25 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Δανία: Δυνατό ξεκίνημα για Κόγκε

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ – ΚΟΓΚΕ

*** Γειτονική μονομαχία.

*** Προϊστορία: 7-5-3.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: Μία από τα ίδια επιφύλασσε η πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος για τους πρωτευουσιάνους. Με ύφος και τουπέ μπήκαν στο «Φάρουμ» κόντρα στη Νόρντζελαντ, η οποία τους φιλοδώρησε με δύο γκολ στο πρώτο 25λεπτο, ύστερα από ισάριθμα τραγικά αμυντικά λάθη του σουηδικού κεντρικού διδύμου των στόπερ, Αντονσον, Λάρσον. Εκτοτε, το δεύτερο περυσινό σύμπτωμά τους, αυτό της επιθετικής αναποτελεσματικότητας εμφανίστηκε ξανά, αφού ο απόλυτος έλεγχος κι η δημιουργία διψήφιων ευκαιριών για γκολ πήγανε... στράφι, με το 2-0 να παραμένει ως τέλους, δίνοντας μια... μεγαλοπρεπή σφαλιάρα στο απόλυτο φαβορί για την εκ νέου διατήρηση των εγχώριων σκήπτρων.

Παρόλ’ αυτά, ο Στάλε Σολμπάκεν εμφανίστηκε παραδόξως ικανοποιημένος από την αντίδραση των παικτών του μετά τα δύο γκολ, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στο πρώτο 25λεπτο, βρίσκοντας ως δικαιολογία τη χρονική στιγμή, που θέλει όλες τις ομάδες να μην έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο αγωνιστικής κατάστασης. Τρεις μέρες αργότερα όμως, οι πρωταθλητές με τα... δεύτερα έκαναν έναν υγιεινό περίπατο στο Μαυροβούνιο, μοιράζοντας ακόμη μια «εξάρα» στη Μόγκρεν και με συνολικό σκορ 12-0 εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί τους περιμένει η πρωταθλήτρια Νορβηγίας, Στάμπαεκ, σε μια αναμέτρηση που ήδη έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στη Σκανδιναβία, αφού προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστωθεί ποια είναι η καλύτερη ομάδα στη χερσόνησο.

Ηδη οι περισσότερες αναφορές στο στρατόπεδο της Κοπεγχάγης εστιάζουν στους συγκεκριμένους αγώνες και με το βλέμμα στον πρώτο την Τετάρτη, αλλά και βοηθούμενος από τη δυναμικότητα του σημερινού αντιπάλου, δεν αποκλείεται ο Σολμπάκεν να ξεκουράσει μερικούς από τους θεωρητικά βασικούς του. Φυσικά θέμα νέας γκέλας δεν τίθεται για τους γηπεδούχους στο εντός έδρας ντεμπούτο τους στο πρωτάθλημα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό αγωνιστικό πρόβλημα, με το Νορβηγό τεχνικό να επαναλαμβάνει την αποστολή της πρεμιέρας, αφήνοντας δηλαδή εκτός μόνο τον αριστερό μπακ Ν. Γένσεν, αλλά παίρνοντας μαζί του, ως 19ο παίκτη, τον βασικότατο αμυντικό χαφ Χάτσινσον, ο οποίος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο Gold Cup κι επέστρεψε στη Δανία.

Αποστολή: Γ. Κρίστιανσεν, Πόσπεκ, Νόρεγκααρντ, Λάουρσεν, Αϊλτον, Κβιστ, Νόρντστραντ, Γκρόνκιερ, Σαντίν, Χάτσινσον, Ν’Ντόι, Αντονσον, Λάρσον, Τ. Κρίστενσεν, Βεντ, Βινγκάαρντ, Βίλαντ, Μ. Ζ. Γιόργκενσεν, Ντιλέινι.

ΚΟΓΚΕ: Κάτι παραπάνω από θετική η πρεμιέρα των νεοφώτιστων, αφού στο ντέρμπι με τη Σίλκεμποργκ, παρότι περιορίστηκε από το ξεκίνημα σε παθητικό ρόλο, ευτύχησε να πάρει το προβάδισμα στην πρώτη της ουσιαστική ευκαιρία, με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα. Εξέλιξη που ουσιαστικά... απενοχοποίησε την αμυντική της τακτική, η οποία μαζί με τις επεμβάσεις του τερματοφύλακά της, όποτε αυτές χρειάστηκαν, της χάριζε το «τρίποντο» μέχρι και το 85’. Σε εκείνο το σημείο όμως ο Γ. Μπεκ άνοιξε το λογαριασμό του με τη φανέλα της Σίλκεμποργκ, διαμορφώνοντας το δίκαιο 1-1.

Διόλου άσχημα συνεπώς για την Κόγκε, κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε και από τις δηλώσεις του τεχνικού της, Αουρ. Σκαρμπάλιους, ο οποίος έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση, τη θέληση και τη μαχητικότητα των παικτών του. Εστω κι αν, είναι η αλήθεια, πως η πρεμιέρα δεν θύμιζε και πολύ... Superligaen. Κι αν μη τι άλλο, γεύση των νέων αγωνιστικών δεδομένων οι φιλοξενούμενοι θα πάρουν σήμερα, αντιμετωπίζοντας την πρωταθλήτρια στο «σπίτι» της. Πολύ μετρημένες, ως... ανύπαρκτες οι δημόσιες τοποθετήσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών να στέκονται μόνο στην... ιστορικότητα της αναμέτρησης.

Αγωνιστικά, ο Λιθουανός τεχνικός δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών, προβαίνοντας μόνο σε δύο αλλαγές σε σχέση με την αποστολή της πρεμιέρας, αφού σήμερα πήραν θέση σε αυτή ο 20χρονος Λιθουανός μεσοεπιθετικός Λέλιουγκα (μόλις πρόσφατα αφίχθηκε στην ομάδα, έχοντας μείνει ελεύθερος από την αγγλική Εξετερ) και ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Σαράιβα, με τον μέσο Μ. Ρ. Γένσεν και τον μεσοεπιθετικό Σ. Νίλσεν να μένουν εκτός, φυσικά κατόπιν τεχνικής επιλογής.

Αποστολή: Μπιέργινγκ, Αρλοφελτ, Κρόνμποργκ, Τ. Γκ. Κρίστενσεν, Κ. Σόρενσεν, Σ. Αντερσεν, Λέλιουγκα, Σαράιβα, Σίμονσεν, Τοφτ, Ν. Μάντσεν, Τ. Σόρεσεν, Μ. Κριστόφερσεν, Ακε, Σ. Κριστόφερσεν, Φαμπίνιο, Μ. Νίλσεν, Μ. Χ. Γένσεν, Σβέντσεν.

ΟΝΤΕΝΣΕ – ΣΟΝΤΕΡΙΣΚΕ

*** Προϊστορία: 6-1-2.

ΟΝΤΕΝΣΕ: Το μεγαλύτερο περυσινό της πρόβλημα ήταν η αποτελεσματικότητα στα ντέρμπι. Σε έξι με τους πρωτευουσιάνους, μόνο σε ένα είχε κερδίσει. Ακόμη μεγαλύτερο, τα παιχνίδια με την Μπρόντμπι, κόντρα στην οποία στα τέσσερα τελευταία ούτε καν είχε σκοράρει. Εύλογα λοιπόν, και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, μπήκε μάλλον επιφυλακτικά στην πρεμιέρα της περασμένης εβδομάδας, δίνοντας χώρο κι έλεγχο στους «κίτρινους».
Είχαν πολλές ευκαιρίες να βρουν δίχτυα και το κατάφεραν πέντε λεπτά πριν την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, αξιοποιώντας ένα μάλλον ανύπαρκτο πέναλτι. Το... κακό όμως περιορίστηκε με τη σέντρα, όταν με ένα ακόμη πέναλτι (πιο… υπαρκτό αυτή τη φορά) πήγε στο ημίχρονο ισόπαλη. Τα καλά ήρθαν με το ξεκίνημα της επανάληψης, όταν ο Ντεμπά Νιρέν της έδωσε το προβάδισμα, ωστόσο η έκτοτε πίεση των γηπεδούχων δεν της επέτρεψε να φύγει με το «τρίποντο», αφού ισοφαρίστηκε κι η αλήθεια είναι πως κινδύνευσε ακόμη και με ήττα.
Σε σχέση όμως με πέρυσι προφανώς κι η εικόνα της ήταν βελτιωμένη και σε αυτό ακριβώς εστίασε ο Λ. Ολσεν στις δηλώσεις του μετά το τέλος του παιχνιδιού, επισημαίνοντας την προφανή του ικανοποίηση. Σήμερα, η Οντένσε καλείται να αξιοποιήσει το μεγάλο της περυσινό όπλο, το «Φιόνια Παρκ», δίνοντας το παρθενικό εντός έδρας παιχνίδι της. Ο αντίπαλος δεν προκαλεί ανησυχία στους γηπεδούχους, ωστόσο οι... τσάμπα βαθμοί είναι αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τον προπονητή τους, ο οποίος αξίωσε σεβασμό και σε καμία περίπτωση εφησυχασμό, ειδικά κόντρα σε μια ομάδα η οποία πάντα δίνει το 110% στο γήπεδο, έχοντας την τάση να εκνευρίζει οποιονδήποτε αντίπαλο αν της βγει το αγωνιστικό της πλάνο.
Ακόμη και σε επίπεδο απουσιών οι γηπεδούχοι ελάχιστα προβλήματα αντιμετωπίζουν, αφού πέραν του... καθ’ έξη τραυματία αμυντικού Τροστ, ο οποίος εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις ενοχλήσεις στον αχίλλειο, οι υπόλοιποι είναι ετοιμοπόλεμοι, συμπεριλαμβανομένων και των δύο που κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ταλαιπωρήθηκαν από μικροτραυματισμούς, δηλαδή το δίδυμο των βασικών της στόπερ, Χάαλαντ και Α. Μ. Κρίστενσεν.

Αποστολή: Λίντεγκααρντ, Ρούουντ, Χάλαντ, Χ. Χ. Αντρέασεν, Α. Μ. Κρίστενσεν, Χέλβγεκ, Ουτάκα, Χ. Χάνσεν, Ρούνστρομ, Αμπσάλονσεν, Ε. Χάνσεν, Κ. Σόρενσεν, Ουσάγκερ, Κακά, Τζεμπά-Τζεμπά, Γκίσλασον, Ντεμπά Νιρέν.

ΣΟΝΤΕΡΙΣΚΕ: Ανάλογα με το περυσινό φίνις ξεκίνησε και τη φετινή σεζόν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα παραμείνει στην κατηγορία κι όμως, με φουλ αμυντικογενή τακτική και ιδιαίτερη μαχητικότητα σε κάθε παιχνίδι, τα κατάφερε. Δεν ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία της αλλαγής στην τεχνική της ηγεσία και την επόμενη... de facto στοχοποίησή της ως βασική υποψήφια για υποβιβασμό.
Κι όμως. Με το... καλημέρα στη νέα σεζόν βάλθηκε να αποδείξει ότι δεν μασάει. Κόντρα στην ανερχόμενη στο εγχώριο ποδοσφαιρικό στερέωμα Ράντερς κατάφερε να προηγηθεί νωρίς στο σκορ, φέρνοντας το παιχνίδι απολύτως στα γνωστά της μέτρα. Εκλεισε χώρους, αμύνθηκε εξαιρετικά, δεν απειλήθηκε καθόλου κι έτσι κατάφερε να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της, συνδυάζοντας ιδανικά το επαγγελματικό ντεμπούτο του νέου της προπονητή, Μ. Χέμινγκσεν.
Εύλογα, ο Δανός τεχνικός πετούσε στα σύννεφα μετά το τέλος της αναμέτρησης, εξυμνώντας τους παίκτες του και προφανώς επισημαίνοντας ότι με το περίσσευμα μαχητικότητας είναι σε θέση να καλύψουν τις πραγματικά μεγάλες αδυναμίες τους σε σχέση με τους υπόλοιπους της Superligaen. Δεδομένα, στην οικονομία του πρωταθλήματος, βαθμός ή βαθμοί στο «Φιόνια Παρκ» δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των must για τους φιλοξενούμενους. Οι έξοδοι άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι το ισχυρό τους χαρτί. Αυτό βέβαια δεν αλλοιώνει και την αγωνιστική τους φιλοσοφία.
Πόσο μάλλον όταν και σήμερα είναι εκτός αποστολής, αδυνατώντας να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στον ώμο, ο ποιοτικότερος και δημιουργικότερος ποδοσφαιριστής της, ο αναντικατάστατος μεσοεπιθετικός Ιλσο, ο οποίος πάντως αποτελεί τη μοναδική απουσία των φιλοξενούμενων.
Αποστολή: Ιπσεν, Ούστεντ, Εστλι, Στρίγκερ, Κριστόφερσεν, Οτεσεν, Τόμσεν, Αβνκιόλντ, Κιέρουφ, Φαμπρίσιους, Μπέρτολτ, Μ. Λάρσεν, Εγκχολμ, Ρ. Χάνσεν, Μ. Γέσεν, Χάλε, Αλιτς, Μπέντκερ, Σιντορένκοφ, Φρεντέρικσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: