8 Σεπτεμβρίου 2009

Έτοιμοι για το δυα στα δύο με Κροατία...

Με άπαντες τους παίκτες της υγιείς και πανέτοιμους θα αντιμετωπίσει, απόψε (8/9, 20:15) η Εθνική μας την αντίστοιχη της Κροατίας στην πλέον κρίσιμη «μάχη» του Α' ομίλου του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Ο νικητής της αναμέτρησης, αυτομάτως θα γίνει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης, όφελος διπλό, καθώς οι βαθμοί μεταφέρονται και στην επόμενη φάση, όπου οι δύο ομάδες θα βρίσκονται στον ίδιο όμιλο.

Σουτ και τακτική περιλάμβανε το πρόγραμμα, κατά τη σημερινή (8/9) πρωϊνή προπόνηση και με την επιστροφή στο ξενοδοχείο «Novotel Centrum» οι διεθνείς θα παρακολουθήσουν σε βίντεο την αντίπαλό τους, για να αποσυρθούν μετά και να προετοιμαστεί ο καθένας όπως γνωρίζει καλύτερα ψυχολογικά για τη μάχη των φαβορί στον όμιλο. Στις θέσεις των επισήμων του «Πόζναν Αρένα» θα βρεθεί απόψε και ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος, που έφτασε χθες αργά τη νύχτα από το Βρότσλαβ, όπου κήρυξε την έναρξη του 36ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην επίσημη τελετή.

Η συγκέντρωση είναι δεδομένη για τους διεθνείς, κάτι που απέδειξαν ήδη από την πρεμιέρα. Η ΠΓΔΜ αποτελεί αντίπαλο που εύκολα μπορεί κανείς να υποτιμήσει. Σ΄ αυτή την παγίδα, όμως, όχι μόνο δεν έπεσε η Εθνική, αντιθέτως έκανε επίδειξη δύναμης, «καθάρισε» την υπόθεση νίκη νωρίς και μετέτρεψε το δεύτερο ημίχρονο σε δυνατή προπόνηση, με κέρδος τη συμμετοχή όλων των παικτών. Καθώς αυτή η ομάδα είναι νέα, με πολλά καινούρια πρόσωπα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν μπορούσε να φανταστεί ένα πιο ιδανικό ξεκίνημα από το χτεσινό. Κάθε ένας από τους δώδεκα παίκτες είχε την ευκαιρία να πατήσει παρκέ, να "χτίσει" την αυτοπεποίθησή του, να διαχειριστεί το άγχος μιας πρεμιέρας και έτσι να μην τρέμουν τα χέρια και τα πόδια του στο εγγύς μέλλον, όταν θα κληθεί να μπει πάλι μέσα, απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους που δεν συγχωρούν το τρακ του πρωτάρη.

Αυτό δήλωσαν πως «φοβούνται» εξάλλου και οι Κροάτες από την Εθνική μας, ενόψει του αποψινού «τελικού» για τον Α΄ όμιλο. «Οι Έλληνες δεν ξόδεψαν πνευματική ενέργεια στην πρεμιέρα, είναι ξεκούραστοι, αντίθετα με μας, που παλέψαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό και καταπονηθήκαμε απέναντι στο Ισραήλ», επισήμανε μετά την αγχωτική νίκη ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Κροατών, Γιάσμιν Ρέπεσα.

Ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης καλούνται να σταματήσουν τον συμπαίκτη τους στον Ολυμπιακό, Νίκολα Βούιτσιτς, που απέναντι στο Ισραήλ πέτυχε 21 πόντους. Το τεράστιο κορμί του Μάριο Κασούν προκαλεί δέος μόνο που τον βλέπεις, με τον Νίκολα Πρκάτσιν να καραδοκεί επίσης μέσα στη ρακέτα, όπως και ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Σάντρο Νίτσεβιτς. Το σίγουρο είναι πως η νίκη για την Εθνική μας μπορεί να έρθει απόψε κυρίως από τη δουλειά που θα κάνουν οι ψηλοί, ειδικά στην άμυνα. Θα δούμε επίσης ποιους τρόπους έχει βρει να σταματήσει τον Μάριο Πόποβιτς στην περιφέρεια ο Γιόνας Καζλάουσκας, αλλά και τους Κους, Ούκιτς, Πλάνινιτς.

Η Κροατία είναι πιο πλήρης σε όλες τις θέσεις, με δεδομένη την απουσία των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Βασιλόπουλου και Τσαρτσαρή. Επίσης σε μονάδες υπερτερεί και στην εμπειρία, αλλά επειδή το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, η Ελλάδα δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ως αουτσάιντερ στο παρκέ. Η είδηση της χθεσινής νίκης της Σερβίας επί της Ισπανίας, ομάδας φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, αποτελεί εξάλλου την επιβεβαίωση πως τα προγνωστικά αφορούν μόνο όσους ασχολούνται με το στοίχημα και ποτέ τους αληθινούς πρωταγωνιστές!


Δεν υπάρχουν σχόλια: