14 Ιουνίου 2009

Confederations Cup : Νότια Αφρική

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Νότια Αφρική που εντυπωσίαζε με την απόδοση της, κέρδισε το Αφρικανικό Κύπελλο, ενώ η αγωνιστική της εικόνα κόντρα σε μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ήταν φανταστική. Μάλιστα, το 1998 και το 2002 κατάφερε να στείλει ομάδες στα Παγκόσμια Κύπελλα που είχαν έντονο το νεανικό χρώμα.

Η ποιότητα αυτή όμως χάθηκε κάπου... στα επόμενα χρόνια και το 2006 κατάφερε να αποκλειστεί από το Μουντιάλ. Πλέον, πάλι με μια νεαρή ομάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Η Νότια Αφρική ήταν τυχερή όσον αφορά την κλήρωση του Confederations Cup, αφού βρέθηκε στο πρώτο γκρουπ, όπου βρίσκονται το Ιράκ, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία. Ο τεχνικός της Μπαφάνα, Τζόελ Σαντάνα, βλέπει την διοργάνωση ως ένα καλό ζέσταμα για του χρόνου και ο κόσμος δεν κρύβει την αισιοδοξία του για πρόκριση της ομάδας στα ημιτελικά του θεσμού.

Πως έφτασαν εδω

Η Νότια Αφρική δεν πέρασε στον θεσμό επειδή κατέκτησε το Αφρικανικό Κύπελλο αλλά προκρίθηκε λόγω του ότι του χρόνου θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο κόουτς

Ο προπονητής που ανέλαβε να ξαναφτάσει την Μπαφάνα σε μια ψηλή πτήση είναι ο Τζόελ Σαντάνα. Ο νέος τεχνικός της Νοτίου Αφρικής πήρε την θέση του προκατόχου του, Κάρλος Αλμπέρτο Περέιρα, μετά την εισήγηση του τελευταίου ο οποίος αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους. Το ξεκίνημα του Βραζιλιάνου τεχνικού στον πάγκο ήταν καταστροφικό αλλά σιγά σιγά η ομάδα βρήκε ρυθμό και μάλιστα έκανε και νίκες που δύσκολα θα τις περίμενε κανείς κόντρα σε ομάδες καλύτερες.

Η ομάδα

Η ομάδα του Τζόελ Σαντάνα έχει πάντα αρκετό ταλέντο στον άσσο. Στην προεπιλογή ο Βραζιλιάνος τεχνικός έχει επιλέξει τους Ρόβεν Φερνάντεζ, Ιτουμέλενγκ Κούν, Μένιμπ Τζόζεφς, Μπράιαν Μαλόγι και Κάλβιν Μάρλεν.

Στην άμυνα υπάρχουν οι Σιμπονίσο Γκάχα και Μόργκαν Γκούλντ, οι οποίοι αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας τους ενώ υπάρχουν και αρκετοί παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Ο Μπράις Μουν που αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό, ο αρχηγός Μοκοένα που παίζει στην Μπλάκμπερν, ο παλιός μας γνώριμος Νασίφ Μόρις που ανήκει στην Ουέλβα και οι Μπέβαν Φράσμαν και Τσέπο Μασισέλα που παίζουν στο Ισραήλ, αποτελούν την αμυντική γραμμή των Μπαφάνα. Για την οπισθοφυλακή υπάρχουν και οι λύσεις του Μάθιου Μπουθ που αγωνίζεται στην Ρωσία και του βετεράνου Μπράντλϊ Κάρελ που παίζει στη Γερμανία.

Στο κέντρο οι Καγκίσο Ντιγκακόι, Σιφί Τσαμπαλάλα και Τέκο Μόντις δίνουν ένα νεανικό χρώμα στην ομάδα ενώ την μεσαία γραμμή κοσμούν με την παρουσία τους οι Στίβεν Πίεναρ της Έβερτον και Έλριο Φαν Χέρντεν της Κλάμπ Μπρίζ.

Στην επίθεση το όνομα του Μπένι Μακ Κάρθι είναι αυτό που ξεχωρίζει αφού σε αυτόν θα ανατεθεί το έργο να οδηγήσει ψηλά την ομάδα. Το βαρύ πυροβολικό των Μπαφάνα αναμένεται να έχει για συμπαίκτες τους Θεμπικόνσι Φαντένι και τον νεαρό Μπερνάρντ Πάρκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: