13 Σεπτεμβρίου 2009

Καλάθης: "Θυμώνω με τον εαυτό μου όταν κάνω λάθος"

Με τον εαυτό του τα βάζει όταν κάνει ένα λάθος στο παρκέ με το εθνόσημο στο στήθος ο Νικ Καλάθης, όπως "εκμυστηρεύτηκε" σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ από το Μπίντγκος της Πολωνίας.

"Είναι πολύ δύσκολη διοργάνωση το Ευρωμπάσκετ. Υπάρχουν πολλές μεγάλες ομάδες και είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα όσο περισσότερο μπορώ και να μαθαίνω από τα άλλα παιδιά. Αυτό που ελπίζω είναι ως ομάδα να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι καλό," είπε αρχικά ο ομογενής γκαρντ και αναφέρθηκε στη δυσκολία να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό στιλ μπάσκτ: "Είναι αρκετά διαφορετικά θα πρέπει να ομολογήσω. Και ειδικά στον τρόπο παιχνιδιού. Περισσότερο από ότι ήταν στα φιλικά. Μου αρέσει όμως. Είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να συνηθίσω, να μάθω. Μαθαίνω κάτι μέρα για να πω την αλήθεια να παίζω σε αυτό το στυλ παιχνιδιού και θέλω να ελπίζω ότι βελτιώνομαι".

Τι κερδίζει μέσα από την παρουσία του στην Εθνική ανδρών; "Σίγουρα… Το να είμαι 20 χρονών και στην Εθνική Ομάδα σε μία από τις καλύτερες ομάδες που υπάρχουν είναι κάτι πολύ σημαντικό από μόνο του. Κερδίζω πολλά σε εμπειρίες, παίζω σε μια διαφορετική κατάσταση, σε αγώνες που είναι διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον. Επιπλέον το γεγονός ότι έχουμε τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες είναι κάτι που σίγουρα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που βρίσκομαι εδώ και αυτό που θέλω είναι όταν βρίσκομαι στο γήπεδο να βοηθώ όσο μπορώ".

Γιατί σε κάποιους αγώνες αποδίδει καλύτερα, ενώ σε άλλους όχι; "Νομίζω ότι κάποιες φορές απλά θυμώνω με τον εαυτό μου. Ίσως κάνω κάποια πράγματα λίγο πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε και κάνω λάθη. Κάποια λάθη το ξέρω ότι θα γίνουν, αλλά κάποια άλλα απλά δεν πρέπει να τα κάνω. Αλλά είμαι σκληρός με τον εαυτό μου και προσπαθώ για το καλύτερο. Θα κάνω ότι μπορώ, ότι θέλει η ομάδα. Αυτό θέλω να κάνω. Ως πόιντ γκαρντ αυτό που πρέπει να κάνω είναι δίνω τα συστήματα, να βοηθώ να βρεθούν τα ανοιχτά σουτ. Πρέπει να είμαι ικανός να το κάνω. Κάποιες φορές κάνω κάποια λάθη που τα βλέπω μετά και τα βάζω με τον εαυτό μου, γιατί δεν αναγνώρισα σωστά κάποιες καταστάσεις. Είναι η δουλειά μου να το κάνω αυτό και θέλω να γίνομαι καλύτερος, πάνω από όλα για την ομάδα, για να μπορέσω να βοηθήσω".

Για τις συμβουλές από τους παλιούς Νίκο Ζήση και Βασίλη Σπανούλη, ο Νικ Καλάθης είπε: "Είναι πολύ καλοί παίκτες και πραγματικά νιώθω πως έμαθα πολλά από αυτά τα δύο παιδιά το διάστημα που είμαστε μαζί. Ειδικά με τον Μπίλι που θα είμαστε μαζί και όλο το χρόνο νιώθω ότι είμαστε πολύ κοντά, πραγματικά με βοηθά πολύ. Πολλές φορές μου μιλάει και μετά τους αγώνες, για το τι έγινε και μου αρέσει πολύ αυτό".

Τι του έχει κάνει εντύπωση από τις εμπειρίες του μέχρι στιγμής στην Πολωνία; "Δεν είναι μία φάση... Είναι μία νίκη. Η νίκη επί της Κροατίας. Άκουγα πολλούς που έλεγαν ότι δεν θα μπορούσαμε να νικήσουμε, ότι έχουν καλύτερη ομάδα, ότι είναι δύσκολος αντίπαλος. Η νίκη αυτή όμως μας έδειξε πολλά και νομίζω πως είναι ότι καλύτερο μέχρι στιγμής. Ελπίζω όμως στην πορεία να μπορέσω να αντικαταστήσω αυτή την ανάμνηση με κάποια ακόμη καλύτερη!".

Ποιος παίκτης ή ομάδα τον έχει εντυπωσιάσει; "Η δική μας ομάδα! Είμαστε μια ομάδα που ξεκίνησε με πολλούς νέους παίκτες, ήταν μια καινούρια κατάσταση για πολλούς, αλλά πραγματικά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έχουμε ήδη βρει τη χημεία μας. Η ομάδα έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με τα φιλικά. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον και δουλεύουμε σκληρά όλοι μαζί. Και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Όλοι μαζί".

Για τον αυριανό αγώνα με τη Ρωσία και αυτόν της Τρίτης με τη Γαλλία, είπε: "Ναι... Τη Ρωσία την είδαμε στα φιλικά, αλλά και εδώ. Είναι πολύ σκληρή ομάδα, δυνατή, έμπειρη. Θα είναι μια δυνατή μάχη ο αγώνας μαζί τους. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να τους δυσκολέψουμε στα σουτ και να μην τους επιτρέψουμε να πάρουν τα ριμπάουντ. Η Γαλλία είναι πολύ καλή ομάδα. Έχουν 4-5 παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Είναι πολύ αθλητική ομάδα, παίζουν σαν ομάδα από τις ΗΠΑ και καθοδηγούνται από έναν από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του στον κόσμο, τον Τόνι Πάρκερ. Είναι πολύ δυνατή ομάδα. Για την ώρα όμως καλύτερα να εστιάσουμε στη Ρωσία".

Καταλήγοντας μίλησε και τον στόχο κατάκτησης ενός μεταλλίου: "Αυτός είναι ο στόχος αυτής της ομάδας. Έχουμε ταλέντο και την ομάδα να τα καταφέρουμε, να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Αν πάρουμε ένα μετάλλιο θα είναι ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα. Όμως για την ώρα παραμένει ένα όνειρο. Είναι καλό να μην κοιτάμε τόσο μακριά. Να προχωρήσουμε βήμα βήμα και να κοιτάμε κάθε φορά μόνο τον επόμενο αγώνα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε τον προσανατολισμό και τη συγκέντρωσή μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: