28 Σεπτεμβρίου 2009

Τεν Κάτε: «Δεν πρέπει να γιορτάζουμε»

Ο Παναθηναϊκός έκανε το 5 στα 5 στο πρωτάθλημα, με τη νίκη 1-0 επί της ΑΕΚ στο ντέρμπι και οδηγεί την κούρσα όντας στην κορυφή, με διαφορά δύο βαθμών από τον Ολυμπιακό.

Ο Χενκ τεν Κάτε απέδωσε τα εύσημα στους παίκτες του για τη νίκη, το ομαδικό πνεύμα και τη νοοτροπία που έδειξαν, αν και τόνισε ότι θα μπορούσαν να ‘τελειώσουν’ το παιχνίδι αν είχαν ηρεμία για να βάλουν και δεύτερο γκολ. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι είναι νωρίς ακόμα, το πρωτάθλημα έχει άλλα 25 ματς και δεν πρέπει να πανηγυρίζει η ομάδα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τεν Κάτε είχε και ένα «ατύχημα», καθώς με το που έκατσε στην καρέκλα, στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου, έπεσε, αλλά σηκώθηκε αμέσως χαμογελώντας και έκανε νεύμα στους δημοσιογράφους ότι είναι καλά (σ.σ. και στη συνέχεια έκατσε πάλι, με... ασφάλεια).

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Ολλανδού τεχνικού:

Για το αν νιώθει δικαιωμένος με τα ρίσκα που πήρε, με τον Σισέ στον πάγκο και τον Σιμάο στην 11άδα: «Δεν ήταν ρίσκο, γιατί αρχίσαμε με άλλο σύστημα, με αμυντικό μέσο τον Σιμάο κάτι που κάνουμε σε σημαντικά, δύσκολα ματς και όπως συνήθως πήγε καλά. Ελέγξαμε το παιχνίδι, ενώ ο Σαλπιγγίδης ως επιθετικός στην κορυφή πήγε πάρα πολύ καλά».

Για το λόγο που δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να παίξει πιο επιθετικά αφού η ΑΕΚ ήταν πιο κουρασμένη σωματικά και άσχημα ψυχολογικά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: «Παίξαμε ένα εκτός έδρας ντέρμπι με δυνατή ομάδα. Θυμάμαι ότι πέρυσι που ήμασταν πιο επιθετικοί στο αντίστοιχο ματς και είχαμε κατοχή μπάλας και ήμασταν καλύτεροι, αλλά χάσαμε με 2-1. Μετά το 1-0 έπρεπε να ‘τελειώσουμε’ το ματς, αλλά γυρίσαμε πίσω. Ουσιαστικά η ΑΕΚ δεν δημιούργησε ευκαιρίες, μπορεί να έδειχνε ότι υπήρχε κίνδυνος γιατί η μπάλα ήταν στην περιοχή μας, αλλά ήταν κυρίως στημένες φάσεις και μακριές μπαλιές, όμως η ΑΕΚ δεν έχασε ευκαιρία. Είχε μόνο ένα σουτ έξω από την περιοχή, που ο Τζόρβας το απέκρουσε. Από την πλευρά μας, εμείς είχαμε μια ευκαιρία με τον Τζιμπρίλ (σ.σ. Σισέ), όταν δεν έκανε καλό κοντρόλ. Αν ήμασταν πιο ήρεμοι θα είχαμε ευκαιρίες και θα μπορούσαμε να σκοράρουμε».

Για τη λογική της μη χρησιμοποίησης του Σισέ στην 11άδα: «Γιατί θυμόμουν ότι πέρυσι στα πλέι οφ ο Σαλπιγγίδης έπαιξε πολύ καλά απέναντι σε δύο ψηλούς κεντρικούς αμυντικούς. Και με τον Καραγκούνη ως επιπλέον παίκτη στη μεσαία γραμμή, είχαμε περισσότερο έλεγχο και καλύτερη κυκλοφορία. Και ο νικητής έχει πάντα δίκιο».

Για το τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος στη συνέχεια, καθώς για πρώτη φορά μετά το 1997 ο Παναθηναϊκός έχει το 5 στα 5: «Είναι σημαντικό για μας, μας δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ελπίζω να συνεχίσουμε το νικηφόρο σερί με άλλα 5 ματς. Εχουμε μια ομάδα με ποιότητα και ομαδικό πνεύμα, οι παίκτες είναι όλοι πρόθυμοι να παλέψουν για τους συμπαίκτες τους. Δείτε τους Σαλπιγγίδη και Λέτο, που ήταν οι πιο προωθημένοι, το πώς αμύνθηκαν, έκαναν τάκλιν για να βοηθήσουν την ομάδα. Αυτή η νοοτροπία είναι που χρειάζεται για να κερδίσεις κάτι, είναι σημαντικό να έχουμε αυτό το πνεύμα».

Για τον Καντέ: «Πήγε καλά, κάναμε κάτι στην τακτική για το Νούμερο 2 (σ.σ. Αραούχο) που προωθείται συχνά. Για να μην ‘σκοτώσουμε’ τον Λέτο κρατήσαμε τον Καντέ πίσω και ο Σαριέγκι βοηθούσε καλύπτοντας τον παίκτη που κινούνταν προς τα μέσα. Είναι δύσκολο να μιλάς για έναν παίκτη ξεχωριστά, όλοι βοήθησαν από τον τερματοφύλακα μέχρι τον τελευταίο παίκτη. Εδωσαν μάχη, πήγαμε καλά ομαδικά και αυτό μετράει».

Για το αν μπορεί ο Παναθηναϊκός να πάει αλώβητος μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: «Ο δεύτερος στόχος μας είναι τώρα να νικήσουμε την Λάρισα, την επόμενη εβδομάδα. Κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Δεν πρέπει να γιορτάζουμε, είμαστε στην αρχή της διοργάνωσης, υπάρχουν ακόμα 25 αγωνιστικές, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και μεγάλος ανταγωνισμός. Αρα, πλέον έχουμε μπροστά μας το παιχνίδι με την Λάρισα».

Για την παρουσία του «κατάσκοπου» της Ντιναμό Βουκουρεστίου στις εξέδρες και αν θα υπάρχουν αλλαγές στο ματς της Πέμπτης για το Γιουρόπα Λιγκ: «Κάθε ματς είναι σημαντικό. Θέλουμε να νικάμε σε κάθε παιχνίδι ως επαγγελματίες που είμαστε. Γι’ αυτό πληρωνόμαστε άλλωστε. Εχω 26 ποδοσφαιριστές, ενώ και ο Σεϊταρίδης είναι έτοιμος σιγά-σιγά για να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Θα επιδιώξουμε νίκες με όσους είναι διαθέσιμοι κάθε φορά».

Για το αν υπολογίζονται Κλέιτον και Μάντζιος: «Ασφαλώς. Είναι μέλη της ομάδας. Τους δεχτήκαμε πίσω. Υπολογίζονται και αυτοί κανονικά στην ομάδα».

Για το τι θα πετούσε από την εικόνα του Παναθηναϊκού: «Αν απαντήσω, θα έχω πολλά προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: