5 Αυγούστου 2009

Πέντε διαιτητές στους ομίλους του Europa League!

Στη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα θα βρεθεί ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Metrosport».


Αυτό έγινε γνωστό μέσω του στενού συνεργάτη του Πλατινί, Θόδωρου Θεοδωρίδη (διευθυντή των Εθνικών Ομοσπονδιών).

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ο Γάλλος ηγέτης της UEFA θα επισκεφτεί αγώνα του ΠΑΟΚ, εφόσον, ο «Δικέφαλος» προκριθεί στη φάση των ομίλων του Europa League, όπου θα εφαρμοστεί το νέο σχέδιο διαιτησίας με πέντε ρέφερι!

Σε πρόσφατη κουβέντα μεταξύ Πλατινί και Θεοδωρίδη, ο πρόεδρος της UEFA είπε: «Θόδωρε, την επόμενη φορά που θα πάω στην Ελλάδα, θέλω να πάω στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αφού είναι και η ομάδα του Τέο Ζαγοράκη, αλλά εφόσον έχει προκριθεί σε ομίλους του Europa league».

Εφόσον λοιπόν, ο ΠΑΟΚ περάσει σε όμιλο, ο Μισέλ Πλατινί θα έρθει σίγουρα σε έναν αγώνα που θα διεξαχθεί στην Τούμπα.


Από φέτος ξεκινούν οι πέντε διαιτητές

Σε αυτή τη διοργάνωση (2009-2010) θα εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα της UEFA και της FIFA με πέντε διαιτητές σε κάθε παιχνίδι. Πριν από λίγο καιρό ο Μισέλ Πλατινί «έριξε» την ιδέα για τους πέντε διαιτητές και την Δευτέρα δόθηκε η άδεια από το διεθνές συμβούλιο ποδοσφαίρου!

Από την εφετινή διοργάνωση του Europa league και συγκεκριμένα από τη φάση των ομίλων η UEFA θα εφαρμόσει το νέο σύστημα διαιτησίας σε κάθε παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, θα σφυρίζουν δυο διαιτητές εντός του αγωνιστικού χώρου, μοιράζοντας το γήπεδο στα δυο μισά του. Ο ένας ρέφερι από την γραμμή του άουτ έως το κέντρο και ο άλλος αντίστοιχα στο άλλο μισό.

Θα υπάρχουν δυο βοηθοί στις γραμμές, χωρίς σημαιάκια και θα τρέχουν στην «τυφλή», λεγόμενη, πλευρά του διαιτητή, ο οποίος θα υποχρεούται να εφαρμόζει το διαγώνιο σύστημα διαιτησίας. Οι βοηθοί θα ενημερώνουν τον διαιτητή με σύστημα ενδοεπικοινωνίας για όσα δεν τυγχάνουν της προσοχής του ρέφερι.

Ο σημερινός τέταρτος διαιτητής γίνεται… πέμπτος, με τον ίδιο ακριβώς ρόλο που έχει σήμερα, αλλά με έμφαση στην αντιμετώπιση μη αθλητικής συμπεριφοράς από τους πάγκους των ομάδων.

Ο Πλατινί θα εφαρμόσει αυτό το σύστημα σε όλα τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων του Europa league και θέλει πάρα πολύ να βοηθήσει ώστε αυτή η διοργάνωση να πετύχει, γι’ αυτό και αποφάσισε να πάει σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια αυτής της διοργάνωσης και όχι του Champions League.

Το σύστημα θα εφαρμοστεί 100%, καθώς ο πρόεδρος της UEFA πιστεύει ότι μόνο έτσι θα μειωθούν τα λάθη των διαιτητών, για τα οποία παραδέχεται ότι πράγματι υπάρχουν, όπως τουλάχιστον δεν κρύβει στους στενούς συνεργάτες του και φυσικά διαφωνεί κάθετα με την κριτική διαιτησίας μέσω βίντεο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το βίντεο είναι η καταστροφή της διαιτησίας και του διαιτητή, δεν μπορεί να παρουσιάσει με απόλυτη καθαρότητα την όποια φάση και χάνει το ενδιαφέρον του το ποδόσφαιρο και η διαιτησία.

Με το σύστημα πέντε διαιτητών, ο Μισέλ Πλατινί πιστεύει ότι «με παραπάνω μάτια μέσα στο γήπεδο, θα ελαχιστοποιηθούν τα λάθη των διαιτητών», όπως τουλάχιστον είπε στον Θόδωρο Θεοδωρίδη, που επιβεβαίωσε την είδηση στο «Μetrosport».

Δεν υπάρχουν σχόλια: