18 Σεπτεμβρίου 2009

Σάντος: «Νιώθω πως η ομάδα μας είναι πολύ καλά»

Συνέντευξη τύπου ενόψει του κυριακάτικου αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού παραχώρησε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Φερνάντο Σάντος, απαντώντας σε όσες ερωτήσεις του τέθηκαν για το μεθαυριανό παιχνίδι, αλλά και για καθε άλλο θέμα που αφορά την ομάδα του.
Αναλυτικά ο Πορτογάλος τεχνικός είπε για τον κυριακάτικο αγώνα με τον Ολυμπιακό: «Παρακολούθησα τον Ολυμπιακό την Τετάρτη. Δεν είδα μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Η αλλαγή που είδα ήταν ότι μπήκε μέσα ο Τοροσίδης, ο οποίος, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, άλλαξε τον τρόπο, με τον οποίο αγωνίζεται ο Ολυμπιακός. Δεν περιμένουμε πολλές αλλαγές από τον Ολυμπιακό. Γνωρίζουμε τις βασικές κινήσεις των αντίπαλων ποδοσφαιριστών. Σήμερα είπα στους παίκτες μου ότι το πιο σημαντικό είναι τι θα κάνουμε εμείς και όχι αυτοί, καθώς μπαίνουμε στον αγώνα με στόχο τη νίκη. Θέλουμε να κερδίσουμε, ξέροντας ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε σωστή αμυντική λειτουργικά και σωστές επιθέσεις. Είναι ένα κλασικό ντέρμπι. Ξέρουμε την προσμονή που υπάρχει από τους φιλάθλους μας και είμαι σίγουρος ότι οι ποδοσφαιριστές μου θα μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο με πάθος. Σέβομαι την αξία του αντιπάλου, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε. Θα πρέπει να έχουμε ισορροπία στις γραμμές μας και να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις που θέλουμε, για να έρθει το γκολ. Γιατί, για να νικήσουμε, πρέπει να έρθει το γκολ. Πολύ σημαντικό σε τέτοια ματς είναι να μπορεί η ομάδα που θα κερδίζει την μπάλα να βγαίνει γρήγορα στην επίθεση και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Υπάρχει θέληση και διάθεση. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι, όμως, συγκεντρωμένοι, καθώς ο υπέρτατος ενθουσιασμός δεν κάνει καλό. Εγώ νιώθω πως η ομάδα είναι πολύ καλά.»

Για το κλίμα μέσα στην ομάδα είπε: «Σίγουρα κάποια μικρά περιστατικά που έχουν συμβεί και πάντα συμβαίνουν μπορεί να μοιάζουν αρνητικά, αλλά στη συνέχεια μπορούν να βγάλουν πράγματα θετικά, αν τα δεις από εποικοδομητική πλευρά. Νομίζω ότι είναι κάτι φυσιολογικό, διότι ειδικά φέτος υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός. Πολλοί ποδοσφαιριστές δεν το είχαν νιώσει αυτό, ενώ τώρα ο συναγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Κάτι που δεν υπήρχε πέρσι και πολύ περισσότερο πρόπερσι. Οπότε τέτοια ζητήματα δεν υπήρχαν παλιότερα. Ενώ σε ρόστερ, τα οποία έχουν 17, 18, 20 ποδοσφαιριστές, που είναι όλοι έτοιμοι να αγωνιστούν, συνήθως στην αρχή της σεζόν πάντα υπάρχουν περιπτώσεις συναισθηματικής έντασης, αλλά με τον καιρό θα το συνηθίσουν αυτό. Εμείς είμαστε ήδη σε καλό δρόμο και το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι σε εμάς οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να μιλήσουν γι΄ αυτήν την διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι το έχουν ξεπεράσει και είναι ενωμένοι.»

Για την παρουσία του κ. Κάκου σαν διαιτητή της αναμέτρησης είπε: «Αυτό που περιμένουμε από κάθε διαιτητή είναι να είναι επαγγελματίας, αμερόληπτος και να κάνει απλώς την δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Περιμένουμε δικαιοσύνη και αμεροληψία. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε εμείς με αυτά τα ζητήματα.»

Ερωτηθείς για τους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας του, Σαβίνι και Μαλεζά, απάντησε: «Η χρησιμοποίηση του Μίρκο Σαβίνι σε θέση κεντρικού αμυντικού γίνεται για λόγους τακτικής. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σ΄ αυτή τη θέση σε ποιοτικές ομάδες, όπως η Φιορεντίνα κι η Παλέρμο, και μάλιστα όχι πολύ παλιά. Είναι λοιπόν ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται εξίσου καλά ως κεντρικός αμυντικός κι ως αριστερός οπισθοφύλακας. Φέτος θέλαμε να προσθέσουμε κάποια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι μας, όπως η δημιουργικότητα από τη ζώνη της άμυνας, χωρίς ωστόσο να χάσουμε την αμυντική σταθερότητά μας. Θεωρώ ότι κάποια τέτοια στοιχεία δίνει ο Σαβίνι σ΄ αυτή τη θέση και γι΄ αυτό χρησιμοποιείται, όχι επειδή είναι λύση ανάγκης. Μίλησα με τον Στέλιο Μαλεζά για περίπου 20-30 λεπτά τις προηγούμενες ημέρες και του εξήγησα ότι πραγματικά τον εμπιστεύομαι και το ξέρει καλά αυτό. Όταν λέω ότι τον εμπιστεύομαι, το εννοώ και δεν σημαίνει ότι εμπιστεύομαι κάποιον και τον βάζω συνέχεια να παίζει. Σημαίνει ότι, όταν τον επιλέγω, έχω το κεφάλι μου ήσυχο ότι θα κάνει σωστά τη δουλειά του κι αυτό πραγματικά συμβαίνει με το Στέλιο. Απο κει και πέρα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιχνιδιού γίνονται οι επιλογές των προσώπων. Κατάλαβε ό,τι του είπα, του έχω και μου έχει εμπιστοσύνη».

Για τους διαδοχικούς τραυματισμούς παικτών και αν αυτό έχει να κάνει με το είδος της προετοιμασίας που έγινε φέτος στην ομάδα, είπε: «Ένα δεδομένο είναι ότι έχουμε πράγματι πολλούς τραυματισμούς. Από αυτούς, όμως, είναι 2-3 περιπτώσεις μυϊκών τραυματισμών, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προέρχονται από την καταπόνηση και την κόπωση της προπόνησης. Και σε μια προετοιμασία μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης ξέραμε ότι παίρνουμε ένα ρίσκο κι ότι θα είχαμε μερικά τέτοια συμπτώματα. Ωστόσο οι περισσότεροι τραυματισμοί προέρχονται από χτυπήματα ή κακοδαιμονία. Και φυσικά ο τραυματισμός του Κοντρέρας που δεν έχω συναντήσει ποτέ σε 40 χρόνια ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, προέκυψε τη δεύτερη κιόλας μέρα της προετοιμασίας, ενώ ο παίκτης προερχόταν από διακοπές. Όπως μου είπαν, είναι ένας τραυματισμός που παρουσιάζεται σε αθλητές που τρέχουν 110 μέτρα με εμπόδια ή σε μαραθωνοδρόμους! Υπολογίζαμε να επανέλθει σε 30-40 ημέρες μετά την επέμβαση που έκανε, αλλά με μεγάλη προσπάθεια στην αποθεραπεία του ίσως καταφέρει να μειώσει τον χρόνο αυτό».

Στον αγωνιστικό τομέα, μια προπόνηση περιελάμβανε το σημερινό πρόγραμμα της ομάδας, το οποίο περιείχε ασκήσεις τακτικής και οικογενειακό δίτερμα. Οι Φιλομένο και Ιβιτς προπονήθηκαν κανονικά, ενώ προληπτικά έμεινε εκτός κανονικού ρυθμού ο Ντάριο Κρέσιτς, εξαιτίας μικροενοχλήσεων στον τένοντα του δεξιού γονάτου.

Οι Αμπουμπακάρι, Μουν και Βιτόλο ακολούθησαν πρόγραμμα θεραπείας, ενώ Σνάουτσνερ και Κοντρέρας ατομικό πρόγραμμα προπόνησης.

Πριν από την προπόνηση ο κ. Σάντος μίλησε στους ποδοσφαιριστές για θέματα τακτικής με τη βοήθεια χρήσης βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: