31 Ιουλίου 2009

«Έφυγε» ο θρυλικός Μπόμπι Ρόμπσον. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 76 του χρόνια...


Ένας πραγματικός θρύλος του ποδοσφαίρου, ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, άφησε στα 76 του χρόνια την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής, νικημένος από τον καρκίνο, με τον οποίο πάλευε από το 1991. Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του βρετανικού αθλητισμού και μέντορας πολλών μετέπειτα σπουδαίων ποδοσφαιριστών.
Η οικογένειά του εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: "Με μεγάλη θλίψη αναγγέλλουμε το θάνατο του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, ο οποίος έχασε τη μακρά και γενναία του μάχη με τον καρκίνο. Πέθανε εν ειρήνη το πρωί στο σπίτι του στο Ντέραμ με τη σύζυγό του και την οικογένειά του δίπλα του. Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο".

Η καριέρα το Μπόμπι Ρόμπσον

Μετά από μία 20χρονη καριέρα ως ποδοσφαιριστής των Φούλαμ και Ουεστ Μπρομ (είχε 20 συμμετοχές και 4 γκολ στην εθνική Αγγλίας) αποφάσισε να αναλάβει χρέη προπονητή. Αμέσως ανέλαβε την αγαπημένη του Φούλαμ, χωρίς όμως επιτυχία, αφού δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό και έτσι παραιτήθηκε. Το 1969 κάθισε στον πάγκο της Ίπσουιτς, όπου επρόκειτο να χτίσει το όνομά του. Έμεινε στην ομάδα 13 ολόκληρα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων την οδήγησε σε ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα Κύπελλο UEFA και δύο φορές στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Το 1982 ανέλαβε την εθνική Αγγλίας, την οποία έμελλε να οδηγήσει οκτώ χρόνια μετά στην τετράδα του Μουντιάλ της Ιταλίας, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ ξανά η Αγγλία παίζοντας εκτός των συνόρων της.

Στη συνέχεια υπήρξε προπονητής των Αϊντχόφεν (2 πρωταθλήματα), Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο (1 κύπελλο, 2 πρωταθλήματα), Μπαρτσελόνα (1 κύπελλο, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων) και Νιουκάστλ.

Είναι μέλος του αγγλικού ποδοσφαιρικού Hall of Fame, ως προπονητής της Ίπσουιτς. Στο άγαλμά του έξω από το γήπεδο του συλλόγου, το "Πόρτμαν Ρόουντ" μαζεύτηκαν από νωρίς φίλοι της ομάδας και άφησαν λουλο΄τδια στη μνήμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: