1 Μαΐου 2009

Στοίχημα μπάσκετ Euroleague: Η μητέρα των «μαχών»

Μία από τις μεγαλύτερες εμφύλιες αθλητικές διαμάχες σε παγκόσμιο επίπεδο θα λάβει χώρα το βράδυ της Παρασκευής, όταν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κοντραριστούν στον ημιτελικό του Final-4 της Euroleague στο O2 World του Βερολίνου.

Αυτές οι δύο γεμάτες αστέρια ομάδες, συναντιόνται για τρίτη φορά στον ημιτελικό της διοργάνωσης, με τον Ολυμπιακό να έχει κερδίσει τις δύο πρώτες αναμετρήσεις το 1994 και το 1995, έχοντας κυριαρχήσει εκείνη τη δεκαετία με τέσσερις εμφανίσεις σε Final-4 και μια κατάκτηση τροπαίου το 1997. Οι «πράσινοι» έχουν το πάνω χέρι την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας σε έξι Final-4 και κερδίζοντας τρεις φορές τον τίτλο της Euroleague. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα καθώς στο ρόστερ του υπάρχουν επτά πρώην πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά και ο Ολυμπιακός έχει τρεις παίκτες που συνολικά έχουν κατακτήσει έξι φορές το ευρωπαϊκό στέμμα.

Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν τη σεζόν με αποκλειστικό στόχο να φτάσουν στο Βερολίνο και κατάφεραν και οι δύο να προκριθούν στο Top-16, με νίκες 5-1 να πάρουν την πρόκριση για την προημιτελική φάση των Playoff σε τέσσερα παιχνίδια. Σε επίπεδο προσώπων, οι δύο ομάδες φαίνεται πως «ταιριάζουν» σχεδόν σε κάθε θέση, καθώς υπάρχει ο ιδανικός συνδυασμός σε ταλέντο, βάθος, εμπειρία και ηγετικές ικανότητες για να διεκδικήσουν τον ευρωπαϊκό τίτλο.

Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει στον έναν πάγκο ο πλέον πολυνίκης προπονητής στην ιστορία της Euroleague, ενώ απέναντί του είναι κάποιος που μετέχει για πρώτη φορά σε Final-4. Ωστόσο, η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς ο προπονητής του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Γιαννάκης, έχει κοουτσάρει σε πολύ υψηλό επίπεδο ως τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας - έχοντας στις τάξεις του πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού - την οποία οδήγησε στην κορυφή του Eurobasket και σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Εν τούτοις, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Zeljko Obradovic, έχει στο βιογραφικό του έξι τίτλους Euroleague, ενώ έχει ήδη κερδίσει τον Γιαννάκη και τον Ολυμπιακό νωρίτερα τη φετινή σεζόν, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι δύο ψηλοί του Ολυμπιακού, Γιάννης Μπορούσης και Nikola Vujcic, είναι οι κορυφαίες επιλογές στην επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι αήττητοι τη φετινή σεζόν (7-0) όταν αυτοί οι δύο έχουν διψήφιες επιδόσεις σε δύο τουλάχιστον στατιστικές κατηγορίες. Ο Παναθηναϊκός είναι στο 11-0 φέτος, όταν πετυχαίνει πάνω από 80 πόντους. Όταν οι Sarunas Jasikevicius και Αντώνης Φώτσης είναι «καυτοί» από την περιφέρεια, οι αντίπαλοι απλά παρακολουθούν. Οι «πράσινοι» είναι στο 5-0 όταν ο Saras ευστοχεί σε περισσότερα από ένα τρίποντα και στο 7-0 όταν ο Φώτσης ευστοχεί και αυτός από τη γραμμή του τριπόντου.

Στον άλλο ημιτελικό, η πρωταθλήτρια Ευρώπης CSKA Moscow αντιμετωπίζει την Regal FC Barcelona, στον τρίτο μεταξύ τους ημιτελικό της Euroleague από το 2003. Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους, η ομάδα που κέρδισε - το 2003 η Barcelona και το 2006 η CSKA - έφτασαν μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου. H CSKA του Ettore Messina είναι έτοιμη για την τέταρτη κατάκτηση του ευρωπαϊκού στέμματος, κάτι που στο παρελθόν μόνο η Varese (1970-79), η Real Madrid (1962-65) και η ASK Riga (1958-61) έχουν καταφέρει. Η Barcelona του Xavier Pascual ευελπιστεί πως θα προκριθεί στον έβδομο τελικό της ιστορίας της.

Η CSKA έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα με επτά πρώην πρωταθλητές Ευρώπης και ακόμα τρεις με εμπειρία από το Final-4 στο ρόστερ της. Το παιχνίδι είναι μια αναμέτρηση μεταξύ ομάδων με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, αν και αμφότερες είχαν αξιοθαύμαστες αμυντικές επιδόσεις τη φετινή σεζόν. Η CSKA ήταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για το Βερολίνο, κάνοντας το σουίπ (3-0) επί της Partizan στα προημιτελικά, ενώ η Barcelona χρειάστηκε και τα πέντε παιχνίδια για να αποκλείσει την Tau Ceramica.

Το πρόγραμμα του Final-4 της Euroleague:
Regal FC Barcelona - CSKA Moscow 01/05 19:00
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 01/05 22:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: