11 Νοεμβρίου 2008

Δικαστικός... μαραθώνιος ΟΠΑΠ κατά της Stanleybet

Στη δημιουργία μιας δικαστικής διελκυστίνδας, η οποία θα διατηρηθεί ενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποσκοπεί η στρατηγική του ΟΠΑΠ κατά της Stanleybet International - της εταιρείας που αμφισβήτησε το μονοπώλιό του στο «αθλητικό στοίχημα». Στόχος του ΟΠΑΠ είναι να εκθέσει τη στρατηγική της βρετανικής εταιρείας και παράλληλα να την εξουθενώσει νομικά και οικονομικά. Το μόνο που δεν θέλει ο οργανισμός είναι ένα άμεσο κλείσιμο της υπόθεσης μέσω της δικαστικής οδού, που θα έδινε το δικαίωμα στην εταιρεία να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Ειδικά για το τελευταίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η προσφυγή στο ΔΕΚ ήταν ο βασικός στόχος της βρετανικής εταιρείας, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει τελεσίδικα επί του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Στην Ε.Ε. δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις αγορές τυχερών παιχνιδιών και σαν συνέπεια, κάθε αγορά αντιμετωπίζεται με τις βασικές αρχές της Συνθήκης της Ρώμης (αναλογικότητα, μη-διακριτική μεταχείριση κ.λπ.) και σαν συνέπεια όλες οι υποθέσεις κρίνονται στο Ευρωδικαστήριο.
Η αποδοτική στρατηγική του ΟΠΑΠ αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., όπου η μετοχή του οργανισμού ανέκτησε σημαντικό έδαφος από εκείνο που είχε χάσει αμέσως μετά την εμφάνιση της Stanleybet στην Ελλάδα. Μόνο χθες η τιμή της μετοχής του οργανισμού -σε μια ομολογουμένως θετική συνεδρίαση του Χ.Α. - αυξήθηκε κατά 9,67% χθες και έκλεισε στα 19,5 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες ότι ο πρώτος γύρος της σύγκρουσης ΟΠΑΠ - Stanleybet κερδήθηκε από τον πρώτο, αφού η βρετανική εταιρεία δεν ξαναλειτούργησε τα καταστήματά της, παρά τη «μερική δικαίωσή της» –όπως ανέφερε η ίδια– από τον Ελληνα εισαγγελέα.
Σημειώνεται ότι η βρετανική εταιρεία έκανε λόγο και χθες για έμμεση αναγνώριση του δικαιώματός της να παράσχει διασυνοριακά υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού. «Μετά και την εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη (σ.σ.: το κλείσιμο του καταστήματος στην Καλαμαριά), είναι προφανές και σαφές ότι η επιλογή από την Εισαγγελία προανακριτικής διαδικασίας συνιστά σαφή αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος εγκατάστασης και διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών αθλητικού στοιχηματισμού της Stanleybet International», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Και εξηγεί ότι «σε αντίθετη περίπτωση, όπως εξάλλου συνηθίζεται, εάν η Εισαγγελία διέθετε ενδείξεις τέλεσης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, θα παρέπεμπε την υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο χωρίς περαιτέρω έρευνα».
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές είναι μάλλον αποφασισμένες να τραβήξουν την υπόθεση σε μάκρος και σε βάθος και να μη βιαστούν στο κλείσιμο της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της εταιρείας, απαντώντας στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, αρνήθηκαν ότι προσφέρουν «στοιχηματισμό» στην ελληνική αγορά, ενώ ακόμη διαβεβαίωσαν ότι δεν διαθέτουν άδεια μεσολάβησης για τη διαχείριση εντολών χρήματος. Τέλος, επιβεβαίωσαν ότι δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας Internet Cafe.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από παραγγελία του Εισαγγελέα, τόσο ο Δήμος Αθηναίων, όσο και ο Δήμος Καλαμαριάς προχώρησαν χθες στο σφράγισμα των καταστημάτων της Stanelybet που λειτουργούσαν στο Κολωνάκι και στο κέντρο της Καλαμαριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: