8 Οκτωβρίου 2009

Βήμα πίσω από Βωβό!

Περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα έργα στον Βοτανικό, η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού, με ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί πως παραχωρεί ένα οικοδομικό τετράγωνο για πράσινο, κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πίσω για να προχωρήσει ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης, που περιλαμβάνει το «καυτό» θέμα του Παναθηναϊκού, που είναι το γήπεδο.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Οι διατάξεις των άρθρων 11 & 12 του Ν. 3481/2006 είναι προϊόν επιστημονικών μελετών των αρμοδίων Υπηρεσιών (Οργανισμού Αθήνας & Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), για την επί δεκαετίες χρονίζουσα ανάπλαση των περιοχών της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.

Μετά την ψήφιση του νόμου, η εταιρία μας προέβη στην αγορά των ιδιοκτησιών ΕΤΜΑ-ΕΛΛΑΤΕΞ, που κατελάμβαναν έκταση 106 στρεμμάτων, με επικείμενα βιομηχανικά κτίρια επιφανείας άνω των 110.000 τ.μ.

Με ακράδαντη εμπιστοσύνη στο νόμο που ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, η εταιρία μας εφήρμοσε πιστά τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου και, επί διετία περίπου, προέβη στην εκτέλεση των εργασιών πλήρους κατεδαφίσεως των επικειμένων βιομηχανικών κτιρίων και κατασκευής πλέον του 70% του Κτιρίου μας πολλαπλών χρήσεων μέχρι την 4η Δεκεμβρίου 2008, οπότε, μετά από προσφυγή 130 πολιτών, διεκόπησαν

οι εκτελούμενες εργασίες από το ΣτΕ, με συνέπεια:
* να παρεμποδιστεί η συνέχιση του σπουδαίου περιβαλλοντικού έργου της Διπλής Ανάπλασης Λ. Αλεξάνδρας & Βοτανικού,
* να βρεθούν εκτός εργασίας εκατοντάδες απασχολούμενοι στο έργο,
* να υποστεί η εταιρία μας τις αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις και
* να ματαιωθεί η εισροή στη χώρα μας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από συμπεφωνημένη πώληση του έργου σε επενδυτή του εξωτερικού.

Δεδομένου ότι η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται σε λοιπά θέματα πλην του ισοζυγίου του πρασίνου, τα εμπλεκόμενα μέρη, η εταιρία μας και ο Δήμος Αθηναίων, θα πρέπει να προβούμε στις αναγκαίες παραχωρήσεις, ώστε το ισοζύγιο του πρασίνου να μην υφίσταται οποιαδήποτε μείωση.

Από πλευράς μας, δεσμευόμαστε στη διαμόρφωση ολοκλήρου του ακαλύπτου χώρου του Ο.Τ.45α, συνολικής εκτάσεως 25 και πλέον στρεμμάτων, σε κοινόχρηστο πράσινο κατά τις διατάξεις του ΓΟΚ, την κατασκευή ενός οικολογικά απόλυτα αποδεκτού κτιρίου, με πράσινη στέγη κλπ, πρόβλεψη τεραστίων δεξαμενών για την αποθήκευση ομβρίων υδάτων, προκειμένου να επαναχρησιμοποιούνται για τους εκτεταμένους πράσινους κήπους, στους οποίους προβλέπεται η φύτευση περισσοτέρων από 600 δένδρων κλπ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της αποφάσεως από το ΣτΕ, θα προβεί άμεσα στη ρύθμιση της Διπλής Ανάπλασης για την συνέχιση του έργου και την ολοκλήρωσή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: