1 Αυγούστου 2009

Στοίχημα Βέλγιο: Για το διπλό η Άντερλεχτ...


ΓΚΕΝΚ-ΜΟΥΣΚΡΟΝ

ΓΚΕΝΚ:
Η επίσημη σεζόν ξεκίνησε άσχημα για τους «κυανόλευκους» που ηττήθηκαν σχετικά εύκολα στη Λιέγη από τη Σταντάρ με 2-0 στον τελικό του Σούπερ-Κάπ. «Αγωνιστήκαμε καλά σε γενικές γραμμές. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε κάποιο τέρμα. Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι για την πρεμιέρα. Δεν έχω ιδέα τη εικόνα θα παρουσιάσει η Μουσκρόν. Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αν εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει πιστεύω ότι θα κερδίσουμε»», σχολίασε ο προπονητής Βαν Χάζενμπραουκ που ανέλαβε από φέτος την ομάδα της Λιμβουργίας.

Στο μεταγραφικό μέτωπο αξιόλογες κρίνονται οι προσθήκες των Ζονελέτ και Καμούς που ήρθαν από τη Σαρλερουά, αλλά και του νεαρού φορ Κοϊτά (16 γκολ πέρυσι στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας). Στον αντίποδα αποχώρησαν δευτεροκλασάτοι ποδοσφαιριστές (Σέτερς, Νέμετς Μπόσνιακ) που είχαν μικρό χρόνο συμμετοχής στο περσινό πρωτάθλημα.

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα που έφερε στα σημαντικότερα φιλικά (ηττήθηκε με 2-1 από τη Λεβερκούζεν και με 1-0 από την Αϊντχόφεν).
Απόντες οι αναπληρωματικοί Ογκουντζίμι (φορ) και Εντερσον (χαφ), εκτός και ο αριστεροπόδαρος αμυντικός Τιάγκο. Με 4-4-2, θα παραταχθεί η Γκενκ και στη «γραμμή κρούσης» ο Χάουσεχεμς, θα έχει για παρτενέρ του τον Ισραηλινό φορ Μπάρντα.
ΜΟΥΣΚΡΟΝ: Από χίλια κύματα πέρασαν οι Βάλλονες κατά την περσινή περίοδο που στιγματίστηκε και ουσιαστικά αμαυρώθηκε από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της.
Ωστόσο σιγά-σιγά όλα δείχνουν να μπαίνουν σε μία σειρά. Πήρε την πολυπόθητη αδειοδότηση από την αρμόδια επιτροπή του πρωταθλήματος, ενώ βρέθηκαν και επενδυτές για να καλύψουν την τεράστια οικονομική τρύπα που είχε δημιουργηθεί. Ο Σέρβος τεχνικός Ντζούκιτς (είχε ανακηρυχτεί καλύτερος προπονητής στη χώρα του το 2007, ευρισκόμενος στον πάγκο της Παρτιζάν) αντικατέστησε τον Σίφο και θα έχει για βοηθό το γνωστό Ιταλό ποδοσφαιριστή Καρμπόνι.

Μεταγραφικά δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε. Προτιμήθηκαν μόνο κάποιοι νεαροί ποδοσφαιριστές από την Ισπανία, ενώ σημαντική κρίνεται και η φυγή του εξαιρετικού χαφ Λεπουά (Γάνδη). Σα να μην έφταναν αυτά τραυματίστηκε σοβαρά και θα επιστρέψει στην ενεργό δράση στις αρχές του 2010 ο εξαιρετικός τερματοφύλακας Φόλντερς που με τις αποκρούσεις του χάρισε πέρυσι πολλούς βαθμούς στη Βαλλονική ομάδα.

Υπάρχουν σημαντικές απουσίες σήμερα, καθώς πέρα από το Φόλντερς θα απουσιάσουν επίσης ο πολύτιμος μέσος Μπασέτζιο, ο αριστερός εξτρέμ Σισούμπα καθώς και ο χρήσιμος χαφ Βαλάσιακ. Και οι 4 αυτοί ποδοσφαιριστές αν ήταν υγιείς θα έπαιρναν θέση στην αρχική ενδεκάδα. Εξαιτίας των απουσιών δε μπορεί να γίνει ασφαλ΄ξ εκτίμηση για το πώς θα παρατάξει την ομάδα ο Ντζόκιτς.

ΚΟΡΤΡΑΪΚ-ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ

ΚΟΡΤΡΑΙΚ: Επαιξε με τη φωτιά πέρυσι αλλά τελικά έστω και στο φινάλε κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη μεγάλη κατηγορία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Αλλαξαν πολλά πράγματα φέτος στην ομάδα της δυτικής Φλάνδρας, νέος προπονητής ανέλαβε «η αλεπού των πάγκων» Ζορζ Λέκενς (πρώην Λόκερεν), ενώ μεταγραφικά ενισχύθηκε, καθώς μπορεί να έχασε τον πρώτο σκόρερ Κουλιμπάλι, όμως απέκτησε έμπειρους και συνάμα ικανότατους ποδοσφαιριστές.

«Ζήτησα από τη διοίκηση να έχουμε ένα γεμάτο ρόστερ ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τυχόν τραυματισμούς που θα υπάρξουν. Ελπίζουμε να τα πάμε όσο καλύτερα γίνεται, όμως αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια», σχολίασε ο Λέκενς.

Πλήγμα αποτελεί η απουσία λόγω τιμωρίας του βασικού μέσου Μπελχοσίν, ενώ είναι τραυματίας και δεν υπολογίζεται ο νεοφερμένος χαφ Πάβλοβιτς. Με ενισχυμένο κέντρο και μοναδικό προωθημένο το Μπένκο (πρώην Σταντάρ) σκέφτεται να παρατάξει την ομάδα ο Λέκενς.

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ: Στα πλέι-οφ των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται ουσιαστικά η Αντερλεχτ η οποία το βράδυ της Τρίτης διέλυσε εντός έδρας με 5-0 τη Σίβασπορ μετατρέποντας τον επαναληπτικό σε τυπική διαδικασία.

Ο τεχνικός Γιάκομπς συνεχίζει για τρίτη χρονιά στο τιμόνι της ομάδας, ενώ μεταγραφικά δεν υπήρξαν ιδιαίτερες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Σημαντική θεωρείται η επιστροφή στην ενεργό δράση του σούπερ-σταρ επιθετικού Φρούτος που λόγω τραυματισμού έχασε σχεδόν όλη την περσινή σεζόν.
«Είναι το πρώτο ματς και κανείς δε θα ήθελε να ξεκινήσει με ήττα. Είπα στους ποδοσφαιριστές μου ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούν τόσο στο παιχνίδι με την Κόρτραϊκ, όσο και στον επαναληπτικό κόντρα στη τη Σίβασπορ», δήλωσε ο Γιάκομπς.

Εμειναν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού, ο νεοαποκτηθείς Μαζούχ και οι αναπληρωματικοί Ρνιτς (στόπερ), Κράουσβαϊκ (στόπερ) και Ιακοβένκο (επιθετικός). Αμφίβολη η συμμετοχή των βασικών μέσων Μπίλια και Πόλακ. Αμφότεροι πάντως συμπεριλήφθηκαν κανονικά στην αποστολή. Κλασικά, με 4-3-3 θα παραταχθεί η Αντερλεχτ με το φορ Ντε Σούτερ να παίρνει βοήθειες από τους ακραίους επιθετικούς Σουάρεζ και Μπουσουφά.

ΛΟΚΕΡΕΝ-ΖΟΥΛΤΕ ΒΑΡΕΓΚΕΜ
ΛΟΚΕΡΕΝ: Τα πήγε αρκετά καλά από άποψη συγκομιδής βαθμών και τελικής θέσης (κατέλαβε την 7η), ωστόσο δεν ικανοποίησε με το μονοδιάστατο και αμυντικογενές ποδόσφαιρο που έπαιζε στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος.

Ο Σέρβος «Μουρίνιο», όπως αποκαλείται ο τεχνικός της ομάδας Γιάνκοβιτς ανέλαβε προς το φινάλε του περσινού πρωταθλήματος και το μόνο που κατάφερε να πετύχει ήταν να πάρει μία πρώτη γεύση από το υλικό της ομάδας.
Μεταγραφικά βγαίνει μάλλον ενισχυμένη καθώς αποχώρησε μόνο ο καλός χαφ Πάβλοβιτς, ενώ στον αντίποδα αποκτήθηκαν ο εξαιρετικός χαφ Σμάζιτς (MVP της Ντέντερ πέρυσι), ο έμπειρος επιθετικός Σόκοτα και 2-3 ακόμη ποδοσφαιριστές με καλό βιογραφικό από την περιοχή των Βαλκανίων, αγορά την οποία γνωρίζει άριστα ο Γιάνκοβιτς.
Στο τελευταίο της φιλικό-πρόβα τζενεράλε ενόψει της νέας χρονιάς ηττήθηκε με 2-1 από τη γαλλική Μετς.

Ο Ισραηλινός φορ Γκολάν και ο συμπατριώτης του, ο στόπερ Στρουλ, τις προηγούμενες μέρες προπονούνταν με τη δεύτερη ομάδα, καθώς ο Γιάνκοβιτς διέκρινε αδιαφορία στις προπονήσεις. Αμφότεροι πάντως συμπεριλήφθηκαν κανονικά στην αποστολή.

Δεν υπάρχουν απουσίες. Με 4-4-2 θα αγωνιστεί η Λόκερεν, το ντεμπούτο του στην επίθεση θα κάνει ο Σόκοτα έχοντας για παρτενέρ τον ταλαντούχο πιτσιρικά Ντε Πάουβ.

ΖΟΥΛΤΕ ΒΑΡΕΓΚΕΜ: Αλλη μία εξαιρετική χρονιά πραγματοποίησε πέρυσι η Ζούλτε που έφτασε στο σημείο να διεκδικεί μέχρι τέλους της έξοδο της στην Ευρώπη. Ο αρχιτέκτονας της Ζούλτε, Φρανκ Ντούρι (βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία από το 2001) έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος ιδιαίτερης ενίσχυσης, οπότε με εξαίρεση την απόκτηση 2-3 άγνωστων στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστών δεν υπήρξαν άλλες αξιοσημείωτες κινήσεις (υπάρχουν σκέψεις πάντως για την απόκτηση ενός επιθετικού).

Εκπληκτικές οι εμφανίσεις της στα φιλικά όπου σημείωσε ορισμένες άκρως εντυπωσιακές νίκες (5-0 την Κλαμπ Μπριζ, 4-0 τη Σερκλ, 6-3 τη Ρόζελαρ)! «Θεωρώ ότι έχουμε την πιο ταλαντούχα ομάδα των τελευταίων χρόνων», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ντούρι.

Θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμού οι πολύτιμοι μέσοι Βαν Νιούβενχάουζε (αρχηγός) και Ματόν. Επιθετικά με δύο καθαρόαιμους φορ (Ν’ Φορ και Μακιέζ) θα κατέβει η Ζούλτε ενώ λίγο πιο πίσω τους σε ρόλο οργανωτή θα βρίσκεται ο Ριμπερί της Ζούλτε όπως αποκαλείται, ο Γάλλος «μάγος» Μπεριέ.

ΜΑΛΙΝ-ΒΕΣΤΕΡΛΟ

ΜΑΛΙΝ: Οι «κιτρινοκόκκινοι» έφτασαν πολύ κοντά πέρσι στην κατάκτηση ενός τίτλου (ηττήθηκαν στο τελικό κυπέλλου από τη Γκενκ), ενώ και στο πρωτάθλημα άφησαν καλές εντυπώσεις παίζοντας όμορφο και θελκτικό ποδόσφαιρο ειδικά στο δεύτερο γύρο.

Ο αγαπητός στους οπαδούς Πίτερ Μας που συνεχίζει για τέταρτη σαιζόν στον πάγκο της Μαλίν είδε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας Βλέμινξ και Ασάρε να φεύγουν για άλλες πολιτείες, όμως παρά το γεγονός ότι εισέρρευσε αρκετό χρήμα στα ταμεία του συλλόγου τα κενά τους εξακολουθούν να παραμένουν για την ώρα ακάλυπτα. «Οι οπαδοί μας πρέπει να υπομονετικοί. Εχουμε μέσα στην ομάδα αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές που χρειάζονται χρόνο για να δείξουν την αξία τους. Στο τελευταίο της φιλικό αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τη Μπέβερεν.

Από τον αποψινό αγώνα θα απουσιάσουν ο βασικός τερματοφύλακας Ρενάρ, ο πολύτιμος φορ Ροσίνι (10 γκολ πέρυσι), ο ενίοτε βασικός μέσος Μέλεμανς και 2-3 ακόμη μακροχρόνια απόντες.

ΒΕΣΤΕΡΛΟ: Σταθερά αξία η Βέστερλο τα τελευταία χρονιά έφτασε πέρυσι στο σημείο να διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδο της στη Ευρώπη, ωστόσο στα κρίσιμα παιχνίδια παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών. Ο Κέλεμανς συνεχίζει για 3η σερί χρονιά στον πάγκο, ενώ μεταγραφικά κινήθηκε σε ρηχά νερά αποκτώντας στην ουσία μόνο το μέσο Ντε Πίτερ. Στα συν η διατήρηση στο ρόστερ του πρώτου σκόρερ της ομάδας Ρουίζ που είχε προτάσεις από αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες.

Εντυπωσιακή η εικόνα της στα φιλικά παιχνίδια (9 νίκες και 1 ισοπαλία), μολονότι οι περισσότερες ομάδες που αντιμετώπισε ήταν χαμηλότερης δυναμικότητας.

Με μία πολύ σημαντική απουσία είναι πιθανό να παραταχθεί η Βέστερλο στο σημερινό παιχνίδι, καθώς εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του βασικού επιθετικού Ρουίζ (πρώτου σκόρερ πέρυσι με 17 γκολ) που τραυματίστηκε στην προπόνηση της Πέμπτης. Ο Κολομβιανός φορ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Εκτός και ο πολυσύνθετος μέσος Φαρσί. Αν τελικά δεν τα καταφέρει ο Ρουίζ, ο έτερος φορ Τομού, θα έχει για παρτενέρ το Νιγηριανό Οντίτα (3 γκολ πέρυσι).

ΡΟΖΕΛΑΡ-ΓΚΕΡΜΙΝΑΛ

ΡΟΖΕΛΑΡ: Χρειάστηκε η ψυχοφθόρος διαδικασία των μπαράζ για να εξασφαλίσει την παρουσία της και στη φετινή Jupiler League, ωστόσο αυτό που κατάφερε θεωρείται επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 9 πρώτες αγωνιστικές είχε συγκομιδή μόλις δύο βαθμών.

Το μέλλον της φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο πάντως, καθώς αποδυναμώθηκε τα μάλλα, χάνοντας τους καλύτερους με διαφορά ποδοσφαιριστές της (ΜακΝτόναλντ, Πέρισιτς). Ο τεχνικός Φαν Βάικ έφτασε την περασμένη βδομάδα στα πρόθυρα της παραίτησης, όντας απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στο σύλλογο, ενώ είναι πλέον κοινό μυστικό ότι βρίσκεται και σε ανοιχτή ρήξη με το γενικό διευθυντή Τριμπού. Μέτρια η εικόνα της στα φιλικά, στο τελευταίο εξ’ αυτών ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρόντα. Χάνει την πρεμιέρα ο νεοαποκτηθείς εξτρέμ Ελ Γκαάουρι.

ΓΚΕΡΜΙΝΑΛ: Η έλευση του τεχνικού Αντουένις πέρυσι το χειμώνα σε συνδυασμό με τη μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου άλλαξαν άρδην την εικόνα της Γκέρμιναλ που στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος φλέρταρε έντονα με τις τελευταίες θέσεις τις βαθμολογίας.

Η ενίσχυση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με την έλευση του επιθετικού-αποκάλυψη του περσινού πρωταθλήματος ΜακΝτόναλντ (Ρόζελαρ) και του έμπειρου στόπερ Κλέμεντ (επέστρεψε έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια). Ο πήχης φέτος έχει μπει ψηλά καθώς η ομάδα της Αμβέρσας στοχεύει στη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου αλλά και στη διάκριση μέσω του κυπέλλου. «Είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που δουλεύουμε. Θα είμαστε έτοιμοι στον αγώνα της πρεμιέρας», δήλωσε ο Αντουένις.

Πέρα από το νεοφερμένο Κλέμεντ που κρίθηκε ανέτοιμος, δεν υπάρχουν απουσίες. Ποιοτικότατη η τετράδα στα χαφ (Γκοορ, Λέκο, Κρουζ, Χαρούν), άκρως επικίνδυνη και επιθετικά με τον ταχύτατο Ντοσούνμου και τον «killer» ΜακΝτόνλαντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: