26 Μαΐου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο: O Γύρος του Κόσμου σε 900 λέξεις

Η μάχη του τίτλου στη Γερμάνία τελείωσε με δραμτικό τρόπο, ενώ στη Γαλλία θα κριθούν τα πάντα την τελευταία ημέρα. Εν τω μεταξύ, ο υποβιβασμός δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σε Ισπανία και Ιταλία. Ο Βen Lyttleton αναφέρει...

Στην Premier League, έγιναν γνωστές οι δύο ομάδες, που μαζί με τη West Brom, θ΄ αγωνίζονται του χρόνου στο Championship και δεν είναι άλλες από τις «γειτόνισσες» Newcastle και Middlesbrough. Αμφότερες ηττήθηκαν και υποβιβάστηκαν αν και η πρώτη μόνο είχε βάσιμες ελπίδες παραμονής, αν λάβουμε υπόψη ότι αν μπορούσε να πάρει την ισοπαλία εκτός έδρας από την Aston Villa, θα παρέμενε στην κατηγορία. Η Fulham τέλος, πήρε την έβδομη θέση, που οδηγεί στο Europa League, παρά την εντός έδρας ήττα από την Everton, καθώς η συμπολίτισσα της αντιπάλου της, Liverpool, επικράτησε εντός έδρας της Tottenham.

Η μεγαλύτερη νικήτρια του Σαββατοκύριακου ήταν η Wolfsburg, που χρειαζόταν μόνο έναν βαθμό κόντρα στη Werder Bremen, αλλά επικράτησε με 5-1 για να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Ανταλλάχθηκαν μέχρι και στο 13,00 τον Μάρτιο, οι «Λύκοι», που δεν έδειξαν να επηρεάζονται από το γεγονός ότι ο προπονητής τους Felix Magath, φεύγει για τη Schalke το καλοκαίρι και χάρη στην επιθετική ιδιοφυία των Grafite και Edin Dzeko, που πέτυχαν 54 γκολ (78 αν συμπεριλάβουμε το κύπελλο και τις διεθνείς διοργανώσεις) τερμάτισαν με υψηλούς ρυθμούς. Ο Armin Veh επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι ο νέος προπονητής των «Λύκων».

Η Bayern Munich εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και ταυτόχρονα μια θέση τους ομίλους του Champions League, για τον νέο τους προπονητή Louis van Gaal, κερδίζοντας με 2-1 την τρίτη Stuttgart, που πέτυχε το γκολ της τιμής με τον Mario Gomez, ο οποίος ενδιαφέρει τη Bayern για το καλοκαίρι. Οι ελπίδες της Hertha για μια θέση στο Champions League διαλύθηκαν από την ήττα με 4-0 από την Karlsruhe, που και πάλι υποβιβάστηκε εξαιτίας της νίκης της Energie Cottbus με 3-0 επί της Bayer Leverkusen. Τo Hamburg εξασφάλισε μια θέση στο Europa League κερδίζοντας την Eintracht Frankfurt με 2-3, με γκολ στις καθυστερήσεις.

Η Bordeaux θα μπορούσε να κατακτήσει τον τίτλο στη Γαλλία για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, αλλά αρκέστηκε με την 10η συνεχόμενη νίκη του, ισοφαρίζοντας το δικό τους ρεκόρ του 1953, και θέλουν έναν βαθμό για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική. Η Marseille της χάλασε το πάρτι, αφού κέρδισε τη Nancy με 1-2 και παρέμεινε τρεις βαθμούς πίσω. Η Lyon εξασφάλισε την τρίτη θέση με τη νίκη της με 3-1 επί της Caen, με τον αρχηγό Juninho να πετυχαίνει το 100ό του γκολ στην τελευταία του εμφάνιση με την ομάδα. H Nantes έχει ουσιαστικά υποβιβαστεί μετά την ήττα με 2-1 από τη Sochaux, ενώ οι Saint-Etienne (1,51), Caen (1,08) και Le Mans (1,21) μάχονται για ν' αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Στην Ιταλία, το τελευταίο παιχνίδι του Paolo Maldini τελείωσε σε απογοήτευση με το φάουλ του Francesco Totti να εξασφαλίζει τη νίκη με 2-3 για τη Roma.

H Milan χρειαζόταν νίκη για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, αλλά μετά τη νίκη της Juventus με 0-3 επί της SIena, οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες πριν την τελευταία αγωνιστική. Η Milan αγωνίζεται εκτός έδρας με τη Fiorentina, Που εξασφάλισε την τέταρτη θέση και το τελευταό εισιτήριο για το Champions League, μετά την ισοπαλία με 1-1 εκτός έδρας με την υποβιβασμένη Lecce. H πρωταθλήτρια της Serie A, Inter, ηττήθηκε με 2-1 εκτός έδρας από την Cagliari, αλλά ο Zlatan Ibrahimovic σκόραρε κι έπιασε τον Marco di Vaio στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ. Μ' ένα παιχνίδι ν' απομένει οι δύο παίκτες ανταλλάσσονται στο 1,62 για να πάρουν την πρώτη θέση.

Στην Ισπανία, η Barcelona ξεκούρασε εννιά ποδοσφαιριστές πριν τον τελικό του Champions League κι αυτό φάνηκε στην εντός έδρας ήττα με 0-1 από την Osasuna, που και πάλι όμως, μπορεί να υποβιβαστεί μαζί με τις Numancia και Recreatico. Η Sevilla εξασφάλισε την τρίτη θέση, μετά τη νίκη επί της Deportivo με 1-0, αλλά το αποτέλεσμα του Σαββατοκύριακου ήταν η νίκη της Atletico Madrid με 1-4 επί της Athletic Bilbao, χάρη στο χατ-τρικ του Diego Forlan. Ο Ουρουγουανός, με 31 γκολ, ξεπέρασε τον Samuel Eto'o, με 29, στη μάχη για τον τίτλο του Pichichi και ανταλλάσσεται στο 1,03 για να παραμείνει στην κορυφή. Η Villarreal επικράτησε με 3-1 της Valencia είναι δύο βαθμούς πίσω από την Atletico, στην πέμπτη θέση.

Σε άλλα πρωταθλήματα, η Standard Liege κατέκτησε τον τίτλο στο Βέλγιο, μετά τη νίκη επί της Anderlecht με 1-0, και συνολικό σκορ 2-1, στον επαναληπτικό αγώνα Play-off, για το πρωτάθλημα, ενώ η Maccabi Haifa κατέκτησε την Premier League στο Ισραήλ, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια μετά τη νίκη επί της Maccabi Netanya με 2-0.

Στην Αργεντινή, η Boca Juniors έχασε με 2-0 από τη Velez Sarsfield, λίγες ημέρες μετά την ήττα-σοκ στο Copa Libetadores από την Ουρουγουανική Defensor Sporting. H Velez παραμένει δεύτερη, έναν βαθμό πίσω από τη Lanus, που κέρδισε με 1-0 την Banfield, με τρία παιχνίδι ν' απομένουν. Στη Βραζιλία, η Santos επικράτησε των εννιά της Fluminense με 4-1, ενώ η πρωταθλήτρια Sao Paulo αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Palmeiras.

Δεν υπάρχουν σχόλια: