν υπάρχει εύκολα χημεία. Εχει εμπιστοσύνη η ομάδα σε μένα και αυτό με ικανοποιεί αφάνταστα. Κι εγώ έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Θα μπορούσα να πάω να δουλέψω αλλού με καλύτερες προϋποθέσεις. Χωρίς πίεση. Ξέρω το χώρο, τη γλώσσα αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και στην Κύπρο που ήμουν, παρακολουθούσα παιχνίδια του Ολυμπιακού. Δε χρειάζεται να μάθω πολλά πράγματα".

Είναι κάτι που βλέπατε στην ομάδα πέρσι και δεν σας άρεσε;

"Τι να μην μου άρεσε; Η ομάδα πήρε το νταμπλ. Εμένα τότε μου άρεσε ότι εγώ με την Ανόρθωση πέρασα Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολυμπιακός δεν πέρασε. Τώρα, όμως, μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε αυτό. Τότε ήμουν αντίπαλος".

Για τεχνικά χαρακτηριστικά αναφερόμαστε...

"Θα ήθελα να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο στο Καραϊσκάκη, να παίξει πιο ελεύθερα, πιο επιθετικά. Αυτό, όμως, είναι κάτι που εξαρτάται και από την αντίπαλη ομάδα. Αυτό που θέλω είναι να βάλω στο μυαλό των ποδοσφαιριστών ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε καμία ομάδα. Με όλες πρέπει να είσαι πολύ σοβαρός, συγκεντρωμένος 100%.

Ετσι όπως είναι το ποδόσφαιρο πια, είναι πολύ δύσκολο να κερδίζεις οποιαδήποτε ομάδα, ειδικά στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ολες οι ομάδες που παίζουν είναι πρωταθλήτριες, δεν είναι τυχαίες. Ακόμη ένα εμπόδιο είναι ότι κάποιες ομάδες είναι πιο έτοιμες, πιο φορμαρισμένες, γιατί έχουν ξεκινήσει τα πρωταθλήματά τους".

Για την κλήρωση του πρωταθλήματος; Εχει ιδιαιτερότητες το ματς της πρεμιέρας με την ΑΕΚ;

"Δε μπορούμε να κρίνουμε τώρα. Οπως ξέρετε, κάθε κλήρωση εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Μπορεί να αποδειχθεί καλή η κλήρωση, μπορεί και κακή. Ετσι κι αλλιώς θα παίξουμε με όλες τις ομάδες. Μην ξεχνάμε πως παίζουν κι αυτές Ευρώπη, όχι μόνο εμείς. Και η ΑΕΚ, και η Λάρισα και ο ΠΑΟΚ παίζουν Ευρώπη. Θα παίξουν κι αυτοί, αν δεν κάνω λάθος, την ίδια εβδομάδα με εμάς Ευρώπη. Το θέμα είναι να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Εντάξει, ό,τι και να πεις έπαιξα στην ΑΕΚ τρία χρόνια. Τώρα είμαι προπονητής του Ολυμπιακού και βλέπω το συμφέρον της ομάδας μου. Πως τα φέρνει η μοίρα, όμως".

Πότε να περιμένουμε να φορμαριστεί η ομάδα;

"Είναι δύσκολο να πεις κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να πεις θα είμαι φορμαρισμένος τότε ή δεν θα είμαι. Είναι η αρχή του πρωταθλήματος και είναι δύσκολη και για τους άλλους. Δεν λέμε ότι δε μας ενδιαφέρει το θέαμα και μας νοιάζει μόνο το αποτέλεσμα. Απλώς αν ρωτήσει κάποιος τί προτιμώ, απαντώ ότι προτιμώ το αποτέλεσμα. Αυτό νομίζω θα πει ο οποιοσδήποτε. Είναι καλύτερα να χάσεις και να έχεις παίξει καλό ποδόσφαιρο;

Την καλή απόδοση μπορεί να την ξεχάσει κάποιος σε μια μέρα. Το αποτέλεσμα όμως το θυμούνται όλοι για πάντα. Σε λίγες μέρες θα παίξουμε προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το καλό αποτέλεσμα και η πρόκριση. Ο Ολυμπιακός που κάνει όνειρα εκτός συνόρων πρέπει να φτιάξει ομάδα. Εμείς πρέπει να την προετοιμάσουμε όσο πιο καλά γίνεται και γι' αυτό γίνονται αυτές οι προπονήσεις δύο φορές την ημέρα. Κάνουμε τρέξιμο, παίζουμε μπάλα. Ούτε ένας μήνας δεν έχει μείνει για τα προκριματικά".

Από την Κύπρο μας έλεγαν ότι ο Κετσπάγια είναι ένας αυστηρός προπονητής και ότι πολλές φορές στην προπόνηση βγάζει ένα "άγριο" πρόσωπο.

"Στην Κύπρο είχα κάποια παιδιά που είναι ντόπια, μικρά παιδιά. Αυτοί ήθελαν λίγο σπρώξιμο. Εδώ έχω επαγγελματίες. Παίζουν σε μεγαλύτερα επίπεδα και είναι παίκτες που έχουν δείξει τον εαυτό τους τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και στον ευρωπαϊκό. Είναι σοβαρά παιδιά. Κάνουν αυτά που λέω. Υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα. Ημουν αυστηρός και είμαι αυστηρός. Κι εγώ σαν παίκτης που ήμουν, ήμουν αυστηρός με τον εαυτό μου. Ημουν τρία χρόνια στην Ελλάδα, δεν είχα πάει τρεις φορές σε νυχτερινό κέντρο. Πηγαίναμε καμία φορά όταν κερδίζαμε το κύπελλο, όλοι μαζί".

Αυτό πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε; Εχουν ακουστεί πολλά για παίκτες του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια.

"Εγώ δεν θέλω να γίνω ντετέκτιβ, να τρέξω πίσω από τους παίκτες. Αυτό που θα δείχνει ο καθένας στο γήπεδο με ενδιαφέρει. Οταν υπάρχει χρόνος, ναι, να πάει και ο παίκτης έξω. Με λογική, όμως. Οταν παίζεις σήμερα κι έχεις ματς σε μία εβδομάδα και αύριο δεν έχεις προπόνηση, να πας έξω, να διασκεδάσεις, να περάσεις καλά, αλλά όχι να έχουμε προπόνηση πρωί και να έρχεσαι ξενυχτισμένος. Δεν απαγορεύουμε σε κανέναν τίποτα".

Στον Κυριάκο Παπαδόπουλο έχετε μία αδυναμία. Είναι ένα στοίχημα οι νέοι παίκτες. Ασχολείστε με όλους. Με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, τον Μήτρογλου.

"Είναι νέο παιδί, έχει πολλά προσόντα και είναι σοβαρός. Κάνει καλή προπόνηση. Πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για τον Ολυμπιακό. Θέλω να παίξουν όλοι σωστό ποδόσφαιρο".

Σας το έχει ζητήσει ο πρόεδρος αυτό; Το έχει πει και δημόσια για τους νέους παίκτες.

"Δεν είναι θέμα αν μου ζήτησε ή όχι. Εγώ είμαι προπονητής και παίρνω τις αποφάσεις. Μπορεί κάποιοι να μου ζητήσουν άλλα πράγματα. Υπάρχουν παιδιά που είναι κοντά στην πρώτη ομάδα. Ο Κυριάκος είναι 17 χρονών παιδί, αλλά έχει τσαμπουκά, είναι δυνατό παιδί. Χρειάζεται, όμως, ακόμη χρόνο για να πάρει τις εμπειρίες. Στη θέση που παίζει, δεν μπορείς να κάνεις ένα λάθος. Εκεί το λάθος το πληρώνεις πολύ ακριβά. Δεν θα είναι και καλό για το παιδί. Υπάρχουν παιδιά. Και ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Κατσικογιάννης με τον Βασιλόγιαννη".

Θα θέλατε να είχατε τον Τζόρτζεβιτς;

"Φυσικά. Θα ήθελα να έχω τον "Τζόλε" 25 ετών".

Το ρόστερ θα μειωθεί;

"Φυσικά και θα γίνει κάποια εισήγηση όταν γυρίσουμε από την Ολλανδία, για να μειωθεί το ρόστερ".

Αν πέρυσι ήσασταν στον πάγκο του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με την Ανόρθωση και βλέπατε τον Μήτρογλου να πήγαινε να εκτελέσει το πέναλτι. Τι θα κάνατε;

"Θα έβγαζα μαλλιά. Υπάρχει πλάνο στην ομάδα για τα πέναλτι και τα στημένα".

Επηρεαστήκατε από τους προπονητές που είχατε;

"Πέρασα από πολλές χώρες και δούλεψα με πολλούς προπονητές. Είναι σημαντικό να παίρνεις πράγματα από τους προπονητές σου. Υπήρχαν πάρα πολλοί καλοί, μέτριοι. Παίρνεις περισσότερα από αυτούς που κάνουν τα λάθη. Από τα λάθη μαθαίνεις τι είναι σωστό. Είναι σημαντικό να δώσεις στους παίκτες να καταλάβουν ότι δεν έχεις προσωπικό πρόβλημα με κανέναν, απλώς πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Για το καλό της ομάδας. Δυστυχώς εμείς έχουμε 25 ποδοσφαιριστές μαζί μας. Οι 11 παίζουν και οι 7 είναι στον πάγκο. Αλλοι 7 θα είναι εκτός. Πρέπει, όμως, να ξέρουν ότι αυτό γίνεται γιατί δεν έχω προσωπικό πρόβλημα μαζί τους".

Θα στείλετε ένα μήνυμα στους οπαδούς της ομάδας;

"Αυτό που έχει σημασία είναι να σταθούν δίπλα στην ομάδα. Κάθε φορά. Το παιχνίδι δεν κερδίζεται στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά. Μπορεί να το κερδίσεις στο 90` ή στο 93` ακόμη, στο 95`. Από την αρχή μέχρι το τέλος, θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με την ομάδα. Από τη στιγμή που έρχεται για να βοηθήσει την ομάδα, τόσος κόσμος, θα πρέπει να δίνει την δύναμη στην ομάδα να πάρει το αποτέλεσμα.

Οχι να αγχώνει και να δημιουργεί πανικό. Είναι μικρά παιδιά τα περισσότερα και θέλουν βοήθεια από τον κόσμο. Δεν μπορείς να κερδίσεις από το πρώτο δεκάλεπτο. Κάποια παιχνίδια μπορείς να τα κερδίσεις και στο τέλος. Γι` αυτό είναι σημαντικό σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις μεγάλες ομάδες. Αυτό που θέλουμε, είναι να βοηθήσει να πάρει η ομάδα δύναμη από τον κόσμο, για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: