15 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Τσάμπιονς Ληγκ (Α): "Καθαρίζει" από το πρώτο παιχνίδι η Κοπενχάγη...

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ – ΜΟΓΚΡΕΝ

*** Στο 41.000 θεατών «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης.

***Ανοιξιάτικος ο καιρός στην Κοπεγχάγη (20 βαθμοί Κελσίου) με ασθενείς βροχοπτώσεις να εμφανίζονται σταδιακά, την ώρα που οι Μαυροβούνιοι προέρχονται από ιδιαίτερα ζεστές συνθήκες (30 βαθμούς Κελσίου).

***Διαιτητής: Σελτσούκ Ντερελί (Τουρκία).

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ (Δανία, Νο. 63): Χαρακτηρίστηκε ως η «σκανδιναβική dream team» κι αν μη τι άλλο με το περσινό της νταμπλ το επιβεβαίωσε απόλυτα, τουλάχιστον εντός των δανέζικων συνόρων. Πληρέστατο και εξαιρετικά ποιοτικό για τα σκανδιναβικά δεδομένα το ρόστερ των πρωτευουσιάνων, αν μη τι άλλο επέτρεψε στον τεχνικό τους, τον Στάλε Σολμπάκεν, να παραμείνει... θεατής στο μεταγραφικό παζάρι, αφού το κύριο μέλημά του περιορίστηκε στη διατήρηση αυτούσιου του δυναμικού του.

Μέχρι στιγμής, κανείς από τους αρκετούς υποψήφιους... φευγάτους των πρωταθλητών Δανίας δεν έχει αποχωρήσει από το «Πάρκεν», γεγονός που δεν δημιούργησε την παραμικρή ανάγκη προσθήκης στο Νορβηγό τεχνικό. Αλλωστε, ήδη από πέρυσι, αντιμετώπισε αρκετούς μπελάδες για να κατανείμει ισομερώς το χρόνο συμμετοχής στα πολλά του αστέρια.

Κι έτσι, τα «λιοντάρια» ξεκινάνε τη νέα σεζόν με εύλογο στόχο τη διατήρηση των εγχώριων σκήπτρων, αλλά και μεγάλο όνειρο τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ευρωπαϊκή διέξοδος είναι άλλωστε το δέλεαρ, μιας κι εντός των συνόρων η κυριαρχία τους δεν αμφισβητείται. Και μπορεί το όνομα της Μόγκρεν να μην... τρομοκρατεί κανέναν, ωστόσο κάτι η χρονική συγκυρία και κάτι η σχολή από την οποία προέρχονται οι αντίπαλοι υποχρέωσε τον Σολμπάκεν να απαιτήσει δημοσίως σεβασμό και αυξημένη προσοχή από τους παίκτες του εν όψει της αποψινής αναμέτρησης.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που κατά την διάρκεια της 20ήμερης προετοιμασίας τους (άρχισε στις 22 Ιουνίου, σέντρα για το εγχώριο πρωτάθλημα δίνεται το προσεχές Σαββατοκύριακο), οι γηπεδούχοι κάθε άλλο παρά θετική εικόνα άφησαν στα τρία σημαντικότερα φιλικά που έχουν δώσει ως τώρα (7/7, Ραπίντ Βιέν. – Κοπεγχάγη 2-1, 3/7 Στουρμ Γκρατς – Κοπεγχάγη 2-2 και στο τελευταίο και μοναδικό νικηφόρο, το περασμένο Σάββατο, Βέιλε –Κοπεγχάγη 0-3).

Αγωνιστικά, οι πρωτευουσιάνοι, στερούνται της αρωγής του αναντικατάστατου αμυντικού χαφ Χάτσινσον, ο οποίος έχει υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα του Καναδά στο Gold Cup (εξέλιξη... βολική για τον ίδιο, αφού επανειλημμένως έχει δηλώσει την επιθυμία του να φύγει από την Κοπεγχάγη και ενδεχόμενη συμμετοχή του απόψε θα του περιόριζε αισθητά τις πιθανότητες αφού θα του στερούσε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ με άλλη ομάδα), του βασικού εξτρέμ πέρυσι Σιονκό, ο οποίος ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών και του βασικού, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των φιλικών, στόπερ Π.Λάρσον, ο οποίος είναι εμπύρετος.

ΜΟΓΚΡΕΝ (Μαυροβούνιο, Νο 267): Ως υπέρβαση χαρακτηρίστηκε για την πρωταθλήτρια Μαυροβουνίου (παρθενικός της τίτλος ο περσινός) η άνετη πρόκριση επί της Χιμπέρνιανς (στη μοναδική της διεθνή συμμετοχή, πέρυσι, είχε αποκλειστεί στον 1ο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ από την Χάποελ Ιρόνι), γι’ αυτό και δικαιολογημένα οι οποίες φιλοδοξίες της σταματάνε κάπου εδώ.

Πιο γλαφυρά δεν θα μπορούσε να αποδοθεί από τις δηλώσεις του τεχνικού της, Ν.Βουκίτσεβιτς. «Πρόκειται για ιστορική επιτυχία για εμάς και δεν νομίζω πως είναι ρεαλιστικό να συζητάμε για πρόκριση επί της Κοπεγχάγης», το χαρακτηριστικό του σχόλιο μετά το τσεκάρισμα του εισιτήριου κόντρα στην πρωταθλήτρια Μάλτας, λογική που διατήρησε και την παραμονή του αποψινού παιχνιδιού, επισημαίνοντας ότι πρωταρχικός στόχος της ομάδας του δεν είναι άλλος από μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Στο ίδιο μήκος κύματος κι η επισήμανση του 20χρονου διεθνούς (ένας από τους τρεις συνολικά) αμυντικού, Μπόζοβιτς. «Ο Γκρόνκιερ έχει από μόνος του περισσότερες διεθνείς συμμετοχές με τη Δανία από ό,τι οι περισσότεροι από εμάς έχουν στο εγχώριο πρωτάθλημα»!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το συναπάντημα με την Κοπεγχάγη αντιμετωπίζεται ως ιστορική ευκαιρία από τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, τα οποία και προφανώς δεν συμμερίζονται τους συγκρατημένους τόνους από το στρατόπεδο των πρωταθλητών, ο κύριος στόχος των οποίων φαίνεται πως είναι η εξασφάλιση των εγχώριων πρωτείων (το νέο πρωτάθλημα αρχίζει στις 8 Αυγούστου).

Η προετοιμασία τους έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες, με τη σημαντικότερη προσθήκη τους να αφορά τον νεοαποκτηθέντα επιθετικό, με θητεία μάλιστα στο δανέζικο πρωτάθλημα (με Οντένσε και Βίμποργκ) Ράντονιτς, ο οποίος δηλώθηκε στην ΟΥΕΦΑ αφού δεν είχε ενταχθεί εγκαίρως για τις κόντρες με τη Χιμπέρνιανς, ενώ από την άλλη πλευρά, η σημαντικότερη απώλεια προέκυψε από την αποχώρηση του επί τετραετίας αρχηγού και περυσινού 1ος της σκόρερ, του επιθετικού Γκλούτσεβιτς.

Αγωνιστικά, οι εκκρεμότητες για το «κίτρινο υποβρύχιο» (το παρατσούκλι της ομάδας ελέω του χρώματος της φανέλας της) είναι δύο κι αφορούν δύο από τους εμπειρότερους παίκτες του, τον 32χρονο κεντρικό αμυντικό Μπελάντα και τον συνομήλικο του μέσο Γκ.Γιοβάνοβιτς – αμφότεροι βασικοί –, οι οποίοι και δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να ξεπεράσουν έγκαιρα τους τραυματισμούς που τους ταλαιπωρούν.

ΤΙΡΑΝΑ – ΣΤΑΜΠΑΕΚ

*Στο 27,500 θέσεων Κεμάλ Σταφά των Τιράνων.
*Από τους 20 βαθμούς Kελσίου, οι Νορβηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν ξαφνικά θερμότατες θερμοκρασίες μέχρι και 38 βαθμούς.
*Διαιτητής: Ρόμπερτ Σρεγκενχόφερ (Αυστρία)

ΤΙΡΑΝΑ (Αλβανία, Νο. 252): Τα Τίρανα, το πιο γνωστό και πετυχημένο αλβανικό κλαμπ, πήραν πέρυσι το πρωτάθλημα για 24η φορά στην ιστορία τους. «Πρέπει να παίξουμε συγκεντρωμένα, να κρατήσουμε ανέπαφη την εστία μας και με ένα γκολ να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας για πρόκριση. Σίγουρα συναντάμε έναν αντίπαλο που υπερτερεί σε φυσική κατάσταση. Αυτό πρέπει να μας δώσει κίνητρο για να δώσουμε παραπάνω από το 100% και στα δύο παιχνίδια» λέει ο επιθετικός Ξαφά.

Νέος προπονητής από φέτος ο Κροάτης Λοντσάροβιτς που μέχρι πέρσι καθόταν στον πάγκο της Οσιγιεκ και με εξαίρεση μια χρονιά στον πάγκο της Λιβύης (2003-2004) δεν έχει βγει εκτός Κροατίας να προπονήσει. Ο 64χρονος προπονητής δηλώνει: “Αυτό είναι το πρώτο μου παιχνίδι στον πάγκο των Τιράνων και έχω μεγάλη όρεξη για επιτυχίες. Είμαι ευχαριστημένος με την ομάδα μου. Ολοι οι παίκτες βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, η ομάδα έχει ποιότητα και είμαι ευχαριστημένος με τη δουλειά που έχουμε κάνει ως τώρα. Ελπίζω να έρθει κόσμος στο γήπεδο και να κερδίσουμε”.

Το πρωτάθλημα ξεκινά τέλη Αυγούστου.

ΣΤΑΜΠΑΕΚ (Νορβηγία, Νο. 191): Το Σάββατο κέρδισε με 2-0 τη Βίκινγκ. Ομως τα προβλήματα ξεκινάνε εν όψει του ταξιδιού στα Τίρανα. Η αμυντική τετράδα Σκιόνσμπεργκ, Χέιλαντ, Ινγκε Αντρέ Ολσεν και Στένβολ φλέρταραν όλοι με τραυματισμούς λίγες μέρες πριν δώσει το σημαντικότερο παιχνίδι της φετινής σεζόν. Τελικά πράγματι για τους Χέιλαντ και Στένβολ δεν υπήρχε ελπίδα συμμετοχής, σε αντίθεση με τους Ολσεν και Σκιόνσμπεργκ που δεν ήταν τόσο σοβαρά τραυματίες και προβλέπεται να αγωνιστούν σήμερα. «Εχουμε πολλούς τραυματίες και ο αγώνας γίνεται πρόκληση για εμάς. Ελπίζω πως τουλάχιστον δύο από αυτούς θα είναι έτοιμοι για να αγωνιστούν. Το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα και να μας δοθεί η ευκαιρία να σκοράρουμε. Η πρόκριση θα κριθεί σε δύο βδομάδες στη Τέλενορ Αρίνα» έλεγε ο Σουηδός μάνατζερ Γιόνσον.

Στο μεταξύ ο Γιόνσον αλλάζει το 4-4-2 σε 4-1-4-1 και αφήνει τον ηγετικό σέντερ φορ Νάνσκογκ στον πάγκο. Ο 35χρονος Σουηδός είναι η σημαία της ομάδας αλλά ο προπονητής του θα προτιμήσει σήμερα το συμπατριώτη τους Μπέργκλουντ (σκόραρε τέσσερα γκολ στο 4-0 επί της Λίλεστρομ για το κύπελλο και δύο γκολ στο 2-0 επί της Βίκινγκ το Σάββατο). “Είμαι οκ με αυτό. Ο καθένας θα διάλεγε έναν επιθετικό που σκόραρε έξι γκολ στα δύο τελευταία παιχνίδια. Ο Φρέντρικ έχει παίξει το ρόλο του μοναδικού επιθετικού στο παρελθόν και είναι σε φόρμα. Είναι φυσιολογικό να ξεκινήσει εκείνος”

Ο ίδιος ο Μπέργκλουντ λέει για τους Αλβανούς: “Οι Βαλκάνιοι θα κάνουν τα πάντα για να σου αποσπάσουν την προσοχή όταν παίζεις. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας. Εχω εμπειρίες από αυτό το γήπεδο. Είχαν πέσει τα φώτα και μας είχαν διώξει ενώ προπονούμασταν. Αλλά το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μεγάλος θεσμός. Εχω παίξει με την εθνική αλλά το να αγωνιστείς στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι το σπουδαιότερο για έναν παίκτη”

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-1-4-1): Κνούντσεν – Σκιόνσμποεργκ, Ινγκε Αντρέ Ολσεν, Σεγκερστρεμ, Χέντεσταντ – Χάουγκερ- Κέλερ, Φάρνερουντ, Ντίσκερουντ, Κομπαγιάσι - Μπέργκλουν

ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ – ΚΑΛΜΑΡ

*Στο 10.200 θέσεων «Ολάχ Γκαμπόρ» του Ντεμπρέτσεν. Το γήπεδο αναμένεται κατάμεστο.

*Καύσωνας επικρατεί όλη την εβδομάδα στο Ντεμπρέτσεν, με την Κάλμαρ να έρχεται επίσης από ζέστη, αλλά όχι τόσο μεγάλη. 38 βαθμοί η μέγιστη θερμοκρασία, 29 την ώρα που θα διεξάγεται το παιχνίδι.

* Είναι η δεύτερη φορά που η Ντεμπρέτσεν βρίσκει μπροστά της σουηδική ομάδα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν 2 χρόνια, γνώρισε τον αποκλεισμό από την Ελφσμποργκ, χάνοντας το εντός έδρας ματς με 0-1 και αποσπώντας ισοπαλία 0-0 στη Σουηδία.

*Διαιτητής: Φρέντι Φοτρέλ (Γαλλία)

ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ (Ουγγαρία, Νο. 245): Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της βρίσκεται η Ντεμπρέτσεν, αφού το πρωτάθλημα της Ουγγαρίας κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιουλίου. Πέρσι το κατέκτησε άνετα, με 9 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη. Στο τελευταίο της φιλικό έχασε από τη ρουμανική Τιμισοάρα με 4-0. Μετέχει συχνά στα ρυρωπαϊκά κύπελλα, χωρίς να έχει τη μεγάλη διάκριση. Πέρσι αποκλείστηκε από τον δεύτερο προκριματικό του ΟΥΕΦΑ, χάνοντας 2 φορές από τη Γιουνγκ Μπόις.

«Είναι ό,τι χειρότερο. Ο αντίπαλος είναι σε φόρμα και εμείς ουσιαστικά ανέτοιμοι. Αλλά θα παλέψουμε. Η Κάλμαρ μπορεί να μην ξεκίνησε δυνατά στο πρωτάθλημα αλλά έχει ανεβάσει στροφές τελευταία. Η κριτική που γίνεται από το σουηδικό Τύπο τους βοηθάει πολύ. Περιμένουμε ένα ανάλογο παιχνίδι όπως με την Ελφσμποργκ πριν δύο χρόνια. Είναι δύσκολο να παίξεις με ψηλές μπαλιές, αφού όλοι είναι πανύψηλοι», δήλωσε ο προπονητής Χέρτζεκ, ο οποίος παραλίγο να πάθει... έμφραγμα στο παιχνίδι με την Τιμισοάρα, όταν είδε τον επιθετικό Ρούντολφ να πέφτει κάτω σφαδάζοντας μετά από σύγκρουση με αντίπαλο. Τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν κάτι το σοβαρό.

Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο επιθετικός Γεργέλι Ρούντολφ, ο οποίος έπαιξε ένα φεγγάρι με τη Νανσί. Πέρσι, σε 26 παιχνίδια πέτυχε 16 γκολ και έχει τραβήξει την προσοχή αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων. Λίγοι οι ξένοι στο ρόστερ της, με γνωστότερο τον διεθνή Μαυροβούνιο τερματοφύλακα Πόλεκσιτς. Ενδιαφέρουσα και η ιστορία του δεύτερου τερματοφύλακα, του Σέρβου Πάντιτς. Το 2003 άνηκε στην Παρτίζαν, όπου και έπαιξε εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ και με φοβερή εμφάνιση κράτησε το μηδέν για την ομάδα του. Από κει και πέρα ακολούθησε καθοδική πορεία, πιάνοντας πάτο πέρσι, όπου και αγωνίστηκε στη σουηδική Ενκεπινγκ. Μια ήττα από την Ανγκελχολμς με 1-4 και τα τραγικά του λάθη τον έθεσαν εκτός όμαδας, μέχρι που βρήκε στέγη στην Ντεμπρέτσεν. Από το 0-0 με τη Ρεάλ λοιπόν, στο 1-4 από την Ανγκελχολμς μέσα σε 5 χρόνια. Οχι και ό,τι καλύτερο.

Προβλήματα δεν υπάρχουν και ουσιαστικά η αποστολή είναι πλήρης. Οσο πλήρης μπορεί να είναι μια αποστολή μιας ομάδας που βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας. Μεταγραφές δεν έγιναν ακόμα, αφού η διοίκηση περιμένει να δει πού θα καταλήξει η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας.

ΚΑΛΜΑΡ (Σουηδία, Νο. 178): Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρωτάθλημα της Σουηδίας, με την Κάλμαρ να βρίσκεται στην 4η θέση. Προέρχεται από τη συντριβή με 6-1 επί της Τζουργκάρντεν και είναι σε φοβερή φόρμα. Είναι η πρώτη της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού πέρσι πήρε και το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Πέρσι στο ΟΥΕΦΑ αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη Φέγενορντ. Αρκετά δυνατή και δεμένη ομάδα, με ηγέτη τον μέσο Ράσμους Ελμ, για τον οποίο ερίζουν πολλές ομάδες.

«Ο αγώνας έρχεται την καταλληλότερη στιγμή. Είναι τιμή μας να συμμετέχουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ και ελπίζω να περάσουμε στον επόμενο γύρο», δήλωσε ο Μπέργκστραντ. Για τον αντίπαλο, είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποια ομάδα είναι πιο έμπειρη. Η Ντεμπρέτσεν έχει παίξει τέσσερις φορές σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και εμάς είναι η πρώτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα από τη στιγμή που αρχίζει το παιχνίδι».

Ακριβώς την ίδια ενδεκάδα με το παιχνίδι κόντρα στην Τζουργκάρντεν, οραματίζεται να κατεβάσει ο Μπέργκστραντ. Μοναδικό ερωτηματικό, ο αμυντικός Κάρλσον (8/3), ο οποίος αισθάνθηκε ενοχλήσεις την Κυριακή. Αν δεν παίξει εκείνος, τότε τη θέση του θα πάρει ο άρτι αφιχθείς από τη Σούντσβαλ, Αλάντερ, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο παιχνίδι με τη Τζουργκάρντεν ως αλλαγή. Η ομάδα προπονήθηκε χθες το βράδυ, παρουσία 500 φιλάθλων της… Ντεμπρέτσεν, οι οποίοι απλά πήγαν για να δουν την προπόνηση(!).

Σε λίγο τα υπόλοιπα παιχνίδια...


Δεν υπάρχουν σχόλια: