2 Οκτωβρίου 2009

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016

Το Ρίο ντε Ζανέιρο υπερίσχυσε της Μαδρίτης στο τελικό στάδιο της ψηφοφορίας και είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 (5-21 Αυγούστου)! Ήδη από τη διαδικασία είχαν αποκλειστεί οι υποψηφιότητες των άλλων δύο πόλεων, Σικάγο και Τόκιο.

Η πόλη της Βραζιλίας ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ, όμως ανέτρεψε τα προγνωστικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας μεταξύ των «αθανάτων» για την ανάδειξη της νικήτριας πόλης.

Το Ρίο κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση αυτή της Μαδρίτης, όπως φανερώνει η διαφορά των 34 ψήφων και είναι η πρώτη πόλη από τη Νότια Αμερική που αναλαμβάνει να «φιλοξενήσει» το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.

Tα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άφησαν εκτός συνέχειας το Σικάγο στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς η υποψηφιότητα της αμερικανικής πόλης συγκέντρωσε μόλις 18 ψήφους.

Ακολούθησε στη δεύτερη ψηφοφορία το Τόκιο, καθώς «έπεισε» μόλις 20 από τους λεγόμενους «αθανάτους».

Τελικά, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 99 μέλη της ΔΟΕ (98 έγκυρες ψήφοι, 1 αποχή), το Ρίο ντε Τζανέιρο πήρε το «χρίσμα» για τη διοργάνωση των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς συγκέντρωσε 66 ψήφους έναντι 32 της Μαδρίτης, αναλαμβάνοντας ακόμη ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός μετά την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στο ποδόσφαιρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ψήφισαν όλα τα μέλη της ΔΟΕ σε όλες τις ψηφοφορίες, καθώς οι «αθάνατοι» που προέρχονταν από τις τέσσερις διεκδικήτριες πόλεις δεν είχαν δικαίωμα να «τοποθετηθούν» στις ψηφοφορίες, στις οποίες μετείχαν οι πόλεις των χωρών τους.

Επίσης, δεν ψήφισε ούτε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος θα εξέφραζε την προτίμησή του μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

121η Σύνοδος της ΔΟΕ, στην Κοπεγχάγη (2 Οκτωβρίου 2009)

Πόλη Ψήφοι
1ος γύρος 2ος γύρος 3ος γύρος
Ρίο ντε Zανέιρο 26 46 66
Μαδρίτη 28 29 32
Τόκιο 22 20
Σικάγο 18


Λούλα: «Η Βραζιλία παρουσίασε την καρδιά της»

Με δάκρυα στα μάτια, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πανηγύρισε την ανάδειξη του Ρίο ντε Ζανέιρο ως διαργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της ΔΟΕ, ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε:

«Νόμιζα ότι ποτέ δεν θα ένιωθα τέτοια συγκίνηση στη ζωή μου. Το Ρίο έχει ψυχή, έχει καρδιά. Ενα δάκρυ κύλησε, όταν ανέβηκα στο βήμα και μίλησα. Υπερασπίστηκα τη Βραζιλία. Και μόνο το ότι ήμουν εδώ στην Κοπεγχάγη, ακόμα κι αν έχανα, θα άξιζε τον κόπο.
Απλώς να έρθω εδώ και να υπερασπίσω τη χώρα μου.

»Δεν υπάρχει κανείς που να έχει αμφιβολία για το μεγαλείο της οικονομίας της Βραζιλίας. Οι άλλες υποψήφιες πόλεις παρουσίασαν προτάσεις. Η Βραζιλία παρουσίασε την καρδιά της. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ και να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, από τον πιο σπουδαίο μέχρι τον πιο ταπεινό, για την προσπάθεια που κατέβαλε. Να τους ευχαριστήσω, γιατί έδειξαν την ψυχή τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: