15 Ιουλίου 2009

Στοίχημα Τσάμπιονς Ληγκ (Β): Για την έκπληξη η Σερίφ


ΧΑΦΝΑΦΙΟΡΝΤΟΥΡ – ΑΚΤΟΜΠΕ

*Στο 6.000 θέσεων (2.200 καθήμενοι) Καπλακρικαβέλουρ του Χαφναφιορντούρ. Στο γήπεδο αναμένονται το πολύ 3.000 φίλαθλοι.

*Δεν υπάρχουν μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές. Περίπου στους 12 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία αυτή την εποχή στην Ισλανδία ενώ η Ακτόμπε έχει στο Καζακστάν 20.

*Διαιτητής: Ρόμπερτ Μάλεκ (Πολωνία)

ΧΑΦΝΑΦΙΟΡΝΤΟΥΡ (Ισλανδία, Νο. 240): Μονοπωλεί τα (ημιεπαγγελματικά) πρωταθλήματα στη χώρα με τέσσερις τίτλους στα πέντε τελευταία χρόνια. Και πέρσι στέφθηκε πρωταθλήτρια ενώ φέτος έχει αέρα ήδη 12 βαθμούς από τη δεύτερη Ρέκιαβικ σε 12 αγωνιστικές. Τα προηγούμενα χρόνια όμως ήταν στην αφάνεια. Στο ρόστερ της υπάρχουν μόλις δύο Δανοί και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες είναι γηγενείς. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας της και εκεί βασίζεται η ξαφνική επιτυχία της τα τελευταία χρόνια, στην ανάδειξη τοπικών ταλέντων από τις ακαδημίες της.

Την περασμένη Πέμπτη κέρδισε με 3-2 τη Φέλκιρ Ρέκιαβικ στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος. Είναι δυνατοί στην Ισλανδία και έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Στο μεταξύ συμφωνήθηκε με την Ακτόμπε να ανταλλάξουν dvd με αγώνες των δύο ομάδων αλλά η Χάφναφιορντουρ ακόμα δεν έχει στείλει τους δικούς της!

ΑΚΤΟΜΠΕ (Καζακστάν, Νο. 251): Οπως και η αντίπαλός της, ξεπετάχθηκε τα τελευταία χρόνια με τρία πρωταθλήματα στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Μετρά τρεις αποκλεισμούς σε πρώτη φάση ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε ισάριθμες ευρωπαϊκές εμφανίσεις. Οι δύο είναι από τη λετονική Λιέπαγιας το 2006 και τη μολδαβική Σερίφ το 2008 για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και ο τρίτος από την αυστριακή Μάτερσμπουργκ το 2007 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Φέτος ελπίζει στην επιτυχία.

Στο πρωτάθλημα τα πάει πολύ καλά. Βρίσκεται πρώτη μετά από 14 αγωνιστικές και έχει 7 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Λοκομοτίβ Αστανά. Την τελευταία αγωνιστική κέρδισε την Παρασκευή με 4-2 την 8η Καζάκχμις.

Για να φθάσει στο Ρέκιαβικ χρειάστηκε να διανύσει 4.650 χλμ, τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει σημειωθεί για φέτος μεταξύ αντιπάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Λόγω απόστασης οι ετοιμασίες για το ταξίδι έπρεπε να είναι ακριβείς και προκαθορισμένες εδώ και καιρό. “Ενα κακό ταξίδι θα μας χάλαγε όλη τη προετοιμασία. Επίσης αν δεν πηγαίναμε απευθείας στο Ρέκιαβικ με ένα αεροπλάνο, θα χάναμε όλη την ημέρα στον αέρα. Ετσι, αποφασίσαμε να έρθουμε με τον πιο ακριβό τρόπο, πτήση τσάρτερ” λέει ο προπονητής Μουκάνοφ.

Για τους Ισλανδούς δεν έχουν πολλές πληροφορίες. Ο 34χρονος βετεράνος Γκολόφσκι πιστεύει: “Μας είπανε πως παίζουν ποδόσφαιρο βρετανικού στιλ με πολλές σέντρες από τα πλάγια ενώ είναι δυνατοί σε φυσική κατάσταση. Ξέρουμε πως κανένας στο Καζακστάν δεν παίζει τέτοιου είδους ποδόσφαιρο και η αποστολή μας θα είναι δύσκολη. Αλλά έχουμε επιτέλους υποχρέωση να πετύχουμε στην Ευρώπη. Κερδίσαμε ό,τι μπορούσαμε από εγχώριους τίτλους. Τώρα έχει έρθει η ώρα”.

ΙΝΤΕΡ ΤΟΥΡΚΟΥ - ΣΕΡΙΦ ΤΙΡΑΣΠΟΛ

***
Στο 9.372 θέσεων «Βεριτάς» του Τούρκου.

*** Οι θερμοκρασίες στο Τούρκου είναι κοντά στους 16 βαθμούς, περίπου ίδιες οι καιρικές συνθήκες στη Μολδαβία.

*** Διαιτητής: Ζσολτ Σζαμπό (Μάλτα).

ΙΝΤΕΡ ΤΟΥΡΚΟΥ (Φινλανδία, Νο. 214):
Δεν βρίσκεται και στην καλύτερή της κατάσταση τελευταία και το αποδεικνύει με την παρουσία της στη Βεϊκαουσλίγκα. Αγνοεί για τέσσερις αγώνες τη νίκη καθώς για την 14η αγωνιστική του φινλανδικού πρωταθλήματος, το Σάββατο, ήρθε ισόπαλη στο Τούρκου με τη Μάριεχαμν με 1-1. Είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο προπονητής της Ιντερ, Γιομπ Ντράχτσμα έχει μάθει για την αντίπαλό του: «Πήρα πληροφορίες για τη Σέριφ. Είναι ένας σύλλογος που έχει χρήματα και ίσως να είναι το φαβορί. Πάντως έχουμε την ευκαιρία μας να συνεχίσουμε. Ημαστε στο ίδιο τουρνουά τον Ιανουάριο στη Μόσχα, όταν και μας κέρδισαν. Εχουν πολλούς ξένους παίκτες, Βραζιλιάνους και Αφρικανούς. Εχουν καλή ομάδα αλλά πιστεύω ότι έχουμε πιθανότητες», όπως ανέφερε.

Δεν έχει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών καθώς όλοι οι παίκτες είναι στην διάθεση του Ολλανδού τεχνικού και μοναδικός αμφίβολος είναι ο μέσος Πετρότ.

ΣΕΡΙΦ ΤΙΡΑΣΠΟΛ (Μολδαβία, Νο. 234):
Εκανε πολύ καλό ποδαρικό στο πρωτάθλημα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου. Επικράτησε στην πρεμιέρα της ΤΣΣΚΑ – Ραπίντ εκτός έδρας με 6-0 και έδειξε να βρίσκεται σε φοβερή κατάσταση και αποφασισμένη να κρατήσει τα σκήπτρα της.

Την τελευταία δεκαετία παίζει συνεχόμενα στην Ευρώπη αλλά χωρίς να έχει σημειώσει κάποια μεγάλη επιτυχία. Πέρσι απέκλεισε την Ακτόμπε από το Καζακστάν και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Σπάρτα Πράγας με δύο ήττες.

Οι Μολδαβοί θεωρούν τυχερούς τους εαυτούς στους στην κλήρωση, καθώς απέφυγαν τις Παρτιζάν Βελιγραδίου, Βίσλα Κρακοβίας, Λέφσκι Σόφιας και Μακάμπι Χάιφα.

Εκτός έμεινε ο Ρώσος επιθετικός, Αλεξάντερ Εροκίν.


ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΦΛΙΔΑΣ - ΜΑΡΙΜΠΟΡ

*** Στο 25. 680 θέσεων «Μίκχαϊλ Μέσκι» της Τιφλίδας. Δεν είναι η φυσική έδρα της ΒΙΤ.

*** Καλοκαίρι στη Γεωργία με θερμοκρασίες στους 32 βαθμούς, από φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες προέρχονται οι Σλοβένοι.

*** Διαιτητής: Χάνες Κάασικ (Εσθονία).

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΦΛΙΔΑΣ (Γεωργία, Νο. 229):
Η ΒΙΤ είναι σχεδόν ισοδύναμη ομάδα με τη Μάριμπορ αλλά έχει ως μειονέκτημα την έδρα καθώς το παιχνίδι θα διεξαχθεί στο «Μίκχαϊλ Μέσκι» της Τιφλίδας και όχι στην φυσική της έδρα που είναι το «Σεβαρντένι». Στο πρωτάθλημα που τελείωσε στις 23 Μαΐου κατέκτησε τον τίτλο με διαφορά έξι βαθμών από τη μεγάλο της αντίπαλο, Ντιναμό Τιφλίδας

Η καλύτερή της πορεία στην Ευρώπη ήταν η περσινή όπου απέκλεισε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη Σπάρτακ Τρνάβα από τη Σλοβακία. Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης όμως στην Γεωργία στην συνέχεια αποκλείστηκε από την Αούστρια Βιέννης σε μονό παιχνίδι.

ΜΑΡΙΜΠΟΡ (Σλοβενία, Νο. 238):
Δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αφού στις 8 του μηνός κατέκτησε το Σούπερ Καπ νικώντας την Ιντερμπλοκ με 3-2 ενώ δύο ημέρες μετά σε φιλικό παιχνίδι επικράτησε της Αλουμίνι με 3-0. Κατέκτησε το πρωτάθλημα με διαφορά εφτά πόντων από την Γκόριτσα, την οποία φιλοξενεί στην πρεμιέρα του σλοβένικου πρωταθλήματος στις 18 Ιουλίου. Επιστρέφει στην Ευρώπη έπειτα από το 2007. Η καλύτερη της σεζόν ήταν το 2000, όταν πήρε μέρος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο προπονητής, Ντάρκο Μίλανιτς ανέλυσε την ΒΙΤ στους παίκτες του «Είδαμε την ΒΙΤ και μαζέψαμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαμε για να έχουμε πλήρη εικόνα του αντιπάλου και να ξέρουμε τι μας περιμένει στη Γεωργία. Πάμε για να πάρουμε αποτέλεσμα που θα μας δώσει προβάδισμα για την πρόκριση. Οι παίκτες μου βρίσκονται σε καλή κατάσταση και περιμένουν την πρόκρισή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επιθετικός Βίτο Πλατ είναι αμφίβολος ενώ εκτός για προληπτικούς λόγους έμεινε ο νεαρός μέσος Νταβίντ Τόμαζιτς Σερούγκα.

ΒΙΣΛΑ– ΛΕΒΑΝΤΙΑ


*
Στο 7.500 ουδέτερο «Λουντόβι» της πόλης Σοσνόβιετς, 50 χλμ. έξω από την Κρακοβία. Η φυσική έδρα της Βίσλα ανακατασκευάζεται εν όψει Euro 2012.
* Δεν θα δυσκολευτούν στις καιρικές συνθήκες οι Εσθονοί. Θερμοκρασίες κοντά στους 25 βαθμούς και τοπικές βροχές στην Κρακοβία, δεδομένα παρόμοια με αυτά στο Ταλίν.

Διαιτητής: Τόμι Σκγιέρβεν (Νορβηγία).

ΒΙΣΛΑ (Πολωνία, Νο 157):
Το αφεντικό της πολωνικής λίγκας θεωρείται αυτή τη δεκαετία, δεύτερος διαδοχικός τίτλος φέτος και 6ος τα τελευταία εννέα χρόνια.

Εχει ευρωπαϊκή εμπειρία, πέρσι αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το παλμαρέ της κοσμούν τρία κύπελλα Ιντερτότο τη δεκαετία του 1970. Ξεκίνησε προετοιμασία στις 20 Ιουνίου, η «Εξτρακλάσα» αρχίζει στις 2 Αυγούστου, και μέχρι τώρα στα σπουδαιότερα φιλικά της, νίκησε με 2-0 την κροατική Ριέκα και με 2-1 τη σλοβακική Ρούζομπροκ.

Σημαντικές προσθήκες για την ομάδα του Μ. Σκόρζα (παίζει γερά για επόμενος ομοσπονδιακός τεχνικός) αυτή του έμπειρου διεθνούς στόπερ Γιοπ (ΦΚ Μόσχας), του μέσου Γκαργκούα (Μπελσάτοφ) και του διεθνούς Σλοβένου αριστερού μέσου Κιρμ (Ντομζάλε). Σταρ της ομάδας, ο φορ Π. Μπρόζεκ (18 γκολ φέτος στο πρωτάθλημα) και οι έμπειροι χαφ Σομπολέφσκι και Γουομποτσίνσκι –άπαντες διεθνείς.

Με 2-3 σημαντικές απουσίες θα παραταχτούν οι Πολωνοί σήμερα, τραυματίες και θα λείψουν είναι οι βασικοί, ο δεξιός μπακ Σίνγκλαρ, ο στόπερ Γλοβάσκι και ο κεντρικός μέσος Γκαργκούα. Ετσι δεξιά στην άμυνα θα υποχωρήσει ο επιθετικογενής Γουομποτσίνσκι, ενώ στο κέντρο της άμυνας θα περάσει ο βαρύς Γιόπ.
«Δείχνουμε έτοιμοι και πάμε να πάρουμε το πλεονέκτημα από το πρώτο ματς, θεωρώ ότι είμαστε το φαβορί όμως ξέρουν όλοι πολύ καλά πως δεν πρέπει να υποτιμούμε κανέναν αντίπαλο» τονίζει ο τεχνικός της ομάδας.

ΛΕΒΑΝΤΙΑ (Εσθονία, Νο 253): Σε εξέλιξη το πρωτάθλημα στην Εσθονία όπου η Λεβάντια στα μισά του δρόμου κρατάει την πρώτη θέση άνετα με αέρα έξι πόντων από τη δεύτερη ομάδα. Τρίτο σερί πρωτάθλημα για την ομάδα από την πρωτεύουσα της χώρας, η οποία στα ευρωπαϊκά σαλόνια έχει να θυμάται την πορεία της στο ΟΥΕΦΑ το 2006-07 όταν και αποκλείστηκε από τη Νιούκαστλ, ενώ πέρσι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ σκόνταψε στο εμπόδιο της ιρλανδέζικης Ντροχέντα.
Το Σάββατο επικράτησε άνετα εκτός έδρας με 1-5 της Φλόρα Πάιντε για το πρωτάθλημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ότι η αποστολή ταξίδεψε στην Πολωνία (απόσταση 1.500 χλμ.) με λεωφορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: