7 Σεπτεμβρίου 2009

Η ανανεωμένη Εθνική μπάσκετ, εξεφτέλισε τα Σκόπια 86-54. Μπράβο στα παλικάρια μας που "απαντήσανε" στην εθνικιστική υστερία των γειτόνων...


Σε ένα ακόμη φιλικό... προετοιμασίας μετέτρεψε την πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ με την ΠΓΔΜ η Εθνική, 86-54, (Α΄ όμιλος) και ουσιαστικά η διοργάνωση αρχίζει αύριο με αντίπαλο την Κροατία για τους παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας.
Η εκπληκτική άμυνα έφερε την ταχύτητα, ο Σπανούλης έδωσε το κέλευσμα με 11 πόντους μόνο στην πρώτη περίοδο και η "κυανόλευκη" φροντ λάιν των Μπουρούση, Σχορτσιανίτη και Κουφού μετέτρεψαν σε δικό τους "πάρτι" τις εναέριες μονομαχίες. Μόνο με φάουλ μπορούσαν να τους σταματήσουν οι Σκοπιανοί, που όχι μόνο δεν έβρισκαν διαδρόμους, αλλά αποδείχτηκαν άστοχοι ακόμη και από τη γραμμή του τριπόντου στην "Αρένα Πόζναν".
Η διαφορά έφτασε ακόμη και τους +34 πόντους με τον Λιθουανό ομοσπονδιακό τεχνικό να εκμεταλλεύεται αυτή την πολύτιμη ευκαιρία, για να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους νέους παίκτες στην Εθνική. Πρώτος σκόρερ ο Σπανούλης με 17 πόντους, από 11 πόντους σημείωσαν οι Μπουρούσης και Σχορτσιανίτης, ενώ πολύ καλή η παρουσία και του Περπέρογλου με 10 πόντους. Ο Τζερεμάια Μάσεϊ (12π.) ήταν ο μοναδικός που σημείωσε διψήφιο νούμερο πόντων για την ΠΓΔΜ.

Τα δεκάλεπτα: 13-28, 28-52, 37-69, 54-86

Ποιο άγχος της πρεμιέρας; Μόνο αυτό προβλημάτιζε τους Έλληνες διεθνείς πριν από το τζάμπολ με την ΠΓΔΜ, αδικαιολόγητα, όπως οι ίδιοι απέδειξαν μέσα στο παρκέ. Λες και τους πείσμωσαν ακόμη περισσότερο οι προκλητικοί φίλαθλοι της αντιπάλου κατά την ανάκρουση των Εθνικών ύμνων, ο Σπανούλης, ο Μπουρούσης και ο Ζήσης... μασούσαν σίδερα. Μετά το τρίποντο του Τοντόρ Γκετσέφσκι (3-4), οι διεθνείς μας πραγματοποίησαν σερί 14-0 χάρη στην εκπληκτική άμυνα και στους 11 πόντους του Σπανούλη (3-18). Το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε την Εθνική στο +15 (13-28), με τους Σκοπιανούς να έχουν πετύχει έξω από τη γραμμή του τριπόντου τους 12 από τους 13 πόντους τους (4/10, εκτός από τον Γκετσέφσκι, ένα τρίποντο πέτυχαν και οι Βρμπισα Στεφάνοφ, Μάσεϊ και Άντιτς), ενώ στα δίποντα είχαν το ποσοστό... 0/3 έναντι 8/11 για την Ελλάδα.
Η διαφορά δυναμικότητας αποδείχτηκε αγεφύρωτη με τους διεθνείς μας να εκτοξεύουν τη διαφορά ακόμη και στους +25 πόντους (19-44), περίπου 13 λεπτά μετά το τζάμπολ. Ο Γιόνας Καζλάουσκας έδωσε χρόνο σε όλους τους παίκτες εκτός των Γλυνιαδάκη και Καϊμακόγλου (και δεν χρειάζονταν άλλωστε αφού οι υπόλοιποι Έλληνες ψηλοί μάζεψαν 21 ριμπάουντ στο 20λεπτο έναντι 9 για την ΠΓΔΜ), διάστημα στο οποίο ο Σχορτσιανίτης πέτυχε 7 πόντους και έφτασε τους 9 προσωπικούς. Πολύ καλός και ο Μπουρούσης με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ στο ημίχρονο. Στον αντίποδα οι 9 πόντοι του νατουραλιζέ Τζερεμάια Μάσεϊ και οι 6 του Σαμαρτζίσκι ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να επιδείξουν οι παίκτες του Γιόβιτσα Άρσιτς με την εκπνοή του α΄ μέρους (28-52).

Σκορ και θέαμα στη δεύτερο μέρος, με "χάιλαιτ" μία εντυπωσιακή τάπα από τον Κώστα Κουφό στον Τοντόρ Γκετσέφσκι. Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους... 40 ριμπάουντ έναντι 23 της ΠΓΔΜ, 23/28 βολές έναντι 9/15 για την αντίπαλο της Εθνικής. Μόνο τα 17 λάθη (έναντι 13 των Σκοπιανών) είναι ένας τομέας που πρέπει να βάλει σε σκέψεις τον Γιόνας Καζλάουσκας και τους ίδιους τους διεθνείς, αρχής γενομένης αύριο στον αγώνα με την Κροατία.

Διαιτητές: Ντόλινεκ (Τσεχία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία)

ΠΓΔΜ (Γιόβιτσα Άρσιτς): Β. Στεφάνοφ 3 (1), Μιρακόφσκι 3 (1), Ρ. Στεφάνοφ 2, Στογιανόφσκι 6, Μπαζέφσκι, Τασόφσκι, Τσετσέφσκι 9 (1), Αντιτς 9 (1), Στογιανόφσκι 2, Μάσεϊ 12 (1), Σεμαρτζίσκι 8.
ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5 (1), Μπουρούσης 11 (1), Ζήσης 8, Σπανούλης 17, Καλάθης 4, Φώτσης, Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης 5, Καϊμακόγλου 3 (1), Κουφός 6, Περπέρογλου 10 (2), Σχορτσιανίτης 11.

Δεν υπάρχουν σχόλια: