4 Ιουλίου 2009

Η απόκτηση Michael Owen από τη Manchester United σοκάρει

Ο Michael Owen πάντοτε είχε αυτούς που αμφέβαλαν για την αξία του αλλά ο Ralph Ellis πιστεύει πως φέρνοντας τον επιθετικό στη Manchester United, ο Sir Alex Ferguson θα έχει κάνει την μεταγραφή του καλοκαιριού. Εν τω μεταξύ, η μεταγραφή έχει αναταράξει την αγορά Πρώτου Σκόρερ της Premier League...

Ο Glenn Hoddle κάποτε είπε πως «δεν είναι γεννημένος σκόρερ». Έντεκα χρόνια αργότερα και ακόμα υπάρχουν αυτοί που αμφισβητούν την ικανότητα του Michael Owen να βάζει την μπάλα στα δίχτυα. Και όλα αυτά παρά τα 40 τέρματα σε 89 εμφανίσεις για την Εθνική Αγγλίας, και τα 157 σε 322 αγώνες της Premier League.

Ο Sir Alex Ferguson σίγουρα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και πιστώνεται την μεταγραφή του καλοκαιριού, δεχόμενος στην ομάδα του τον 29χρονο επιθετικό. Ο Owen, σύμφωνα με τον χτεσινό Αγγλικό τύπο, ο οποίος σίγουρα έχει λάβει πληροφόρηση και από τους ανθρώπους της Manchester United αλλά και από τον μάνατζερ του παίκτη, θα υπέγραφε για την ομάδα του Old Trafford σε μερικές μέρες αφού είχε περάσει πρώτα από ιατρικό έλεγχο και τελικά δεν χρειάστηκαν καν μέρες, αλλά λίγες ώρες, αφού η μεταγραφή ολοκληρώθηκε.

Είχα μείνει έκπληκτος από το γεγονός πως μόνο οι ομάδες της Hull και της Stoke (και ίσως ο Ολυμπιακός) φερόντουσαν πως είχαν ενδιαφερθεί για να τον αποκτήσουν έως τώρα, ενώ ο Sam Allardyce της Blackburn ανέφερε δημόσια πως θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο για την ομάδα του. Βασικά, είμαι αποσβολωμένος από το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια, καμία ομάδα του Champions League δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να αποκτήσει έναν παίκτη ο οποίος είναι ο καλύτερος της χώρας του στα τελειώματα των φάσεων. Όταν η Liverpool αποφάσισε πως δεν τον θέλει πια, μετεγράφηκε στην Real Madrid. Όποτε του έδιναν την ευκαιρία να παίξει σκόραρε, αλλά δεν ήθελαν να τον κρατήσουν - και το απίστευτο είναι πως μόνο η Newcastle ενδιαφέρθηκε και τον απέκτησε τότε.

Εντάξει, λένε ότι του αρέσουν τα στοιχήματα, αλλά δεν είναι δα και έγκλημα αυτό. Και δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη που να αποδεικνύει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Μου φαίνεται πως όλες οι ομάδες έκατσαν και σκέφτηκαν για την περίπτωση του: «Κάτι ύποπτο πρέπει να παίζεται». Εδώ υπάρχει ένας παίκτης παγκόσμιας κλάσης, ο οποίος είναι μόλις 29 χρονών, η προϊστορία του στους τραυματισμούς δεν είναι και η καλύτερη αλλά σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα, το όνομα του σίγουρα θα προσελκύσει και άλλους πρωτοκλασάτους παίκτες, ο οποίος σκοράρει! Και όμως ομάδες τύπου Aston Villa και Everton, που προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω, απέφυγαν να τον διεκδικήσουν.

Τώρα πια ο Fergie πήρε την κατάσταση στα χέρια του, και το όλο θέμα μοιάζει καταπληκτικό deal. Έχοντας ανάγκη να αντικαταστήσει τα 60 πάνω κάτω γκολ του Cristiano Ronaldo σε δύο σεζόν, κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή ενός από τους ελάχιστους παίκτες που έχουν την δυνατότητα να είναι τόσο παραγωγικοί, ειδικά σε μία ομάδα που πάντοτε δημιουργεί φάσεις. Και το καλύτερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τίποτα από τα €90 εκατομμύρια του ταμείου του.

Η απόδοση του Owen στην αγορά Πρώτος Σκόρερ της Premier League πήρε την κατηφόρα λόγω αυτής της μεταγραφής. Ταιριάστηκε σε απόδοση έως και 95,00 πριν από μία εβδομάδα και κάτι, αλλά χτες έπεσε στο 15,50 και συνεχίζει την πτώση.

Έχοντας εξασφαλίσει η United τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, θα μπορέσει να του δώσει αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ - μία κανονική προετοιμασία φυσικής κατάστασης - ώστε να είναι έτοιμος όταν η αγωνιστική δράση αρχίσει. Μπορεί να παίξει μαζί με τον Wayne Rooney; Αυτό έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε διεθνές επίπεδο. Ο Glenn Hoddle ίσως να είχε τις αμφιβολίες του πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 αλλά αυτές απαντήθηκαν εμφατικά με το υπέροχο γκολ του απέναντι στην Αργεντινή. Όσες ομάδες είχαν τις αμφιβολίες τους αυτό το καλοκαίρι, ίσως λάβουν την ίδια εμφατική απάντηση μέσα στην επόμενη σεζόν.

Οι πέντε καλύτερες μεταγραφικές ευκαιρίες της Premier League

1. Ο Brad Friedel, έμεινε ελεύθερος από τη Liverpool, έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών για την Blackburn και μετά πουλήθηκε στην Aston Villa €2,3 εκατομμύρια.

2. Ο Zat Knight, αποκτήθηκε από την Fulham για 30 φόρμες από την Rushall Olympic και μετά έπαιξε για την Εθνική Αγγλίας πριν η Villa τον αγοράσει για €4 εκατομμύρια.

3. Ο John Barnes. Η Watford έδωσε νέες εμφανίσεις στην ομάδα του 17χρονου ακραίου, Sudbury Court, πολύ πριν ο τωρινός προπονητής της Tranmere, χριστεί με την Εθνική Αγγλίας 79 φορές διεθνής.

4. Ο Gary Pallister. Η συμφωνία αυτή ήταν λίγο πιο ακριβή - ένα σακί από μπάλες, ένα δίχτυ τέρματος και ίσως μερικές εμφανίσεις στοίχισε στη Middlesbrough για να τον αγοράσει από την Billingham. Τον πούλησαν στη Manchester United για ποσό ρεκόρ στην Βρετανία, €2,7 εκατομμύρια.

5. Ο Ian Wright. Αυτά που δαπάνησε η Crystal Palace για να τον αποκτήσει από την ερασιτεχνική Greenwich Borough ήταν μια σειρά από βάρη. Αυτός ήταν ο άνθρωπος, που με τα γκολ του, κατάφερε να φτάσει την ομάδα στο τελικό του FA, πριν γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Arsenal.


Δεν υπάρχουν σχόλια: