12 Ιουλίου 2009

Εθνική Εφήβων : Μας έκαναν περήφανους

Η ήττα από τις ΗΠΑ στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με 88-80 δεν μπορεί να στερήσει τα χαμόγελα για την Εθνική ομάδα των Εφήβων που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη Νέα Ζηλανδία ένα χρόνο μετά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό. Στην καλύτερη πεντάδα ο Νίκος Παππάς.
Χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στον Πύργο πέρσι, ασημένιο στο Παγκόσμιο της Νέας Ζηλανδίας φέτος. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους παίκτες του Γιώργου Βλασσόπουλου που παρά τα προβλήματα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ακόμα και ο Ζήσης Σαρικόπουλος ο οποίος χρειάστηκε να παίξει με ένεση στον τελικό έκανε ότι μπορούσε.

Οι ΗΠΑ έκαναν αυτό που έπρεπε και δικαίως έφτασαν στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, έχοντας μόνο νίκες στο τουρνουά.

Ντέρμπι στο ξεκίνημα

Το έμποδιο που είχε μπροστά της η Εθνική μας, δεν ήταν και τόσο εύκολο να ξεπεραστεί, ωστόσο οι παίκτες του Γιώργου Βλασσόπουλου έδειξαν διάθεση να παλέψουν παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Παρά το νευρικό ξεκίνημα η ελληνική ομάδα βρήκε ρυθμό και χωρίς να έχει μεγάλη διαφορά ήταν μπροστά στο σκορ, βρίσκοντας λύσεις με τον Λεωνίδα Κασελάκη. Παράλληλα εβρισκε τον τρόπο να περιορίζει κάπως τους Αμερικανούς όταν βρίσκονταν στην επίθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναζητούσαν τρόπο για να επιβάλλουν το δικό τους ρυθμό χωρίς όμως να τα καταφέρνουν κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου η οποία βρήκε τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες με 19-19.

Η κατάρρευση και ο Σαρικόπουλος

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε ολοκληρώτικά. Οι ΗΠΑ βελτίωσαν την άμυνα τους, την ίδια στιγμή που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους και έκανε λάθη τα οποία έδιναν το δικαίωμα στην αντίπαλη ομάδα να τρέξει και να βγάλει εύκολους αιφνιδιασμούς.

Το μπλακ-άουτ της Ελλάδας είχε ως συνέπεια οι ΗΠΑ να κάνουν επιμέρους σκορ 16-1 και στο 15' προηγήθηκαν με 35-20 έπειτα από πέντε συνεχόμενους πόντους του Τέρικο Γουάιτ. Η Εθνική μας ομάδα έδειχνε να αντιμετωπίζει πρόβλημα και στον τομέα των ριμπάουντ και σε εκείνο το σημείο (16') ο Γιώργος Βλασσόπουλος επιστράτευσε τον Ζήση Σαρικόπουλο που είχε να αγωνιστεί από την προημιτελική φάση λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο.

Το επιθετικό πρόβλημα πάντως, συνεχίστηκε και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι Αμερικανοί είχαν το προβάδισμα με 46-30.

Πάλεψε για την επιστροφή

Η Ελλάδα μπήκε στην επανάληψη με σκοπό να κάνει την ανατροπή αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να διατηρήσουν τη διαφορά στους 16 πόντους (50-34). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βελτίωσε την άμυνα του και μπόρεσε να βγει στον αιφνιδιασμό κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τρέξει ένα σερί 8-0 με καλάθι του Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς και να μειώσει στους οκτώ (50-42). Η ελληνική άμυνα... έσφιγγε ολοένα και περισσότερο και η διαφορά μειωνόταν.

Τα λάθη και η αστοχία στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου στοίχησαν στην Εθνική αφού οι Αμερικανοί διατήρησαν το προβάδισμα (60-51), ωστόσο το σημαντικό ήταν ότι η Ελλάδα τους κράτησε στους 14 πόντους σε όλο το δεκάλεπτο δείχνοντας ότι έχει διάθεση να παίξει άμυνα.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Εθνική συνέχισε τα λάθη χάνοντας με ευκολία τη μπάλα με συνέπεια οι ΗΠΑ να κλέψουν τη μπάλα και να φτάσουν σε εύκολα καλάθια ανεβάζοντας και πάλι τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων. Η εικόνα ήταν σαν κι εκείνη του δεύτερου δεκαλέπτου όταν οι ΗΠΑ πήραν τη διαφορά.

Τα δύο συνεχόμενα τρίποντα των Σλούκα και Παπανικολάου έδωσαν μία σημαντική ανάσα στην Ελλάδα που προσπαθούσε να ανατρέψει την κατάσταση όσο δύσκολο κι αν ήταν αυτό.

Το παιχνίδι δεν ήταν εφικτό να γυρίσει αφού οι ΗΠΑ διατήρησαν τον έλεγχο στα λεπτά που απέμεναν αλλά η Εθνική ομάδα κατάφερε να φύγει με ψηλά το κεφάλι από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 30-46, 51-60, 80-88

Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου 1, Κατσίβελης 5 (1), Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 3 (1), Καραθανάσης, Παπανικολάου 12 (2), Γεωργάκης 1, Σλούκας 17 (1), Γιάνκοβιτς 8, Παππάς 16, Κασελάκης 15 (1), Σαρικόπουλος 2.

ΗΠΑ (ΜακΚίλοπ): Γκιμπς 13 (1), Κέρι 9 (1), Τέιλορ 18 (1), Μακ 4, Τόμπσον 10 (2), Ουάιτ 9 (1), Χέιγουορντ, Σούρνα 1, Μίλερ 8, Κάστο, Μούλτρι 10, Τόμπκινς 6.

Στην τρίτη θέση η Κροατία

Η Κροατία κέρδισε την Αυστραλία με 87-81 στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος παίζοντας ωραίο μπάσκετ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης και κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο.

Η καλύτερη πεντάδα

Τόνι Πρόστραν (Κροατία)

Νίκος Παππάς (Ελλάδα)

Τάισον Τέιλορ (ΗΠΑ)

Γκόρντον Χέιγουορντ (ΗΠΑ)

Μάριο Ντέλας (Κροατία)

Πολυτιμότερος ο Ντέλας

Ο Κροάτης σέντερ Μάριο Ντέλας (19χρ., υψ. 2.08) αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: