21 Ιουλίου 2009

Κλήρωση Ευρωπαϊκών κυπέλλων: Τι να περιμένουμε... και σε τι να ελπίζουμε

Προχθές έγινε η κλήρωση για τoν τρίτο γύρο του Champions League και για τον τρίτο γύρο του UEFA Europa League. Ο Rload κάνει μια ανάλυση των αντιπάλων τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών ομάδων.

Ας αρχίσουμε με το Champions League. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θ' αντιμετωπίσει μια εκ των Zrijnski ή Slovan Bratislava. Θεωρητικά, μιλώντας, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί. Έχει και την ποιότητα και τους παίκτες ως ομάδα να περάσει στον επόμενο γύρο. Στο πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο αντιπάλων του είδαμε ένα πολύ κλειστό παιχνίδι με τους Βόσνιους να αμύνονται και να περιμένουν την ευκαιρία, ενώ οι Σλοβάκοι προσπάθησαν αλλά άρχισαν να πιέζουν αφότου δέχτηκαν το γκολ.

Αμυντικογενείς ομάδες και οι δυο τους και λογικά έτσι θα παίξουν τον Ολυμπιακό περιμένοντας την ευκαιρία να χτυπήσουν σε κάποια αντεπίθεση. Η Slovan θα πρέπει να ανοιχτεί, αν θέλει να περάσει στο επόμενο γύρο και εκεί θα δούμε κατά πόσο μπορεί ν' ανταπεξέλθει στο συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Ο Kozak παίρνει πολλές ευκαιρίες από την Slovan ενώ η Zrijnski δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο εκτός της προσπάθειας του γκολ.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μια παλιά του γνώριμη, την Sparta Praha. Η Sparta αντιμετώπισε και πέρυσι τους «πράσινους», με την ελληνική ομάδα να παίρνει την πρόκριση. Η Sparta θα έχει παίξει κι έναν αγώνα για το πρωτάθλημά της οπότε θα έχουν την ευκαιρία οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού να την παρακολουθήσουν. Νέα ομάδα σχετικά, με κάποιους παλιούς έμπειρους παίκτες όπως ο Blazek και ο Repka. Επιθετική ομάδα κατά βάση, θα προσπαθήσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα εντός έδρας. Καλύτερος βάση παικτών ο Παναθηναϊκός, αλλά θα πρέπει να δείξει σοβαρότητα κι ετοιμότητα.

Η πρωταθλήτρια Κύπρου ΑΠΟΕΛ, καθάρισε εύκολα την υπόθεση πρόκριση κερδίζοντας 0-2 την πρωταθλήτρια των Νήσων Φαρόε. Στον επόμενο γύρο καλείται ν' αντιμετωπίσει μια εκ των Rhyl ή Partizan. Η Partizan φαίνεται το φαβορί ώστε να είναι ο επόμενος αντίπαλος του ΑΠΟΕΛ, αφού ήταν καταιγιστική απέναντι στους πρωταθλητές Ουαλίας. Αν και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, έδειξαν πως είναι δουλεμένη ομάδα με καλή επιθετική γραμμή και έχουν πληθώρα παικτών που μπορούν να σκοράρουν και αρκετούς τρόπους να επιτίθενται. Ο ΑΠΟΕΛ είναι σίγουρα πιο μεγάλη ομάδα από την Rhyl και βλέπω τα δύο παιχνίδια με τους Σέρβους αρκετά αμφίρροπα. Ίσως ο ΑΠΟΕΛ, αν είναι πιο προσεκτικός στις λεπτομέρειες να καταφέρει να αρπάξει την πρόκριση. Οι σέρβικες ομάδες είναι αρκετά ομάδες ψυχολογίας.

Περνάμε στο UEFA Europa League. Ας αρχίσουμε με την Λάρισα η οποία απογοήτευσε. Παρ' ότι μπήκε στο γήπεδο έτοιμη να καθαρίσει από την αρχή τον αγώνα, λίγο η έλλειψη συγκέντρωσης αλλά πολύ περισσότερο η τάση υποτίμησης της αντιπάλου τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα έφερε το 2-0 υπέρ των Ισλανδών. Δεν έχει τελειώσει όμως το θέμα πρόκρισης οπότε αν εμφανιστεί σοβαρότερη στον εντός έδρας αγώνα είναι ικανή για την ανατροπή. Εάν τυχών την κάνει θα αντιμετωπίσει την Basel. Μια ομάδα που ήδη έχει αρχίσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Όχι τόσο επιτυχημένα, αφού έχασε στον πρώτο αγώνα, αλλά θα παίξει το ρόλο του όταν θα αντιμετωπίσει την Λάρισα.

Ο ΠΑΟΚ έπεσε πάνω στη Valerenga. Οι νορβηγικές είναι ήδη στο μέσο του πρωταθλήματος με την Valerenga να είναι στην έβδομη θέση. Έχει τρεις συνεχόμενες ήττες παίζοντας με ισάξιες ομάδες. Τυπική νορβηγική ομάδα, η οποία στηρίζεται κυρίως στη δύναμη. Έχει ευχέρεια στο σκοράρισμα αλλά η Τούμπα μπορεί να αποδειχθεί το μεγάλο όπλο του ΠΑΟΚ, μιας και οι Νορβηγοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες ατμόσφαιρες. Δύσκολο όμως το παιχνίδι, αν και δεν είναι στα καλύτερά τους.

Στις Κυπριακές ομάδες, έχουμε την Ομόνοια που λογικά θα προκριθεί, και θα πέσει πάνω στην Ρουμάνικη Vaslui. H Ομόνοια είναι καλή ομάδα και οι κυπριακές συνολικά έχουν ανέβει επίπεδο. Η Vaslui δεν είναι φόβητρο και στα φιλικά δεν έδειξε ομάδα με κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο. Αρκετά κλειστή ως ομάδα με μεγάλη προσοχή στην άμυνά της. Άγνωστη γενικότερα με τον Marco Ljubinkovic να αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση της.

Η Ανόρθωση (με το λογότυπο της Betfair στη φανέλα της) κατάφερε να κάνει τα εύκολα δύσκολα. Το 2-1 με τους Μαυροβούνιους είναι σκορ παγίδα κι ένα σκορ που κάθε ομάδα η οποία έχει νικήσει θέλει ν' αποφεύγει. Πιστεύω αν δείξει την πρέπουσα σοβαρότητα θα περάσει στον επόμενο γύρο. Εκεί θ' αντιμετωπίσει μια εκ των Sturm - Siroki οι οποίες έφεραν το ίδιο σκορ. Η περσινή Ανόρθωση πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα με καμία εκ των δύο αντιπάλων, αρκεί να παίξει την μπάλα που ξέρει.

Το πιο δύσκολο αγώνα τον έχει ο ΑΠΟΠ, καθώς θα αγωνιστεί ενάντια στην Rapid. Μια καταιγιστική ομάδα, η οποία έχει ποιότητα και παίκτες να κάνουν την διάφορα τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Δύσκολο παιχνίδι, παρ' ότι οι αυστριακές ομάδες δεν έχουν δείξει κάτι αξιόλογο τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό στερέωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: