9 Μαΐου 2009

Στοίχημα Premier League: Η μάχη της παραμονής

Ακόμα και μετά το πολύ καλό της ξεκίνημα, ο Frank Gregan είχε προβλέψει ότι η Hull City θα πάλευε για να σωθεί. Επίσης, είχε προτείνει ότι τις τρεις ομάδες του από τα Βορειοανατολικά θα δώσουν μάχη για ν' αποφύγουν τον υποβιβασμό, όπως επίσης «είδε» την πρώτης της οικονομίας και την ίσως των χοίρων...

Στην αρχή της σεζόν, οι τρεις ομάδες, που ανέβηκαν από το Championship, είχαν μεγάλες πιθανότητες να υποβιβαστούν. Η μοναδική απ' τις τρεις, που ήταν το τρίτο φαβορί, ήταν η West Brom και φαίνεται να είναι η πρώτη που θα υποβιβαστεί. Η Hull City παραμένει σε κίνδυνο, αλλά ήταν η χαρά του παίκτη του ζωντανού στοιχήματος, έχοντας ξεκινήσει τον Αύγουστο στο 1,30 κι έφτασε μέχρι το 13,50, μετά απ' το εκπληκτικό ξεκίνημα.

Γνωρίζω ότι η περηφάνια έρχεται πριν την πτώση και όλοι σιχαίνονται τον Alec, αλλά είχα σημειώσει το Νοέμβριο μετά το φανταστικό ξεκίνημα της Hull, ότι παρέμενε πιθανή για να συμμετάσχει στη μάχη της παραμονής. Είχα προτείνει να παίξουμε υπέρ της στο 4,70 και αργότερα στη σεζόν να εξαργυρώσουμε με στοίχημα κατά στο 2,80.

Η άλλη μου πρόταση για υποβιβασμό εκείνη τη στιγμή ήταν να ποντάρουμε υπέρ στις ομάδες απ' τα Βορειοανατολικά για υποβιβασμό, Newcastle, Sunderland και Middlesbrough στο 2,50 αν μια απ' τις τρεις υποβιβαζόταν και πολύ καλύτερη τιμή, αν υποβιβάζονταν δύο απ' τις τρεις. Υπήρξε η δυνατότητα να εξαργυρώσουμε σε ζωντανό στοίχημα, αλλά τώρα είναι η ώρα να εκτιμήσουμε ακριβώς ποια είναι για πτώση. Δεν είμαι μάντης, αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις τις τελευταίες εβδομάδες για να κάνουμε μια φυσιολογική προφητεία.

Η West Brom έχει πέσει, αλλά αν πιστεύετε στα θαύματα παίξτε κατά στο 1,02 καθώς προσφέρει μεγάλα κέρδη με μικρό ρίσκο, αλλά δεν θα γίνει εκτός κι αν οι νεράιδες στον κήπο σας το κανονίσουν. Οπότε, υπάρχουν δύο θέσεις για να γεμίσουν και μόνο τέσσερις σοβαρές διεκδικήτριες. Η Sunderland είναι το αουτσάιντερ απ' τις τέσσερις στο 4,50 και με μόνη αντίπαλο απ' το πάνω μισό του πίνακα, την Chelsea, θα θεωρούν ότι έχουν καλές πιθανότητες να πάρουν τους τρεις βαθμούς, που αναμένεται να είναι αρκετοί για τη σωτηρία.

Η Hull στο 2,70 είναι σ' ελεύθερη πτώση και χρειάζεται να πάρει μερικούς βαθμούς απ' το εντός έδρας παιχνίδι με τη Stoke κι ένα ταξίδι στη Bolton πριν υποδεχτεί τη Manchester United την τελευταία αγωνιστική. Οι Newcastle και Boro τίθενται αντιμέτωπες στο St. James' Park τη Δευτέρα και μια ισοπαλία ίσως τις καταδικάσει και τις δύο στο Championship για την επόμενη σεζόν.

Αμφότεροι οι προπονητές έχουν σημειώσει τη σημασία του αγώνα και πιθανότατα το έχουν παρακάνει. Ο King Al αποκάλεσε το παιχνίδι "το πιο σημαντικό στην καριέρα του" και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι του κάνει εκτός απ' τη νίκη. Όλα καλά, αλλά τι γίνεται αν δεν κερδίσουν, τι γίνεται μετά;

Είναι απαραίτητο να μεταφέρουν στους παίκτες τη σημασία μερικών καταστάσεων, όπως τα τοπικά ντέρμπι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες στα χαμηλά της βαθμολογίας ξέρουν πόσο σημαντικά είναι τα ερχόμενα παιχνίδι και χρειάζονται κάποιον να τους πει να ηρεμήσουν και να μην αφήσουν την κατάσταση να τους αγχώσει. Αντί να αυξάνουμε την πίεση με το λόγο για "θάνατο ή δόξα", είναι η ώρα για μια πιο ήρεμη προσέγγιση και να ηρεμήσουν και να συγκεντρωθούν.

Οι πιθανότητές μου να γίνω προπονητής της Newcastle είναι μηδαμινές, αλλά πιστέψτε με, ο υποβιβασμός είναι το στοιχείο μου, όταν η ζωτικότητά σου εξαρτάται απ' αυτό και το έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές. Πριν απ' το παιχνίδι με τη Boro θα καθόμουν με τους παίκτες και θα τους έλεγα να σκεφτούν τη ζωή τους και να θυμηθούν τραγικά περιστατικά, που τους συνέβησαν. Οι ποδοσφαιριστές αντικατοπτρίζουν την κοινωνία κι έχουν όλοι τα ίδια συναισθηματικά προβλήματα όπως όλοι μας, από την αποβολή της συντρόφου τους, μέχρι τον πρόωρο θάνατο ενός φίλου, το πεδίο είναι μεγάλο και όλοι έχουμε βιώσει γεγονότα, που μας αλλάζουν τη ζωή.

Μετά θα τους έλεγα να βάλουν το παιχνίδι της Δευτέρας σε πρίσμα, καθώς όσο σημαντικό κι αν είναι, η ζωή θα συνεχιστεί. Μετά θα τους ζητούσα να κοιτάξουν στο δωμάτιο και να δουν το ατομικό ηθικό ανάστημα, που έχουν στην ομάδα και θα έκανα κατανοητό ότι είναι καλύτεροι απ' τη Middlesbrough σε κάθε τομέα.

O Shearer εξακολουθεί να λέει ότι οι παίκτες του δεν έχουν αυτοπεποίθηση, αλλά δουλειά του είναι να την επαναφέρει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο, με το να τους πει ότι είναι καλύτεροι απ' τους αντίπαλους και ότι το παιχνίδι με τη Middlesbrough θα είναι αυτό, απ' το οποίο θ' αρχίσει η αντεπίθεση. Τότε θα το πιστέψουν.

Οπότε ποιοι θα είναι οι τρεις που θα πέσουν; Αν η Newcastle (1,65 σε στοίχημα κατά για υποβιβασμό) και η Middlesbrough (1,30) αναδειχθούν ισόπαλες τη Δευτέρα, τότε θα κάνουν παρέα στη West Brom. Αν μια απ' αυτές κερδίσει, τότε θα δραπετεύσουν και είτε η Sunderland είτε η Hull θα υποβιβαστεί. Συγνώμη που είμαι αόριστος, αλλά η κρυστάλλινη σφαίρα μου είναι θολή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: