6 Μαΐου 2009

Samuel Eto'o: El leon indomable (το αδάμαστο λιοντάρι)

Έφτασε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά και στην καριέρα του Samuel Eto'o.

Η φετινή πορεία της Barcelona, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, μοιάζει επιτυχημένη και αυτό οφείλεται κατά πολύ στον επιθετικό οίστρο της ομάδας. Η επιθετική «τριπλέτα» της ομάδας του Guardiola, αποτελεί ένα πραγματικό φονικό όπλο για τις αντίπαλες άμυνες. Μέσα από αυτή την στήλη έχουμε ήδη μιλήσει, για τα δυο από τα βασικά στελέχη αυτής της τριάδας, τον Thierry Henry και τον Lionel Messi. Έφτασε λοιπόν η ώρα να ρίξουμε μια ματιά και στην καριέρα του Samuel Eto'o.

Ο Samuel Eto'o Fils, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στην πόλη Douala του Καμερούν, στις 10 Μαρτίου του 1981. Όπως είναι λίγο πολύ γνωστό, τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του Eto'o, έγιναν στην Real Madrid. Το 1997 λοιπόν μετακόμισε στην ομάδα της Μαδρίτης, όπου και αγωνίστηκε στην δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Λόγω κάποιον διαδικαστικών προβλημάτων ο νεαρός Αφρικανός, έπαιξε κάποια παιχνίδια στην Leganés και στην Espanyol.

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε σαν δανεικός στην Mallorca, προκειμένου να πάρει παιχνίδια και εμπειρίες στην Primera División. Στην δεύτερη χρονιά του στο σύλλογο, είχε πολύ καλή παρουσία σημειώνοντας 11 γκολ και όπως είναι φυσικό...

αυτές οι εμφανίσεις έστρεψαν πολλά βλέμματα πάνω του. Η αγάπη του κόσμου της Mallorca, προς το πρόσωπο του Samuel Eto'o ήταν μεγάλη και αυτό ήταν αμοιβαίο. Έτσι το 2000, πήρε μεταγραφή για την Mallorca αφήνοντας την Real Madrid.

Στην Mallorca λοιπόν αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια, βελτιώνοντας τις ποδοσφαιρικές του αρετές και μαζεύοντας πολύτιμες εμπειρίες. Στο διάστημα αυτό πάντως, υπήρχαν κάποια προβλήματα με την συμπεριφορά του μακριά από τα γήπεδα. Το 2004, μεταγράφηκε στην Barcelona. Αυτό όμως δεν ήταν εύκολο καθώς η Real Madrid καθυστερούσε την μεταγραφή. Ο πρόεδρος της Real, Florentino Pérez, ήθελε να αγοράσει τα δικαιώματα του παίκτη και μετά να τον παραχωρήσει σαν δανεικό. Τελικά όμως η Barcelona, τον απέκτησε αφού κατέβαλε μια πολύ δελεαστική προσφορά.

Το ντεμπούτο του Samuel Eto'o, με την φανέλα της Barcelona, έγινε στις 29 Αυγούστου του 2004, απέναντι στην Racing Santander. Την περίοδο 2004-05, η ομάδα του κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας. Στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, παρότρυνε τους φιλάθλους της ομάδας να τραγουδήσουν το γνωστό σύνθημα, κατά της μισητής Real Madrid, "Madrid, cabrón, saluda al campeón"! Όπως είναι φυσικό αυτό ανάγκασε την Ισπανική ομοσπονδία να του επιβάλει βαρύ πρόστιμο, αλλά παράλληλα ο Αφρικανός κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των οπαδών της Barcelona.

Το 2006 ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ στην Primera División, σημειώνοντας 26 γκολ! Επί της θητείας του Frank Rijkaard (σαν προπονητής), ο Αφρικανός δεν είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Ολλανδό τεχνικό. Μάλιστα σε ένα παιχνίδι με την Racing Santander, ήταν αναπληρωματικός και αρνήθηκε να αγωνιστεί. Ο Ronaldinho τότε τον είχε κατηγορήσει, ότι βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα. Το κλίμα στα αποδυτήρια δεν ήταν το καλύτερο και τότε άρχισε η φημολογία σχετικά με την μεταγραφή του σε άλλο σύλλογο.

Η παρθενική εμφάνιση του Eto'o, με την φανέλα του Καμερούν έγινε στις 9 Μαρτίου του 1996, σε ένα φιλικό με την Κόστα Ρίκα, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Με την εθνική του Καμερούν, αγωνίστηκε στο παγκόσμιο κύπελλο του 1998 απέναντι στην Ιταλία, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Από τότε αποτελεί σημαντικό στέλεχος της ομάδας έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις όπως το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο 28χρονος επιθετικός έχει ανακηρυχτεί σαν ο καλύτερος Αφρικανός παίκτης το 2003, το 2004 και το 2005.

Ο Samuel Eto'o, έχει πέσει θύμα αρκετές φορές ρατσιστικών σχολίων και συνθημάτων στου αγώνες. Σε ένα αγώνα στην έδρα της Real Zaragoza, με τους οποίους υπήρχε ήδη μια κόντρα, ακούγονταν πολλά ρατσιστικά συνθήματα εναντίον του. Εκνευρισμένος ο Eto'o, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο με τους συμπαίκτες του να τον συγκρατούν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην καλεί πλέον στο γήπεδο συγγενικά του πρόσωπα. Ο ίδιος έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για αν εξαφανιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές από όλα τα γήπεδα.

Το προφίλ του Samuel Eto'o.
Ημ. Γεννησης: 10 Μαρτίου, 1981
Πόλη: Douala, Καμερούν

Η καριέρα του Samuel Eto'o.
1997-2000 Real Madrid 3 (0)
1997-1998 Leganés (δανεικός) 28 (3)
1999 Espanyol (δανεικός) 0(0)
2000 Mallorca (δανεικός) 13(6)
2000-2004 Mallorca 120(48)
2004- FC Barcelona 140 (105)

1996- Καμερούν 80(37)

Δεν υπάρχουν σχόλια: