22 Αυγούστου 2009

Στοίχημα Ποδόσφαιρο Premier League: Άρσεναλ για τον τίτλο;

Οι περισσότερες από τις εκτιμήσεις που ακολούθησαν τα παιχνίδια της πρεμιέρας της Premier League

μπορεί να χαθούν σε βάθος χρόνου, αλλά το 6-1 της Arsenal επί της Everton ήταν ένα αποτέλεσμα που δύσκολα θα ξεχαστεί.

Πιο σημαντικό από το αποτέλεσμα ήταν η διατήρηση της φόρμας της Arsenal από την άνοιξε και μετά. Τρέχει πλέον ένα σερί 10 συνεχόμενων νικών κόντρα σε ομάδες της Premier League εκτός των τεσσάρων μεγάλων, από το Μάρτιο και μετά, και οι 9 από αυτές οι νίκες ήταν με δύο ή περισσότερα γκολ διαφορά (εκτός από το 2-1 επί της Hull για το κύπελλο).

Αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι για μία ακόμα καθαρή νίκη επί της Portsmouth το Σάββατο και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το -1.5 Asian handicap στην Arsenal σε αποδόσεις γύρω στο 1,70. Η Portsmouth δείχνει πως θα είναι σίγουρα στο κάτ μισό της βαθμολογίας και είναι ο τύπος αντιπάλου που η Arsenal κερδίζει εύκολα από το Μάρτιο και μετά. Εξάλλου τα τελευταία 7 αποτελέσματά της κόντρα σε τέτοιες ομάδες ήταν 4-1, 3-0, 2-0, 4-1, 3-1, 4-0 και 3-1.

Κοιτώντας σε αυτά τα αποτελέσματα, το over 2.5 goals σε παρόμοιες αποδόσεις είναι επίσης ένα καλό στοίχημα, αν και το πρόβλημα εδώ είναι πως πρέπει να το βγάλει μόνη της η Arsenal.

Επίκεντρο στην αναγέννηση της Arsenal ήταν η επιστροφή του Cesc Fabregas τον Απρίλιο, μετά από τρίμηνη απουσία λόγω τραυματισμού και η εμφάνισή του με δύο γκολ κόντρα στην Everton επεσήμανε τον ηγετικό του ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας.

Στις δύο τελευταίες σεζόν, όταν ο Fabregas ξεκινούσε στην ενδεκάδα, η Arsenal κέρδισε 29 από τα 42 (69%) παιχνίδια πρωταθλήματος κόντρα σε ομάδες εκτός των τεσσάρων μεγάλων, με τις 22 από τις 29 νίκες να είναι με δύο γκολ διαφορά και πάνω. Η Arsenal, λοιπόν, έχει ένα ρεκόρ παραπάνω από 50%, κερδίζοντας τέτοια παιχνίδια, εντός - εκτός, με δύο γκολ διαφορά και πάνω.

Ποντάροντάς την στο -1 Asian handicap εκτός έδρας, όταν είναι διαθέσιμο, είναι ένα δυνατό στοίχημα, ειδικά όταν ο Fabregas βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα, αφού το ενδεχόμενο αποτυχίας είναι πολύ μικρό (μόλις 2 στα 20 στις δύο τελευταίες σεζόν).

Τολμώντας το -1.5 Asian handicap στα εντός έδρας παιχνίδια δεν είναι και τόσο σίγουρο πράγμα (55% μετατροπή αξίας κόντρα σε όλες τις ομάδες εκτός των τεσσάρων μεγάλων), αλλά οι πρόσφατες εμφανίσεις της κόντρα σε ομάδες του κάτω μισού της βαθμολογίας υποδεικνύουν μία αξία στο να το κάνουν το Σάββατο με την Portsmouth.

Όταν κερδίζουν στην έδρα τους κόντρα στις υπόλοιπες ομάδες, εκτός των τεσσάρων μεγάλων, όπως αναμένεται να κάνουν το Σάββατο, το 71% αυτών των νικών ήταν με 2 γκολ διαφορά και πάνω, κάτι που δίνει αξία στη νίκη της Arsenal με -1.5 στο Asian handicap, για αυτούς που δεν ικανοποιούνται με το 1,22 της απλής νίκης.

Με την Arsenal σε φόρμα, όπως έδειξε και κόντρα στη Celtic στο Champions League, αν και ήταν λίγο τυχερή, ίσως είναι η στιγμή να την υποστηρίξουμε σε κάποιες μακροχρόνιες αγορές στην Betfair.

Σε 19 παιχνίδια πρωταθλήματος το 2009, η Arsenal μάζεψε 40 βαθμούς και με τη φόρμα που έχει, μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο, όπως έκαναν πριν από δύο χρόνια. Η απόδοσή της στην αγορά Winner 2009/10 είναι στο 7,20 και αξίζει το ποντάρισμα τώρα, με το βλέμμα στο trading. Παρομοίως, αξίζουν οι αποδόσεις να τερματίσει στη δυάδα (Top 2 Finish) στο 3,40 και στην τριάδα (Top 3 Finish) στο 1,94.

Αν η φόρμα της Arsenal στο 2009 συνεχιστεί, δίνοντάς της την ευκαιρία να φτάσει περίπου στους 80 βαθμούς, αυτό θα γίνει σχεδόν σίγουρα αν ξεκινάει βασικός σε όλα τα ματς ο Fabregas. Όταν έγινε αυτό τα προηγούμενα δύο χρόνια, σε 38 ματς μάζεψε 79 βαθμούς. Όλα δείχνουν πως η Arsenal θα είναι μέσα στη μάχη του τίτλου μέχρι το τέλος και το να τερματίσει πιο ψηλά από την 4η θέση είναι πολύ ρεαλιστικό. Θα την ποντάρω στην αγορά Top 3 Finish στο 1,94, που δείχνει ένα καλό στοίχημα.

* * *
Το Europa League ξεκίνησε μεσοβδόμαδα για όλες τις αγγλικές ομάδες, κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο καλό για αυτές - Everton, Aston Villa, Fulham - όταν επιστρέφουν σε δράση για την Premier League το σαββατοκύριακο.

Οι ομάδες που εμπλέκονται σε παιχνίδια του Uefa Cup νωρίς στη σεζόν, συνήθως σκοντάφτουν αμέσως μετά, και η καλύτερη τακτική για αυτές είναι το lay παρά το ποντάρισμα. Τις τρεις τελευταίες σεζόν το ποσοστό νικών αυτών των ομάδων στα παιχνίδια της Premier League, μετά από αυτά του Uefa Cup, μέχρι το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ήταν 33%.

Αυτό πέφτει κι άλλο όταν αναμετρόνται μεταξύ τους και οι περισσότερες νίκες σημειώθηκαν κόντρα σε ομάδες που βρίσκονταν πιο χαμηλά από αυτές στη βαθμολογία - τρεις κόντρα σε West Brom, Stoke και Sunderland.

Μόνο μία ομάδα (Blackburn τη σεζόν 2006/07) είχε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% στις νίκες μετά από αγώνες του Uefa Cup. Η Everton, που πάει στο Burnley την Κυριακή, έφερε πολλές ισοπαλίες σε παρόμοια παιχνίδια πέρσι, έχασε σε δύο πρόπερσι, ενώ τη σεζόν 2005/06 έχασε και τα 4 ματς μετά από ευρωπαϊκό παιχνίδι, χωρίς μάλιστα να σκοράρει ένα γκολ.

Περισσότερα σκαμπανεβάσματα αναμένονται αυτή τη σεζόν και η συμβουλή είναι να είστε επιφυλακτικοί με τις ομάδες που παίζουν στο Europa League. Σε βάθος χρόνου, βασισμένη σε αποτελέσματα των τριών προηγούμενων σεζόν, υπάρχουν δύο στρατηγικές νίκης, το lay όταν αγωνίζονται εντός έδρας και το ποντάρισμα να χάσουν όταν παίζουν εκτός έδρας. Η επιλογή του lay δουλεύει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: