3 Απριλίου 2009

Στοίχημα Formula 1: Ο απρόβλεπτος καιρός κάνει την Μαλαισία μια από τις πιο δύσκολες πίστες

Μετά το πολύ καλό ξεκίνημα στην Αυστραλία το περασμένο σαββατοκύριακο, το πρωτάθλημα της Formula 1 συνεχίζεται στην Μαλαισία. Ο Tom Cowie κάνει μια ανάλυση στην Sepang Track.

Μετά από ένα εξάμηνο αβεβαιότητας, ο Jenson Button κατάφερε να πάρει την δεύτερη νίκη της καριέρας του στην F1, καθώς η Brawn GP επικράτησε στην παρθενική της εμφάνιση. Είναι μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία της F1, που κατάφερε να πάρει την νίκη στο ντεμπούτο της.

Ήταν η πρώτη φορά στην δεκάχρονη καριέρα του Button, που είχε ένα μονοθέσιο αντάξιο του ταλέντου του. Όμως θα έχει λίγο καιρό να το απολαύσει, καθώς η κούρσα στη Sepang της Μαλαισία πλησιάζει.

Αντίθετα με την Μελβούρνη, η Sepang έχει πολλές ιδιαιτερότητες, ενώ να θυμίσουμε ότι ο πρώτος αγώνας έγινε το 1999. Εκεί θα φανούν όλα οι αδυναμίες στην αεροδυναμική, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί έναν καλό συνδυασμό σε παράγοντες όπως τη ταχύτητα, τη σταθερότητα, το φρενάρισμα κλπ.

Ο καιρός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη Μαλαισία, όπου η πολύ ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία κάνει την κούρσα μια από τις πιο δύσκολες για τους οδηγούς. Μάλιστα οι οδηγοί πίνουν 4 λίτρα νερό πριν την κούρσα για να αποφύγουν την αφυδάτωση.

Πολλές φορές όταν δεν υπάρχει υγρασία ο καιρός επηρεάζεται άμεσα από τους μουσώνες, όπως έγινε και το 2001. Εάν συμβεί αυτό οι οδηγοί θα έχουν πολύ δύσκολο έργο στην προσπάθεια να κρατήσουν το μονοθέσιο σταθερό. Σε αυτή την περίπτωση οι «ειδικοί» στην βροχή θα έχουν ένα προβάδισμα, με τους Hamilton και Button να ξεχωρίζουν.

Ανεξαρτήτως καιρού, η Ferrari θα αισθάνεται σίγουρη στην Kuala Lumpur. Σε 10 κούρσες έχει κερδίσει τις μισές. Η πιο χαρακτηριστική νίκη ήταν το 1999, όταν ο Michael Schumacher, που είχε χάσει τις 6 προηγούμενες κούρσες λόγω του σπασμένου του ποδιού, πήρε τη νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο Kimi Raikkonen πήρε την νίκη πέρυσι, δίνοντας στη Ferrari τους πρώτους βαθμούς της χρονιάς μετά την αποτυχία στην Μελβούρνη. Μετά την φετινή αποτυχία στην Μελβούρνη, η Ferrari θα ήθελε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο και την Κυριακή.

Η αγορά πάντως δεν μοιάζει να θέλει τους Raikkonen και Felipe Massa δίνοντας τους απόδοση για νίκη 16,50 και 17,00 αντίστοιχα.

Οι ομάδες δεν θα έχουν πολύ καιρό να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, έτσι αυτές που δεν τα πήγαν καλά στην Μελβούρνη θα δυσκολευτούν και εδώ.
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Lewis Hamilton, αντιμετωπίζεται σαν πρωτάρης με απόδοση στο 22,00 και ο Heikki Kovalienen είναι στο 85,00.

Αντίθετα ο Sebastian Vettel είναι στο 26,00. Αν θυμηθούμε την πολύ καλή παρουσία του πέρυσι στην Monza, θα είναι ακόμα ένας οδηγός που θα ξεχωρίσει σε περίπτωση βροχής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Brawn GP είναι το φαβορί, με τους Jenson Button και Rubens Barrachello να βρίσκονται στο 2,90 και 5,50 αντίστοιχα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η αχίλλειος πτέρνα της Brawn GP είναι η αξιοπιστία.

Στην μικρή θητεία της στο πρωτάθλημα της F1, η Brawn ίσως πληρώσει τα λίγα δοκιμαστικά πριν την έναρξη της χρονιάς, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι θα πρέπει να περιμένει ακόμα δυο αγώνες πριν αλλάξει κινητήρες.

Είναι μια ευκαιρία καθώς η αγορά θεωρεί ότι η Brawn μπορεί να τα καταφέρει ξανά την Κυριακή. Οι παράμετροι του καιρού, των υψηλών τεχνικών απαιτήσεων και η ασταθής Brawn κάνουν την κούρσα της Κυριακής πολύ αμφίρροπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: