30 Ιουλίου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο Europa League: Εξαιρετικά αμφίρροπες αναμετρήσεις


Athletic Bilbao - Young Boys

Έχοντας φτάσει στον τελικό του Copa del Rey (όπου και ηττήθηκε από την Barcelona), η Athletic Bilbao ταξιδεύει στην Ευρώπη για μια περίεργη αναμέτρηση κόντρα στην ελβετική Young Boys.

Η αλήθεια είναι πως η περσινή σεζόν δεν ήταν και ιδανική για την Athletic Bilbao. Με τα χίλια ζόρια κατάφερε να διατηρηθεί στην Primera Division ωστόσο η παρουσία της στον τελικό του Copa del Rey με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Barcelona της έδωσε το εισιτήριο για τον γ' προκριματικό γύρο του Europa League. Η ομάδα του Joaquin Caparros δεν ενισχύθηκαν ιδιαίτερα - καθώς συνεχίζουν να στηρίζονται αποκλειστικά σε Βάσκους, όπως ο Iñigo Díaz de Cerio που ήρθε ως ελεύθερος από την Real Sociedad - και έχουν και πάλι πρώτο στόχο την παραμονή στην Primera Division (στο 7,20 στην αγορά της Betfair Relegation 2009/10 στην Primera Division).

Οι Ελβετοί του Vladimir Petković βρίσκονται προς το παρόν στην πρώτη θέση της Superleague έχοντας μαζέψει επτά βαθμούς από τους πιθανούς εννέα και την περασμένη σεζόν τερμάτισαν στην τρίτη θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από τη δεύτερη FC Basel. Η Young Boys έχασε απίστευτη ευκαιρία πέρυσι να προσθέσει έναν τίτλο στη συλλογή της, καθώς ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου από την FC Sion αν και βρέθηκε να προηγείται 2-0! Για μια ακόμα φορά, οι Ελβετοί θα στηριχθούν στον Seydou Doumbia που έχει σκοράρει ήδη τρεις φορές φέτος αν και το έργο τους στον «λάκκο των λεόντων» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο - στο 7,40 η νίκη των φιλοξενούμενων.

Διαιτητής της αναμέτρησης στο San Mames του Bilbao θα είναι ο Κύπριος Κώστας Καπιτανής.

FC Vaslui - Ομόνοια

Ποντάροντας στην εμπειρία της, η Ομόνοια καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της FC Vaslui από τη Ρουμανία και να προκριθεί στον επόμενο γύρο του Europa League.

Η FC Vaslui, που θεωρείται από τις ανερχόμενες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ρουμανίας, ιδρύθηκε μόλις το 2002 και το 2005 ανήλθε στη Liga 1 της χώρας. Πέρσι τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος με 57 βαθμούς ( 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες 44-37 γκολ). Το γήπεδο της είναι το Municipal Vaslui, χωρητικότητας 9.200 φιλάθλων. Η πόλη απέχει πέντε ώρες οδικώς από το Βουκουρέστι. Προπονητής της ομάδας είναι ο Cristian Dulca και στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παίκτες όπως οι Serge Akakpo, Stephane Zubar, Bogdan Buhus και Nemanja Milisavljevic.

Στον β' προκριματικό γύρο, πάντως, η ομάδα του Τάκη Λεμονή δεν είχε κανένα πρόβλημα, αποκλείοντας άνετα την HB Torshavn. Κέρδισε 4-0 στο ΓΣΠ (με γκολ των Χρήστου Καρυπίδη, Χρήστου Πατσατζόγλου, Maciej Żurawski και Γιώργου Εφρέμ) και 4-1 στα Νησιά Φαρόε (με τρία γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου κι ένα του Timo Wenzel). Στις δηλώσεις του ο τεχνικός της Ομόνοιας (είναι στο 4,30 για να φύγει νικήτρια από τη Ρουμανία) τόνισε: «Πιστεύω πως η πρόκριση θα κριθεί και στα δύο παιχνίδια. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δυνατά σημεία που έχουμε σαν ομάδα. Η Vaslui διαθέτει τέσσερις - πέντε καλούς παίκτες, τους οποίους όμως έχουμε μελετήσει αρκετά. Η Ομόνοια θα παρουσιαστεί πιο έτοιμη σε σχέση με τα παιχνίδια με την ομάδα από τα Νησιά Φαρόε».

Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού, πάντως, θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον Καρυπίδη για το κέντρο της άμυνας. Σε περίπτωση που ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ δεν καταφέρει ν' αγωνιστεί, τότε ο Wenzel θα πάρει τη θέση του στο κέντρο της άμυνας στο πλάι του Rasheed Alabi. Από εκεί και πέρα, παίζονται κάποιες θέσεις στην ενδεκάδα της Ομόνοιας, και αφορούν κυρίως sτην κορυφή της επίθεσης και του αμυντικού χαφ. Ο Żurawski και ο Κωνσταντίνου διεκδικούν τη θέση, ενώ υποψηφιότητα για να παίξουν δίπλα στοn Πατσατζόγλου βάζουν οι Anton Žlogar και Noel Kaseka. Από την προπόνηση διαπιστώθηκε, ότι είναι πιθανό και το ενδεχόμενο να παίξει ο Τάσος Κυριάκος στο δεξί άκρο της επίθεσης, αντί του Δημήτρη Χριστοφή.

Διαιτητής της αναμέτρησης στο Municipal Vaslui θα είναι ο Σκοτσέζος Douglas McDonald.



Rapid Wien - ΑΠΟΠ Κινύρας

Εορταστικό χαρακτήρα έχει για τον ΑΠΟΠ Κινύρας το παιχνίδι με τη SK Rapid Wien, καθώς η ομάδα από το Νησί της Αφροδίτης δίνει τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας της, ταξιδεύοντας στο Gerhard Hanappi.

Η ομάδα του Γιώργου Πολυβίου πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή χρονιά πέρυσι, όταν και ξεπέρασε τα φαβορί Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ και έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του κυπριακού Κυπέλλου. Και εκεί πήγε κόντρα στα προγνωστικά και επιβλήθηκε 2-0 της ΑΕ Λεμεσού! Τώρα, ο σύλλογος που προέκυψε το 2003 από τη συγχώνευση δύο ομάδων του Κύπρου, φιλοδοξεί να κάνει ακόμα μια έκπληξη στη Βιέννη. Περίπου 200 οπαδοί του ΑΠΟΠ θα ταξιδέψουν στην Αυστρία!

«Η ομάδα είναι έτοιμη γι' αυτή τη μεγάλη πρόκληση», δήλωσε ο Πολυβίου. «Έχουμε προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για αυτό το παιχνίδι και κάτι μεγάλο ετοιμάζεται για την σεζόν που αρχίζει. Η ομάδα είναι 100% έτοιμη και στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μια καλή εμφάνιση που θα κάνει υπερήφανη την Πάφο και την Κύπρο ολόκληρη. Η ομάδα θα παλέψει και στους δύο αγώνες και θα προσπαθήσουμε να αποσπάσουμε θετικό αποτέλεσμα στη Βιέννη, ώστε να έχουμε ελπίδες στον επαναληπτικό. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια των οπαδών μας και στα δύο παιχνίδια». Ο αρχηγός του ΑΠΟΠ, Fangio Buyse, φάνηκε αισιόδοξος: «Όλοι οι ποδοσφαιριστές είμαστε έτοιμοι και ο στόχος μας είναι ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο 34χρονος Βέλγος μέσος. «Με την κατάλληλη εμφάνιση, είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε». Οι χρήστες της Betfair δεν φαίνεται να το πιστεύουν ιδιαίτερα, πάντως - στο 14,00 η νίκη των φιλοξενούμενων.

Η Rapid Wien, που στις 19 Ιουλίου κέρδισε σε φιλικό 1-0 τη Liverpool, δεν θέλει να την πάθει και πάλι από την εκπρόσωπο της Κύπρου, έχοντας τεθεί εκτός Champions League πέρυσι από την Ανόρθωση, στον β' προκριματικό γύρο! Η Rapid έχει ξεκινήσει ήδη τις υποχρεώσεις της στο αυστριακό πρωτάθλημα (είναι στο 3,00 στην αγορά της Betfair Πρωταθλητής 2009/10 στην T-Mobile Bundesliga), αλλά δεν έχει νίκη στο πρωτάθλημα στις δύο αγωνστικές, με πιο πρόσφατη ήττα με 2-1 από την SV Mattersburg. Στον προηγούμενο γύρο του Europa League, πάντως, η ομάδα του Peter Pacult δεν είχε πρόβλημα απέναντι στην Vllaznia, κερδίζοντας 5-0 εντός έδρας (δύο γκολ ο Nikica Jelavić κι από ένα οι Steffen Hofmann, Erwin Hoffer και Christopher Trimmel) και 3-0 εκτός (δύο γκολ ο Hofmann κι ένα ο Stefan Maierhofer). Το μεγάλο αστέρι, όμως, ο Hoffer, αποτελεί από προχθές παρελθόν, καθώς δόθηκε στην SSC Napoli.

Διαιτητής της αναμέτρησης στο Gerhard Hanappi της Βιέννης θα είναι ο Γεωργιανός Levan Paniashvili.

AS Roma - AA Gent

Μετά από μια απογοητευτική σεζόν στη Serie A, ο Francesco Totti και η παρέα του θα πρέπει να συμβιβαστούν με μια θέση στο Europa League και να αντιμετωπίσουν την βελγική AA Gent για τον γ' προκριματικό γύρο του θεσμού.

Οι Βέλγοι, που τερμάτισαν στην προνομιούχο τέταρτη θέση την περυσινή σεζόν, έχασαν τον μεγάλο τους αστέρα, τον επιθετικό Brian Ruiz ο οποίος μεταγράφηκε στην Twente, και κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον γ' προκριματικό γύρο χάρη στον κανονισμό των εκτός έδρας γκολ. Κόντρα στην Naftan από τη Λευκορωσία η AA Gent ηττήθηκε 2-1 (το γκολ ο Miloš Marić) στο πρώτο ματς, αλλά επιβλήθηκε 1-0 στο Jules Otten με γκολ του Yassine El Ghanassy. Δεν είναι τυχαίο το 16,5 για να φύγει με το διπλό από το Stadio Olimpico.

Η Roma μέχρι στιγμής έχει ένα απογοητευτικό καλοκαίρι στο μεταγραφικό παζάρι (κι ας είναι τέταρτο φαβορί στην αγορά Πρωταθλητής 2009/10 στη Serie A με απόδοση 34,0) μην μπορώντας να ολοκληρώσει ούτε τη μεταγραφή του ελεύθερου Julio Cruz και, έχοντας να «αμυνθεί» στο ενδιαφέρον που δείχνουν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες για τους Juan και Alberto Aquilani.Τουλάχιστον, επέκτεινε τη συνεργασία του με τους Ρωμαίους ο αρχηγός και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 178 γκολ, Francesco Totti. Η πρόκριση, έστω και στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, είναι επιτακτική ανάγκη για τη Roma προκειμένου να μπορέσει να πείσει κάποιους πρωτοκλασάτους παίκτες να φτάσουν στην ιταλική πρωτεύουσα. Γι' αυτό και στην αγορά της Betfair Τελικό Αποτέλεσμα, οι Ρωμαίοι δίνονται στο 1,25 για να κερδίσουν το ματς.

Διαιτητής της αναμέτρησης στο Stadio Olimpico θα είναι ο Πορτογάλος Paulo Manuel Gomes Costa.

Δεν υπάρχουν σχόλια: