1 Μαΐου 2009

FINAL FOUR: Τα μυστικά των ομάδων

Η Μπαρτσελόνα ήταν η τελευταία ομάδα που πήρε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο συνεργάτης του Πασκουάλ στον πάγκο των Καταλανών, Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ Ριέρα, ακτινογραφεί την αντίπαλο του ΤΣΣΚΑ αλλά και το ζευγάρι του... ελληνικού ημιτελικού, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά:

ΤΣΣΚΑ

Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο παιχνίδι της και αυτό φαίνεται στο γήπεδο.

Κάνει ένα rotation εννέα παικτών, η αρχική πεντάδα της που είναι οι Χόλντεν, Λάνγκτον, Σισκάουσκας, Σμόντις και Λόρμπεκ έχουν την δυνατότητα να παίζουν για 30 λεπτά αν χρειαστεί.

Δεν τρέχουν πολύ αν και μπορούν. Τους αρέσει να παίζουν transition game και χρησιμοποιούν καταπληκτικά τον χώρο.

Τους αρέσει να παίζουν με μεγάλες επιθέσεις, έχουν πολύ υπομονή και κάνουν το σουτ το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η ΤΣΣΚΑ είναι η καλύτερη ομάδα στο passing game και οι παίκτες της έχουν μάθει να το κάνουν καλύτερα από τον καθένα. Με αυτό τον τρόπο βρίσκουν ελεύθερα σουτ και ο καθένας μπορεί να σουτάρει.

Αυτή η ομάδα έχει έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, συγκεκριμένα σκοράρουν περίπου 10 πόντους μ.ο. σε κάθε παιχνίδι μόνο από αυτό.

Το να παίξεις άμυνα έχοντας απέναντι αυτή την ομάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον λόγο του ότι εκμεταλεύονται την άριστη διάταξη στο χώρο και έχουν ψηλό που μπορεί να σουτάρει από μακριά.

Ο Χόλντεν είναι το "κλειδί" στην ομάδα. Έχει τη δυνατότητα να παίρνει πολλές αποφάσεις και να κάνει πολλά σουτ, συνήθως εύστοχα.

Οι Σισκάουσκας και Λάνγκτον είναι άριστοι σουτέρ.

Ο Λόρμπεκ είναι βασικό στέλεχος.

Είναι η ομάδα που παίζει τα λιγότερα συστήματα αλλά με πολλές επιλογές και με ένα καταπληκτικό τρόπο. Διαβάζουν πολύ καλά την άμυνα και βρίσκουν πάντα την καλύτερη επιλογή.

Είναι μια επιθετική ομάδα που παίζει πολύ δυνατή άμυνα, αρκετές φορές στο όριο του λάθους. Δεν σου επιτρέπουν να σκοράρεις μέσα από την ρακέτα, μπλοκάρουν πολύ καλά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Παπαλουκάς κάνει την διαφορά στην ομάδα, όχι μόνο για τους πόντους που βάζει αλλά για τα ηγετικά του προσόντα. Κατά την προσωπική μου άποψη ο Παπαλουκάς είναι ένας από τους εξυπνότερους Ευρωπαίους παίκτες σε ολόκληρη την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όταν είναι εκτός γηπέδου η ομάδα αισθάνεται τη διαφορά.

Ο Βούισιτς και ο Μπουρούσης παίζουν πολύ καλά. Ο Κροάτης center παίζει πολύ καλά στο post με ένα ήρεμο αλλά πολύ έξυπνο παιχνίδι.

Και οι δύο center έχουν μάθει ο ένας τον άλλο και δημιουργούν προβλήματα στον αντίπαλο με το hi-low παιχνίδι τους.

Οι περιφεριακοί Αμερικάνοι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν σουτ πολύ εύκολα είτε γι' αυτούς είτε για τους συμπαίκτες τους.

Παίζουν πολύ καλά το ένας εναντίον ενός, αλλά συγχρόνως είναι πολύ καλοί και χωρίς την μπάλα.

Ο Ολυμπιακός είναι κατά βάση επιθετική ομάδα με πολύ ταλέντο. Τρέχουν στον αιφνιδιασμό και έχουν πολύ καλό επιθετικό ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός έχει λιγότερες στημένες επιθέσεις από τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Είναι άλλη μια ομάδα με μεγάλους παίκτες που εξαρτάται περισσότερο από τους περιφεριακούς της.

Ο Διαμαντίδης είναι πολύ απαραίτητος για την ομάδα και περιμένουμε να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι με τον τραυματισμό του, σαφώς όμως υποθέτουμε οτι θα αγωνιστεί κανονικά στο Βερολίνο.

Ο Μπατίστ και ο Πέκοβιτς κάνουν την διαφορά μέσα στη ρακέτα.

Ο Νίκολας σουτάρει αρκετά τρίποντα.

Παίζει άριστα το pick and roll. Ο Γιασικεβίτσιους είναι από τους καλύτερους σε αυτό. Όταν ο Φώτσης είναι μέσα παίζουν με τέσσερις παίκτες ανοικτούς.

Δημιουργούν πολλές φάσεις μέσα στη ρακέτα (και με τον Διαμαντίδη) και έχουν πολύ καλό In - Out.

Τρέχουν στον αιφνιδιασμό και με τους τέσσερις περιφεριακούς.

Είναι ομάδα που παίζει καλύτερη άμυνα στα πρώτα δευτερόλεπτα της αντίπαλης επίθεσης. Συνήθως αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα όταν η αντίπαλη επίθεση διαρκεί αρκετά.

Μπορεί να παίξει σκληρή και δυνατή άμυνα, έχει τους κατάληλους παίκτες για αυτό (π.χ. Μπατίστ, Πέκοβιτς, Χατζηβρέττας).

Μπορεί να τους έχουμε νικήσει δυο φορές αλλά πιστεύω οτι αυτή η ομάδα μπορεί να παίξει πολύ καλύτερα από αυτό που μας έδειξε στα μεταξύ μας παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: