22 Σεπτεμβρίου 2009

Κάτι τρέχει με τον Μπλάνκο

Το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ, το σημείο αναφοράς, ο παίκτης-ηγέτης, που έχει χαρακτηριστεί από τον Νίκο Θανόπουλο ως σύγχρονη σημαία της ομάδας και έχει λατρευτεί από τους οπαδούς του «δικέφαλου» όσο λίγοι, ακούει στο όνομα Ισμαέλ Μπλάνκο.
Ο Αργεντινός επιθετικός της ομάδας από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην Ελλάδα και φόρεσε τα κιτρινόμαυρα αποτέλεσε την προσωποποίηση του γκολτζή, του σέντερ φορ που οποιαδήποτε υποψία φάσης μπορεί να τη μετουσιώσει σε γκολ, δικαιώνοντας και με το παραπάνω το χαρακτηρισμό killer που του αποδόθηκε. Επειτα από δύο εξαιρετικές χρονιές όμως, φέτος τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται διαφορετικά για τον «Ζορό». Ο Μπλάνκο δείχνει μακριά από τον καλό του εαυτό, έχει χάσει την επαφή με τα δίχτυα και κατ' επέκταση αυτό το φονικό ένστικτο που τον διακατείχε.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής η ΑΕΚ δεν έχει αποκτήσει ακόμα αγωνιστική ταυτότητα, με τις δοκιμές σε πρόσωπα και σχήματα να είναι διαρκείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο φορές οι «κιτρινόμαυροι» παρατάχθηκαν σε διάταξη 4-4-2 με τον Μπλάνκο να έχει ένα στήριγμα στην κορυφή της επίθεσης. Ενδεχομένως να φταίει το γεγονός ότι πολλές φορές παλεύει μόνος του στην επίθεση, ψάχνοντας ακόμα να βρει χημεία με τους πολλούς και διαφορετικούς νέους τροφοδότες του από τη μεσαία γραμμή. Ενδεχομένως να έχει χάσει τη ρέντα του, που για έναν παίκτη και δη για έναν επιθετικό αποτελεί μεγάλο ατού. Δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν πολλές. Η ουσία του πράγματος, ωστόσο, βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Μπλάνκο με τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις του δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο τον επιθετικό των δύο προηγούμενων χρόνων που στη θέα του... λύγιζαν τα γκολπόστ και οι περισσότερες προσπάθειές του έγραφαν. Κάτι που αποδεικνύουν και οι αριθμοί, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ο «Ζορό» είχε ένα γκολ ανά 4,4 προσπάθειες και συνολικά 14 στις 61, φιγουράροντας στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Ενώ και στην πρώτη του χρονιά, πρόπερσι, βρισκόταν δεύτερος στη λίστα με 1 γκολ προς 3,6 προσπάθειες και συνολικά 19 στις 68. Φέτος, όμως, μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν βρίσκεται στην πρώτη 25άδα της σχετικής λίστας, αλλά μετράει μόλις ένα τέρμα σε εννέα προσπάθειες.

Γεγονός που όπως αναμενόταν δεν περνά απαρατήρητο ούτε στα αποδυτήρια ούτε φυσικά και από τους οπαδούς της Ενωσης. Αυτό που συζητιέται είναι ότι ο Μπλάνκο δεν μπορεί μέσα σε λίγους μήνες να ξέχασε την μπάλα που ξέρει, με τον προβληματισμό για την αγωνιστική του κατάσταση να είναι ευδιάκριτος και να αναγκάζει τον Ντούσκο να τον αφήνει ακόμα και στον πάγκο, όπως συνέβη προχθές. Αλλωστε, το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα και η αγωνιστική καθίζησή του επηρεάζουν άμεσα την ΑΕΚ, που ελλείψει άλλου καθαρόαιμου σέντερ φορ εναποθέτει όλες τις ελπίδες της πάνω του, μέχρι τουλάχιστον τη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη. Βλέπετε, η εισήγηση του Μπάγεβιτς για την απόκτηση ενός επιθετικού με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους ήδη υπάρχοντες δεν ικανοποιήθηκε ποτέ. Ο Νέμεθ που φάνηκε να δένει ιδανικά με τον Αργεντινό θα ενσωματωθεί μετά το αυριανό ντέρμπι με την εθνική Ουγγαρίας, ο Σκόκο δεν γεμίζει την περιοχή στο 4-4-2, γυρνώντας μονίμως πίσω από τον επιθετικό, ο Τζιμπούρ δεν υφίσταται, ενώ ο ταλαντούχος αλλά άπειρος Παυλής αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πώς θα εξελιχθεί.

Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι ψίθυροι εντός και εκτός Θρακομακεδόνων πως ίσως η απόδοση του Μπλάνκο να βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το θέμα της πρόωρης επέκτασης του συμβολαίου του με αυξημένες αποδοχές, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει...»

Ο ίδιος ο Μπλάνκο δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία του να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ενωση, εξηγώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ», αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασής του: «Μίλησα με τον πρόεδρο και μου είπε ότι σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου) θα στείλει την προσφορά της ΑΕΚ στον ατζέντη μου. Θα εξετάσουμε την πρόταση της ομάδας με τον μάνατζέρ μου και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αν γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας, θα υπογράψω. Σε διαφορετική περίπτωση δεν ξέρω τι θα γίνει?». Πάντως, ο εκπρόσωπος του παίκτη με δηλώσεις του στο «Goal» αποκάλυψε: «Περιμένω ότι θα έχουμε νέα στα επόμενα 24ωρα. Δεν έχω μπορέσει να επικοινωνήσω με τον Ισμαέλ λόγω των συνεχόμενων παιχνιδιών με Εβερτον και Γιάννενα. Με την ΑΕΚ προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό σημείο επαφής στο οικονομικό κομμάτι, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει η θετική εξέλιξη που θέλει και ο Ισμαέλ και η ομάδα». Κάτι που εύχονται όλοι στην Ενωση, ευελπιστώντας ότι ο γκολεαδόρ θα ξαναβρεί τον παλιό, καλό του εαυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: