23 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΕΚ-Ολυμπιακός σε ένα σούπερ ντέρμπι

Οι δύο ομάδες που έμελλε να κλείσουν τη χρονιά με τον αλησμόνητο τελικό του Κυπέλλου τον περασμένο Μάιο, ήταν και αυτές βγήκαν από την κληρωτίδα για να σηκώσουν την αυλαία της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς, με το μεταξύ τους ντέρμπι. Ο λόγος για το μεγάλο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, καθώς στις 23/8 που ήταν η αρχική ημερομηνία της αναμέτρησης, η Αττική βίωνε τον πύρινο εφιάλτη της πυρκαγιάς που κυριολεκτικά την αφάνιζε και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να παιχτεί ποδόσφαιρο.

Ακριβώς ένα μήνα μετά, ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους το βράδυ της Τετάρτης (23/9, 21:15GR - Novasport 1) στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου 4,5 μήνες πριν καθήλωσαν την ποδοσφαιρική Ελλάδα σε ένα παιχνίδι που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες, το τέλος του οποίου βρήκε Κυπελλούχο τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ θέλει την ρεβάνς για τις τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς την προηγούμενη χρονιά, με την τρίτη να έρχεται στα πέναλτι μεν, να πονάει περισσότερο δε καθώς της στοίχισε την απώλεια του Κυπέλλου. Ενός τίτλου που 30`` πριν την λήξη της αναμέτρησης, κρατούσε σφιχτά στα χέρια της, με το γκολ του Σκόκο στις καθυστερήσεις, λίγο πριν απαντήσει ο Νταρμπισάιρ.

Οι ποδοσφαιριστές της «Ενωσης» δεν έχασαν την ευκαιρία να δηλώσουν αρκετές φορές πως ψάχνουν την ρεβάνς σε αυτήν την αναμέτρηση, ωστόσο αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της 2ας Μαΐου, δεν θα δώσουν το παρών στο τωρινό ντέρμπι, για διάφορους λόγους. Συγκεκριμένα, ο Μπάγεβιτς θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κυργιάκου που ανήκει πλέον στο δυναμικό της Λίβερπουλ, του Εντίνιο που μεταγράφηκε στη Μάλαγα και των τραυματιών Γεωργέα Ζεράλντο και Αλεξόπουλου. Εκτός και οι Λαγός, Ρίκκα, Κουτρομάνος, Ταχτσίδης και Γκέντσογλου. Απών από το παιχνίδι είναι και ο νεοαποκτηθέντας και επίσης τραυματίας, Νίκος Καράμπελας.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα στηριχτεί και πάλι στο 4-2-3-1 με τον Σάχα κάτω από τα δοκάρια του, τον Αραούχο δεξιά, τον Χουανφράν αριστερά και τους Μαϊστόροβιτς, Γιάχιτς στο κέντρο της άμυνας. Στα χαφ, οι Μάκος, Καφές θα έχουν τον ανασταλτικό ρόλο, με τον Γιαχάγια να είναι το αουτσάιντερ να βρεθεί στην 11άδα.

Ο Γκερέιρο θα αγωνιστεί στον άξονα έχοντας τον ρόλο του οργανωτή, με τον Μπλάνκο να είναι στην κορυφή της επίθεσης, έχοντας δεξιά του τον Σκόκο και αριστερά του είτε τον Μαντούκα, είτε τον Λεονάρντο. Μοναδικό ερωτηματικό αν ο σέρβος θα επιλέξει 4-4-2 σε σχήμα ρόμβου, όπως αγωνίστηκε η ΑΕΚ και στα Γιάννινα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας από τους δύο αμυντικούς μέσους θα καθίσει στον πάγκο, δίνοντας τη θέση του στον Νέμεθ που θα παίξει δίπλα στον Μπλάνκο.

Η αποστολή της ΑΕΚ αποτελείται από τους: Σάχα, Αραμπατζή, Αραούχο, Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Γεωργέα, Αρτσε, Γιάχιτς, Καφέ, Μάκο, Χέρσι, Γιαχάγια, Λεονάρντο, Γκερέιρο, Μπλάνκο, Μαντούκα, Σκόκο, Νέμεθ και Παυλή.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός θα μπει στο ΟΑΚΑ με νέο τεχνικό τον Ζίκο, που θα κάνει το ντεμπούτο του απέναντι στην ΑΕΚ. Ο βραζιλιάνος που πρόσφατα αντικατέστησε τον Τιμούρ Κετσπάγια, θα έχει βοηθό τον Μπάντοβιτς, ενώ δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Ντομί, Γκαλέτι, αλλά και στον ήρωα του περσινού τελικού, Ματ Νταρμπισάιρ που είναι επίσης τραυματίας. Για τον ίδιο λόγο θα απουσιάσει και ο νεοαποκτηθέντας, Μαρέσκα.

Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στον περσινό τελικό, απών είναι και ο Μπελούτσι, που πλέον ανήκει στην Πόρτο, ενώ οι πρωταθλητές δεν θα έχουν και τον άνθρωπο που είχε δημιουργήσει τη δική του παράδοση στα ντέρμπι με την ΑΕΚ και συνέδεσε το όνομα του με την πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας των πειραιωτών. Ο λόγος για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Για τον ίδιο λόγο δεν θα συμμετέχουν και οι Κοβάσεβιτς, Αντζας,

Ο Ζίκο αναμένεται να παρατάξει τον Ολυμπιακό σε διάταξη 4-2-3-1 αποτελούμενη από τους ο Νικοπολίδη (τερματοφύλακας), με αριστερό μπακ τον Ραούλ Μπράβο, δεξί τον Τοροσίδη και τους Αβραάμ Παπαδόπουλο, Μέλμπεργκ κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Στολτίδης και Λεντέσμα θα είναι οι δύο αμυντικοί χαφ, έχοντας τον Ζαϊρί δεξιά, τον Λεονάρντο αριστερά και τον Ντουντού σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, ο οποίος θα είναι ο Ντιόγκο.

Την αποστολή του Ολυμπιακού αποτελούν οι: Νικοπολίδης, Πάρντο, Γκαλίτσιος, Λεονάρντο, Ζεβλάκοφ, Πάντος, Τοροσίδης, Ρ. Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ντουντού, Στολτίδης, Οσκαρ, Λεντέσμα, Γ. Παπαδόπουλος, Ντιόγκο, Μήτρογλου, Ζαϊρί.

Στο ΟΑΚΑ αναμένονται περίπου 40.000-45.000 οπαδοί, όλοι φίλοι της ΑΕΚ, καθώς ο Ολυμπιακός δεν έχει προμηθευτεί εισιτήρια, για τις ανάγκες των δικών του φιλάθλων.

Η προπέρσινη νίκη της ΑΕΚ (4-0) είναι η μοναδική στα τελευταία 14 επίσημα παιχνίδια με αντίπαλο τον Ολυμπιακό! Στα υπόλοιπα 12 ματς, ο Ολυμπιακός έκανε 9 νίκες, 3 ισοπαλίες, πέτυχε 25 γκολ και δέχτηκε 10.

Αυτό είναι το 64ο παιχνίδι για το πρωτάθλημα, που θα γίνει ανάμεσα στις δύο ομάδες με γηπεδούχο την Ενωση. Η ΑΕΚ μετράει 21 νίκες, ενώ ο Ολυμπιακός 23. Τα υπόλοιπα 20 ματς έληξαν ισόπαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: