12 Μαΐου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο: Η αγάπη των οπαδών δεν μπορεί να αντισταθμίσει την οργή του Sir Alex

Η εξουσία που ασκεί ο Sir Alex Ferguson στη Manchester United είναι ασύγκριτη με οποιονδήποτε άλλο σύλλογο στον κόσμο και οι Carlos Tevez και Cristiano Ronaldo θα μάθουν σύντομα ποιος παίρνει τις αποφάσεις, λέει ο Tareq Quiroz.

Κάθε εβδομάδα, πιστεύω πως τα επίπεδα της εφορίας και της απόγνωσης δεν μπορούν να είναι υψηλότερα, αλλά πόσο λάθος είμαι. Το υπέροχο παιχνίδι μας ήταν στα καλύτερά του, μέχρι να εξαπολύσει ο Iniesta τον δεξί του κεραυνό το βράδυ της Τετάρτης. Με τα play-offs, τις ομάδες που θα υποβιβαστούν, τον τελικό του FA Cup και τον τελικό του Champions League να είναι στον ορίζοντα, υπάρχουν ακόμα πολλά ζενίθ και ναδίρ, που έρχονται.

Εάν το βράδυ της Τετάρτης ήταν συναρπαστικό, τότε, σε πλήρη αντίθεση, αυτό της προηγούμενης Τρίτης ήταν «νεκρό». Όχι πως ο Sir Alex Ferguson ή οποιοσδήποτε οπαδός της Man Utd είχε παράπονο. Ήταν μια εύκολη πρόκριση στον τελικό για τη νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης, που ανταλλάσσεται στο 2.02 για να κατακτήσει το τρόπαιο. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη μέση μιας από τις πλέον επιτυχημένες σεζόν, είναι και πάλι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως ακόμα και οι καλύτεροι έχουν προβλήματα με τους παίκτες τους.

Άπαντες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να τα βάζουν με τον Ferguson. Πολλοί έχουν προσπαθήσει και έχουν απομακρυνθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όταν πρωτοανέλαβε το σύλλογο, αναγνώρισε αμέσως πως οι Bryan Robson, Paul McGrath και Norman Whiteside ήταν πρόβλημα γι' αυτόν. Ήταν τρεις ταλαντούχοι παίκτες, αλλά ο Ferguson πήρε την απόφαση πως ήταν καταστροφικοί προς το γενικό καλό του συλλόγου και, κατά συνέπεια, πούλησε τον Whiteside στην Everton και τον McGrath στη Villa. Οι οπαδοί της United κάθε άλλο παρά χαρούμενοι ήταν, αλλά ο Fergie έβαλε τη σφραγίδα του στο σύλλογο πριν από 20 χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένας άλλος προπονητής στον κόσμο που έχει τον έλεγχο που έχει ο Ferguson. Προπονητές, διευθυντές και παίκτες όλοι έρχονται και παρέρχονται, καθώς κανένας δεν μπορεί να είναι πιο πάνω από το σύλλογο, αλλά ο Ferguson έχει φτάσει πολύ κοντά σε αυτό. Πιθανόν, η δική του θέση είναι αυτή που τον οδηγεί να «καθαρίζει» τους άλλους που γίνονται μεγαλύτεροι απ' όσο πρέπει. Ο Ferguson ήταν ενοχλημένος με τον <>Jaap Stam μετά την αυτοβιογραφία του τελευταίου και, προτού να περάσει πολύς καιρός ο Ολλανδός είχε πάρει ήδη το δρόμο για τη Lazio, παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο. Ο Ruud Van Nistelrooy είχε την ίδια τύχη, όταν ξέσπασε επειδή έμεινε στον πάγκο στον τελικό του League Cup το 2006. Το επόμενο καλοκαίρι πουλήθηκε στη Real Madrid παρά την απίστευτη επίδοση των 95 γκολ σε 150 αγώνες για τη Man Utd.

O Sir Alex είναι σχεδόν πάντα «κλειστός» για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια, αλλά με λεπτό τρόπο δεν σου αφήνει αμφιβολία για το ποιος έχει τον έλεγχο. Είναι ο κυβερνήτης και, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λέει κάθε διευθυντής, ελέγχει το σύλλογο όπως βλέπουμε εμείς όλοι. Ο Carlos Tevez πέρασε τις δύο τελευταίες εβδομάδες μιλώντας στον καθένα, σχετικά με τον τρόπο που του συμπεριφέρονται στη United, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει σχόλιο από το σύλλογο. Φαίνεται πως ο Tevez πιστεύει έχει μια ξεχωριστή σχέση αγάπης με τους οπαδούς, αλλά πολύ σύντομα θα μάθει πως αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τον Ferguson. Υπάρχουν μόνο δύο καταλήξεις σ' αυτή την κατάσταση, με το πιο πιθανό να είναι πως θα φύγει το καλοκαίρι. Το άλλο είναι να του πει ο Ferguson να μείνει, αλλά θα χρησιμοποιείται με την ίδια τακτική, ως αλλαγή, όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Άνθρωποι όπως ο Sir Alex Ferguson δεν απαντώνται πολύ συχνά, αλλά όταν γίνεται αυτό, καθιστούν πρώτα βέβαιο πως θα αφήσουν το σημάδι τους στο παιχνίδι. Ο Ronaldo μπορεί να είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, αλλά πρέπει και αυτός να προσέξει τις κινήσεις του, καθώς είμαι βέβαιος πως ο προπονητής του θα έχει την τελευταία λέξη, μετά την οργίλη αντίδρασή του κατά τη στιγμή της αλλαγής του την Κυριακή, στη νίκη επί της Man City. Αυτή η νίκη έφερε τη United πολύ κοντά στον τίτλο, γι' αυτό και ανταλλάσσεται στο χαμηλό 1.05 στην αγορά Νικητής. Ο Fergie θα καταστήσει σαφές στον Ronaldo ποιος είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις.

Κατά το πέρασμα των χρόνων, είχαμε πολλούς προπονητές που έμειναν για πολλά χρόνια σε έναν σύλλογο και είχαν επιτυχίες, αλλά κανένας σαν τον Ferguson. Ο Bob Paisley είχε απίστευτη επιτυχία στη Liverpool στα εννέα χρόνια παρουσίας του και ο Brian Clough έκανε αδιανόητα πράγματα με τη Forest, ειδικά στα πρώτα του χρόνια εκεί. Για τον οποιονδήποτε που είναι ακόμα στην ίδια δουλειά μετά από 22 χρόνια σε έναν σύλλογο της Premier League, θα πρέπει να έχει κάνει εκπληκτική δουλειά και αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Fergie.

Ακριβώς όπως και οι προκάτοχοί του, θα έρθει η στιγμή που και ο Ferguson θα αποχωρήσει. Τολμώ να πω πως οι περισσότεροι οπαδοί της United δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το γεγονός. Οι πετυχημένοι προπονητές είναι πολύ δύσκολο να βρουν διάδοχο. Εν τούτοις, ο Ferguson έχει τόση μεγάλη δύναμη που, όταν έρθει η ώρα θα είναι καθοριστικός στην επιλογή του διαδόχου του.

Οι επιλογές για τη United είναι απλές. Μπορούν να διαλέξουν την προσωπικότητα του Jose Mourinho, ο οποίος προς το παρόν ανταλλάσσεται στο 4.50 στην αγορά Επόμενος Προπονητής της Man Utd. Νομίζω πως οι οπαδοί θα τον λατρέψουν αμέσως μόλις ξεχάσουν την ιστορία του στην Chelsea. Εάν ο Mourinho δεν είναι ο επόμενος, τότε θα στραφούν στον ελαφρώς εκκεντρικό και ιδιοφυή Martin O'Neill. Αυτός ο παθιασμένος προπονητής, σίγουρα θα έφερνε έναν εντυπωσιακό τρόπο ποδοσφαίρου που θα άρεσε στους οπαδούς. Προς το παρόν είναι το δεύτερο φαβορί στο 5,30. Η τελευταία επιλογή για τη United θα ήταν να φέρει πίσω έναν παλιό της παίκτη, τον Steve Bruce, που είναι διαθέσιμος σε απόδοση 23,00, είναι η πιο πιθανή επιλογή, αλλά σε καμία περίπτωση η μοναδική.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, πάντως, ότι όταν ο Sir Alex κρεμάσει το χρονόμετρό του, το Old Trafford δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: