29 Αυγούστου 2009

Στοίχημα Formula 1: Η Red Bull μπορεί να συνεχίσει την μάχη

Ο Dave Croft βρίσκεται στο Eau Rouge, μια γρήγορη και δύσκολη πίστα. Μετά την Valencia ο απεσταλμένος μας ανυπομονεί για έναν ακόμα συναρπαστικό αγώνα, με πολλές προσπεράσεις.

Η απόσταση ανάμεσα σε Spa και Valencia είναι 1600χλμ. γεγονός που δυσκόλεψε πολύ τις ομάδες αυτήν την εβδομάδα. Τα ταξίδια ανά τον κόσμο είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Αυτή όμως ήταν ακόμα πιο δύσκολη καθώς υπήρχε και η πίεση του χρόνου.

Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο πίστες είναι τεράστιες. Η πίστα της Valencia έχει κάποιες δυσκολίες αλλά δεν επιτρέπει τις προσπεράσεις. Η κούρσα δεν ήταν βαρετή αλλά ήταν αρκετά κακό το γεγονός ότι από κάποιο σημείο και μετά δεν έγινε κάποια έκπληξη.

Από την άλλη μεριά η πίστα στο Spa είναι τεράστια, και είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες του πρωταθλήματος. Είναι μια διαδρομή 7 χλμ. η οποία εξελίσσεται γύρω από το Ardennes Forest. Είναι γρήγορη και δύσκολη, αν και δεν έχει τους κινδύνους που υπήρχαν στο παρελθόν. Είναι εντυπωσιακό να σκεφτούμε την αίσθηση του να επιβραδύνεις και στην συνέχεια ξαφνικά να επιταχύνεις με 300χλμ ανεβαίνοντας μια ανηφόρα, έχοντας το σώμα σου τόσο κοντά στην άσφαλτο και το πρόσωπό σου να κοιτάει τον ουρανό. Αν εκεί κάνεις λάθος τότε θα έχεις μεγάλο μειονέκτημα, καθώς αυτοί που σε ακολουθούν θα μπορέσουν να φρενάρουν καλύτερα μπαίνοντας στη στροφή Les Combes.


Αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε προσπεράσεις, καλύτερο αγώνα και ίσως δούμε και βροχή. Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε σίγουρα είναι μια νίκη της Red Bull. Η πίστα, όπως αυτή του Silverstone, είναι ιδανική για την ομάδα του Milton Keynes και θα μπορέσει να συνεχίσει την μάχη με την Brawn.

Υπάρχει όμως πρόβλημα με τις μηχανές των μονοθέσιων. Ο Sebastian Vettel κατέστρεψε την μια και πλέον η ομάδα έχει ακόμα δύο. Έτσι στις δοκιμές θα αναγκαστεί να είναι συγκρατημένος προκειμένου να τις διαφυλάξει για την συνέχεια. Όπως δήλωσε και το αφεντικό της ομάδας Christian Horner, στα δοκιμαστικά «ο Sebastian θα κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα στα επόμενα 90 λεπτά». Τελικά έκανε ακριβώς αυτό, αφού πραγματοποίησε μόλις έναν γύρο. Ήταν τυχερός καθώς η βροχή ανάγκασε και τις άλλες ομάδες να σταματήσουν, χωρίς να μπορέσουν να βελτιώσουν τους χρόνους τους.

Κανείς λοιπόν δεν έχει κάποιο προβάδισμα. Ο Jarno Trulli είχε το καλύτερο χρόνο αλλά τον πέτυχε νωρίς, με αποτέλεσμα οι άλλοι οδηγοί να καταφέρουν να μειώσουν την απόσταση.

Ο Jenson Button έτρεξε για κάποιο διάστημα χωρίς βροχή, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για να διαπιστώσει η ομάδα του τον λόγο που τα ελαστικά της δεν λειτουργούν σωστά εγκαίρως. Σε αυτές τις συνθήκες (κρύος καιρός) η Brawn έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα σε σχέση με την Red Bull. Η Red Bull ευνοείται επίσης από τις γρήγορες στροφές.. Έτσι η Red Bull θα έχει αβαντάζ στο Spa. Ο Button λογικά δεν θα κερδίσει αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ και οι παίκτες της Betfair δείχνουν να μην το πιστεύουν με την απόδοσή του (για νίκη) να είναι στο 11,50.

Ο Rubens Barrichello μετά την μεγάλη νίκη το περασμένο σαββατοκύριακο έχει απόδοση 14,50 αλλά δεν πιστεύω ότι θα πάρει την πρώτη του νίκη στο Spa. Το θέμα είναι το κατά πόσο η Brawn θα μπορέσει να περιορίσει τις ζημιές. Αν ο Vettel δεν καταστρέψει την μηχανή του θα είναι ανταγωνιστικός. Με την απόδοση στο 4,11 δεν θα το ρισκάρω. Θα προτιμήσω τον Mark Webber. Τρέχει με το ίδιο αμάξι, έχει καλύτερη απόδοση (5,10) ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αυστραλός διανύει περίοδο φόρμας.

Παραδόξως ο Lewis Hamilton θα είναι και αυτός μέσα στην μάχη. Τα KERS θα τον βοηθήσουν στο Spa. Η McLaren όμως δεν έχει βελτιωθεί στις γρήγορες στροφές επομένως η νίκη είναι πολύ δύσκολο να έρθει. Ο Lewis τα πήγε καλά σε Μπαχρέιν, Ουγγαρία και Valencia. Αντίθετα δυσκολεύτηκε σε Silverstone, Τουρκία και Βαρκελώνη. Θα πρέπει να θυμίσω, σε αυτούς που θέλουν να παίξουν υπέρ του Hamilton, ότι η πίστα του Spa μοιάζει περισσότερο στα τρεις τελευταίες πίστες. Λογικά θα πάρει κάποιους πόντους και ίσως πάρει μια θέση στο βάθρο (2,20) αλλά η νίκη είναι κάτι το απίθανο.

Αν θέλετε μια έκπληξη για το βάθρο, τότε θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στον Nico Rosberg. Ο οδηγός της Williams στις τελευταίες 5 κούρσες έχει πα΄ρει μια θέση στην πρώτη πεντάδα και είναι πολύ σταθερός. Με λίγη τύχη θα πάρει άλλη μια θέση την πρώτη πεντάδα. Η απόδοση 6,20 για μια θέση στο βάθρο είναι σίγουρα πολύ γενναιόδωρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: