14 Ιουλίου 2009

Ποιάς ομάδας είναι το ψευδώνυμο «αυτοί που κρεμάνε μαϊμούδες» - «Monkey Hangers»;

Σήμερα θα δούμε κάποια από τα κορυφαία ψευδώνυμα ομάδων ...

10) Cowdenbeath (Σκωτία) - «Μπλε Βραζιλία».

Πληθυσμός Βραζιλίας: 191.000.000.
Πληθυσμός Cowdenbeath: 12.000.

Η Βραζιλία (6,00 για κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου) μετράει πέντε Παγκόσμια Κύπελλα και έχει αναρίθμητους οπαδούς ανά τον κόσμο.
Η Cowdenbeath (3,60 για κατάκτηση του τίτλου της τρίτης κατηγορίας Σκωτίας) έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας της Σκωτίας το 1939 καθώς και το πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας το 2004. Οι φίλοι της ομάδας υπολογίζονται γύρω στους 471.

Προπονητής της Βραζιλίας: Dunga. Έχει σκοράρει με πέναλτι σε τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Προπονητής της Cowdenbeath: Danny Lennon, έχει σκοράρει εναντίον της Bayern Munich φορώντας την φανέλα των Raith Rovers.

Οι ομοιότητες είναι αναρίθμητες. Για αυτό άλλωστε η Cowdenbeath αποκαλείται και... «Μπλε Βραζιλία».

9) Ζάμπια - «Chipolopolo».

Η Εθνική ομάδα της Ζάμπια αποκαλείται «χάλκινες σφαίρες». Η χώρα εξάγει πολύ χαλκό άρα και πολλές σφαίρες. Δυστυχώς όμως για αυτούς δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμα το «μπαμ» και να προκριθούν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

8) Galatasaray (Τουρκία) - «Cimbom».

Είναι ένα ψευδώνυμο το οποίο είναι πολύ δημοφιλές και ταυτόχρονα ανήκει στον κόσμο των ανεξήγητων. Κανείς δεν ξέρει από πού προήρθε το όνομα Cimbom. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από κάποιο ελβετικό σύνθημα που λέγεται «Jim Bom Bom» και άλλοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με κάποιον παλιό Αμερικάνο πυγμάχο. Η αλήθεια είναι ότι όποιος κρατάει το κασκόλ της Cimbom δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνει. Είναι όμως πολύ «πιασάρικο». Πραγματικά απλά πείτε το μια φορά δυνατά και δεν θα θέλετε να σταματήσετε.

7) Estudiantes (Αργεντινή) - «Las Pincharattas».

« Las Pincharattas» (τεμαχιστές ποντικιών). Ίσως σε κάποια άλλη χώρα αυτό το ψευδώνυμο της Estudiantes (2,86 για κατάκτηση του Copa Libertadores) να το έλεγαν οι οπαδοί μια ομάδας για να κατηγορήσουν τους αντιπάλους ότι είναι «βρώμικοι». Το ψευδώνυμο αυτό σχετίζεται με κάποιους μαθητές ανατομίας, οι οποίοι έκαναν τα πειράματά τους σε μικρά τρωκτικά.

6) Chievo (Ιταλία) - «Mussi Volanti».

Αυτό το ψευδώνυμο δόθηκε στην ομάδα από τους αντιπάλους της. Η Chievo Verona είναι γνωστή και ως «ιπτάμενοι γάιδαροι», καθώς η πιο επιτυχημένη Hellas Verona έλεγε ότι θα πρέπει πρώτα να πετάξουν οι γάιδαροι πριν τους ξεπεράσει η Chievo (720,00 για κατάκτηση της Serie A). Η Hellas Verona που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην δεκαετία του 80, τώρα βρίσκεται στην Τρίτη κατηγορία αντίθετα με την Chievo που παραμένει στην Serie A.

5) Malaga (Spain) - «Los Boquerones».

«Οι αντσούγιες». Η Malaga (450,00 για κατάκτηση του πρωταθλήματος) είναι ένα μεγάλο κέντρο εμπορίας ψαριών που φημίζεται για τις άσπρες αντσούγιες. Αυτό το προϊόν είναι τόσο δημοφιλές και ακριβό που δάνεισε το όνομά του στην τοπική ομάδα.

4) Enyimba International (Νιγηρία) - «Enyimba».

Σε ελεύθερη μετάφραση το Enyimba μεταφράζεται ως «ο ελέφαντας των ανθρώπων». Αυτό το ψευδώνυμο δεν χαρακτηρίζει μόνο μια από τις κορυφαίες ομάδες της Νιγηρίας, αλλά και την πόλη Aba. Η Enyimba τερμάτισε στην τρίτη θέση την περίοδο 2008-09 και αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές ομάδες των τελευταίων χρόνων.

3) Eintracht Frankfurt (Germany) - «Die Launische Diva».

Η Eintracht Frankfurt (5,10 για να τερματίσει τελευταία στο πρωτάθλημα) έγινε κυρίως γνωστή για την ήττα της στο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Γλασκόβης το 1960, από την Real Madrid (2,14 για κατάκτηση του Ισπανικού πρωταθλήματος) με 7-3. Γνωστή και ως «σκυθρωπή ντίβα». Αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις απέναντι στις μεγάλες ομάδες της χώρας, ενώ αντίθετα παρουσιάζεται πολύ κακή απέναντι σε πιο αδύνατες ομάδες. (άλλο ένα πολύ πετυχημένο ψευδώνυμο είναι το «FC Hollywood» το οποίο αναφέρεται στην Bayern Munich).

2) Albacete (Spain) - «El Queso Mecanico».

Το κουρδιστό τυρί. Το ψευδώνυμο «τυρί» βγήκε γιατί η πόλη Albacete αποτελεί την κύρια παραγωγό του διάσημου τυριού Manchego. Το «κουρδιστό» μπήκε επειδή η ομάδα την δεκαετία του 90 πραγματοποιούσε πολύ καλές εμφανίσεις και κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία για πέντε χρόνια.

1) Hartlepool United (England) - «Monkey Hangers»

Ναι, καλά διαβάσατε. Και ναι, σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει - «αυτοί που κρεμάνε μαϊμούδες». Ένας τοπικός μύθος αναφέρει πως κατά την διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, ένα μικρό πλοίο ξεβράστηκε στις ανατολικές ακτές της Αγγλίας, κοντά στο Hartlepool (19,00 για άνοδο στην Champioship), και ο μοναδικός επιζών ήταν η μασκότ του καραβιού - μία μαϊμού η οποία ήταν ντυμένη με την Γαλλική στολή και διακριτικά.
Οι άνθρωποι της πόλης, μπέρδεψαν το ζωντανό και θεώρησαν πως ήταν Γάλλος, έστησαν δίκη στην ακτή, και επειδή η μαϊμού δεν μπορούσε να αμυνθεί τον εαυτό της, την απαγχόνισαν. Η ιστορία αν και αστεία σίγουρα δεν είναι παρά ένας μύθος, αλλά επίσης είναι ο λόγος που ανακηρύσσουμε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο ως το καλύτερο από όλα. Παρόλο αυτά, η ιστορία είναι τόσο διάσημη πια, που το όνομα της μασκότ της ομάδας είναι «H'angus the Monkey», με τον τοπικό δήμαρχο να φοράει την στολή ως μέσο για την προεκλογική του εκστρατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: