4 Σεπτεμβρίου 2009

Super deal στον Ολυμπιακό!

Η γενική συνέλευση της ΠΑΕ Ολυμπιακός που πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είχε εγκρίνει την εν λόγω διαδικασία με το ποσό των 26 εκατ. ευρώ και το "Goal" είναι σήμερα σε θέση να αποκαλύψει ποιος είναι ο επενδυτής που θα βάλει τα χρήματα αυτά στην ΠΑΕ και με ποιον τρόπο.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους από την Κύπρο, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης είχε συναντηθεί λίγες μέρες πριν από τη γενική συνέλευση με τον γνωστό επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σε αυτή λοιπόν τη συνάντηση οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την αγορά του 50% της "Καραϊσκάκης ΑΕ" από τον Λαυρεντιάδη έναντι του ποσού των 25 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά είναι το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος των πρωταθλητών Ελλάδας έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Λαυρεντιάδη, οι δύο άνδρες έχουν δώσει τα χέρια, αλλά τα χρήματα δεν έχουν ακόμα μπει στα ταμεία της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί από τον Ολυμπιακό. Το δεδομένο είναι ότι Κόκκαλης και Λαυρεντιάδης έχουν συμφωνήσει για την αγορά του 50% της "Καραϊσκάκης" ΑΕ, της εταιρείας δηλαδή που ίδρυσε ο Σωκράτης Κόκκαλης για την εκμετάλλευση του φαληρικού γηπέδου.

Εδώ πρέπει να υπενυθμίσουμε ο επιφανής Κύπριος επιχειρηματίας είχε ακουστεί ως ένας από τους βασικούς επιχειρηματίες που θα προχωρούσαν στην αγορά μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε ανακοινώσει το πλάνο του για την πολυμετοχικότητα και στους Πειραιώτες, τον περασμένο Μάιο. Τελικά ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συμφώνησε με τον ισχυρό άνδρα των πρωταθλητών Ελλάδας για την αγορά του 50% της "Καραϊσκάκης ΑΕ" και αυτό φυσικά είναι κάτι που του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να παίξει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της ΠΑΕ στο μέλλον με την αγορά και μετοχών.

Αλλωστε ο Κύπριος επιχειρηματίας με τη συμφωνία που έκανε με τον Κόκκαλη πραγματοποιεί ένα πολύ σημαντικό βήμα με την απόκτηση του 50% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το φαληρικό γήπεδο, την έδρα δηλαδή του Ολυμπιακού, το "σπίτι" των πρωταθλητών Ελλάδας.

Δεξιοτέχνης των deals
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σωκράτης Κόκκαλης συνάπτει συμφωνία με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τον Μάρτιο του 2009 ο Κύπριος επιχειρηματίας απέκτησε τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ενώ στη συνέχεια έγιναν διαπραγματεύσεις και για τον τηλεοπτικό σταθμό Magic (TV Sports).

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης θεωρείται δεξιοτέχνης των deals και άνθρωπος των εκπλήξεων. Εκανε την εμφάνισή του στον επιχειρηματικό χώρο το 2003, τότε που η εταιρεία του, η Νεοχημική, μπήκε στο Χρηματιστήριο. Κατάφερε να τη γιγαντώσει και το 2008, όταν την πούλησε έναντι 700 εκατ. ευρώ, αναδείχθηκε δίκαια στον «άνθρωπο των χρυσών deals».

Το 2005 μπήκε στο χώρο των φαρμάκων και δημιούργησε την Alapis, η οποία τρία χρόνια μετά έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της με τζίρο 1 δισ. ευρώ το 2008 και εκτιμώμενα καθαρά κέρδη 160 εκατ. ευρώ. Με τη ρευστότητα αυτή αλλά και τις κινήσεις του στον επιχειρηματικό χώρο αναδείχθηκε σε ισχυρό οικονομικό παράγοντα της χώρας. Στη συνέχεια ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μπήκε δυναμικά στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς κατέχει την εφημερίδα «Εσπρέσο», ενώ έχει ποσοστό στην εφημερίδα «Ισοτιμία» και στην εταιρεία City Press Free Sunday City Auto Moto. Παράλληλα έχει την εφημερίδα "Athens News" και το περιοδικό "Free".


http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=9d9583252d&view=att&th=12381ca61fa2309a&attid=0.3&disp=inline&zw

Δεν υπάρχουν σχόλια: