23 Απριλίου 2009

Στοίχημα Premier League: Παρολί στο τέλος της σεζόν

O Alan Shearer δηλώνει πως τα εντός έδρας ματς της Newcastle είναι το κλειδί για την σωτηρία της ομάδας του, αλλά η φόρμα της ομάδας στο St James Park είναι το ίδιο άσχημη όπως και στα εκτός.

Υπάρχει ποικιλία επιλογών στο κουπόνι του παρολί, και σε αυτή τη φάση της σεζόν, το να ακολουθήσετε τις μακροχρόνιες τάσεις ίσως σας πληρώσει από το να επιλέξετε ματς βασιζόμενοι σε μία έκρηξη φόρμας.

Πουθενά αλλού δεν θα βρείτε καλύτερο παράδειγμα από το παιχνίδι αυτού του Σαββατοκύριακου στο St James' Park, όπου η Newcastle θα κυνηγήσει τη νίκη στο πρώτο από τα τρία εντός έδρας παιχνίδια που έχει να δώσει, παιχνίδια τα οποία ο προπονητής της ομάδας Alan Shearer θεωρεί ότι η νίκη είναι μονόδρομος για την σωτηρία της ομάδας. Η αντίπαλος της είναι η Portsmouth, η οποία επίσης με την σειρά της κυνηγάει την σωτηρία αλλά η φόρμα της είναι πολύ καλύτερη από αυτή που υποδεικνύει η στοιχηματική της απόδοση.

Η απόδοση της Newcastle είναι στο 2,03, αλλά παραμένει μια ομάδα ανησυχητική παρόλο που χρειάζεται πάση θυσία κάθε εβδομάδα που περνάει τους τρεις βαθμούς της νίκης. Εκτός από το να βρίσκεται τρίτη από το τέλος της Premier League, η Newcastle κατέχει την ίδια θέση στην ειδική βαθμολογία των εντός έδρας αγώνων, με μόλις τέσσερις νίκες σε 16 παιχνίδια.

Το πρόβλημα της Newcastle στο στόχο που έχει θέσει στο St James' Park - ειδικά εναντίον της Portsmouth και της Middlesbrough - είναι το γεγονός πως η εντός έδρας φόρμα της είναι λίγο καλύτερη απέναντι σε ομάδες του δεύτερου μισού του βαθμολογικού πίνακα, με ρεκόρ στα επτά παιχνίδια, δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες, δύο ήττες.

Η Portsmouth δείχνει καλύτερα σημάδια σε σχέση με την Newcastle, έχοντας χάσει μόλις ένα ματς (από την Chelsea) σε οκτώ αγώνες πρωταθλήματος κάτω από την καθοδήγηση του Paul Hart. Ήταν αήττητη σε τρία ματς εκτός έδρας (μέχρι χτες που έχασε από τη Man Utd) και συνολικά στη σεζόν έχει χάσει εκτός μόλις μία φορά από ομάδα που βρίσκεται στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα.

Η "Pompey" έχει φέρει ισοπαλία στα τέσσερα από τα έξι αυτά παιχνίδια και ο Hart αναμένεται να παρατάξει και πάλι την ομάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφυλάξει τουλάχιστον την ισοπαλία, γνωρίζοντας πως ο βαθμός της ισοπαλίας διατηρεί την ομάδα του σε απόσταση ασφαλείας (7 βαθμοί) από την Newcastle. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα για την Portsmouth να βάλει κάποιο γκολ, κάνοντας την δουλειά της Newcastle ακόμα πιο δύσκολη, μιας και δεν έχει κερδίσει 20 αγώνες πρωταθλήματος όταν δέχεται πρώτη γκολ.

Εν κατακλείδι, αν αναλογιστούμε το χαμηλό ποσοστό εντός έδρας νικών της Newcastle και το χαμηλό ποσοστό των εκτός έδρας ηττών της Portsmouth, τότε το να κοντράρουμε τους γηπεδούχους φαίνεται μία καλή επιλογή. Το σημείο κατά των γηπεδούχων στο 2,24 είναι η πρώτη μας επιλογή στο παρολί.

Άλλη μία καλή επιλογή με βάση τις τάσεις, είναι να υποστηρίξουμε την εντός έδρας νίκη της Fulham σε απόδοση 1,75 επί της Stoke το Σάββατο. Όλοι πλέον γνωρίζουν πως κάτω από τη καθοδήγηση του Roy Hodgson, η Fulham κατάφερε να ξανακάνει το Craven Cottage μία ισχυρότατη έδρα, και στην ειδική βαθμολογία των εντός έδρας παιχνιδιών, βρίσκεται στην έβδομη θέση με εννέα νίκες σε 16 ματς.

Επτά από αυτές τις εννέα νίκες προέρχονται από 11 παιχνίδια με ομάδες που βρίσκονται κάτω από τη μέση της βαθμολογίας, το οποίο υποδεικνύει πως η απόδοση της Fulham ίσως να υποτιμάει τις ελπίδες που έχει για νίκη απέναντι στη Stoke. Ειδικότερα δε, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η Stoke έχει κατακτήσει τον ίδιο αριθμό βαθμών (επτά) στα εκτός έδρας παιχνίδια της με την τελευταία της βαθμολογίας, West Brom.

Η μοναδική εκτός έδρας νίκη της Stoke ήταν στην έδρα της West Brom και δεν έχει κερδίσει σε εννέα εκτός έδρας ματς, με έξι ήττες απέναντι σε ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα από αυτή στην βαθμολογία. Ένα άλλο στατιστικό που εναντιώνεται στην Stoke, είναι το γεγονός ότι έχει χάσει 11 από τα 13 εκτός έδρας ματς στα οποία έχει δεχτεί γκολ, ενώ η Fulham έχει σκοράρει στα 13 από τα 16 εντός έδρας ματς της κερδίζοντας τα εννέα από αυτά.

Μία πιο δύσκολη επιλογή, αλλά με αξία, αν βασιστούμε στις τάσεις είναι η νίκη της Aston Villa στην έδρα της Βolton το Σάββατο. Η Villa είναι το φαβορί με απόδοση 2,47, μία απόδοση που σαφέστατα έχει επηρεαστεί λόγω της κακής φόρμας της ομάδας τις πρόσφατες εβδομάδες.

Η Villa έχει κακό σερί, αλλά οι έξι από τους οκτώ αντιπάλους της έχουν περισσότερους βαθμούς από ότι έχει η Bolton, και η ομάδα του Martin O'Neill σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθεί τώρα που αντιμετωπίζει μία λιγότερο ικανή ομάδα. Οι πέντε από τις έξι εκτός έδρας ήττες της Villa έχουν έρθει από ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες έξι της εντός έδρας βαθμολογίας (η Bolton είναι 14η), και η έκτη ήττα έγινε τον Νοέμβριο με 2 - 0 στην έδρα της Newcastle.

Η ήττα από την Newcastle ήταν μία από τις τέσσερις εκτός έδρας ήττες όπου οι «χωριάτες» δεν κατάφεραν να σκοράρουν, αλλά έχουν έξοχο ρεκόρ όταν καταφέρνουν να σκοράρουν με 10 νίκες σε 12 ματς. Η Bolton έχει διατηρήσει το απαραβίαστο της εστίας της, μόλις τέσσερις φορές σε 16 εντός έδρας παιχνίδια, και σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια βρέθηκε αντιμέτωπη με ομάδες των τεσσάρων τελευταίων θέσεων του βαθμολογικού πίνακα, ή όπως στην περίπτωση της Manchester City, ομάδες των τελευταίων τεσσάρων θέσεων στην βαθμολογία των εκτός έδρας αγώνων.

Η Bolton έχει κερδίσει πέντε κι έχει χάσει επτά ματς όταν δέχεται γκολ στην έδρα της, αλλά το ποσοστό ήττας είναι μεγαλύτερο (έξι από τα οκτώ) όταν αντιμετωπίζει ομάδες από το πάνω μέρος του βαθμολογικού πίνακα. Το χαμηλό ποσοστό της ισοπαλίας και των δύο ομάδων κάνει την επιλογή κατά της ισοπαλίας ελκυστική, αλλά εάν πρέπει να ποντάρουμε στον νικητή οι τάσεις δείχνουν πως η νίκη της Villa είναι μία πολύ καλή τρίτη επιλογή για το παρολί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: