30 Μαΐου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο FA Cup: Ανάλυση των τάσεων του τελικού

H Everton θα προσπαθήσει να βάλει το κερασάκι στην τούρτα της καλύτερης χρονιάς στην ιστορία τους κόντρα στις «Τέσσερις Μεγάλες», κάνοντας την έκπληξη κόντρα στην Chelsea στον τελικό του FA Cup, το Σάββατο. Για τρίτη φορά στις πέντε τελευταίες σεζόν, τα «Ζαχαρωτά» τερμάτισαν "καλύτεροι απ΄τους υπόλοιπους" στη βαθμολογία της Premier League, και το πιο εντυπωσιακό σημάδι της συνεχόμενης προόδου υπό τον David Moyes, είναι το βελτιωμένο της ρεκόρ κόντρα στις «Τέσσερις Μεγάλες».

Η Everton απέκλεισε τις Manchester United και Liverpoolστο δρόμο για το Wembley και συνολικά (στα 90λεπτα) έχασε μόλις δύο από τα 11 παιχνίδια κόντρα στις «Τέσσερις Μεγάλες» σε πρωτάθλημα και κύπελλο φέτος. Οκτώ από τα 11 παιχνίδια τελείωσαν ισόπαλα μετά τα 90 λεπτά, με 10 από τα 11 να είναι under 2,5 γκολ, και το να κρατήσει «σφιχτά» τα πράγματα, αναμένεται να είναι το σχέδιο της Everton στο Wembley.

Ένα «σφιχτό» παιχνίδι, χωρίς πολλά γκολ θα ταίριαζε στην τάση των τελικών του FA Cup κατά την περίοδο που υπάρχει η Premier League, με 12 από τους 16 τελικούς σ' αυτή την περίοδο να λήγουν under 2,5 γκολ και η πλειοψηφία (9 από τα 16) under 1,5 γκολ. To under 2,5 γκολ είναι στο 1,65 και το under 1,5 γκολ στο 3,05 και ακόμα και αυτές οι αποδόσεις δεν δείχνουν πολύ μικρές βάσει της τάσης που υπάρχει.

Δείτε, επίσης, την ιστορία των αγώνων Chelsea-Everton από τη στιγμή, που ο Moyes ανέλαβε τα ηνία στο Goodison Park τον Μάρτιο του 2002. Δώδεκα από τα 20 ήταν under 2,5 γκολ, αλλά η αναλογία των αγώνων με λίγα γκολ ανέβηκε, καθώς η Everton ανέβηκε πιο κοντά στην ελίτ. Οι πρώτες τέσσερις αναμετρήσεις, ήταν όλες over 2,5 γκολ, αλλά από τότε, 12 από τα 16 ήταν under 2,5 γκολ και μισά από τα 16 αυτά παιχνίδια ήταν under 1,5 γκολ.

Ο μόνος τρόπος που η Everton μπορεί να κερδίσει το Σάββατο, δείχνει να, είναι να παίξει ένα συντηρητικό παιχνίδι. Υπό τον Moyes έχουν παίξει 69 παιχνίδια κόντρα στις «Τέσσερις Μεγάλες» και κέρδισαν μόνο έξι, με μόλις μία νίκη να έρχεται όταν ο αντίπαλος σκόραρε (βάσει των 90λεπτων αποτελεσμάτων). Σε παιχνίδια όπου οι «Τέσσερις Μεγάλες» σκόραραν, η Everton 43 από τα 55 (78%) στα 90 λεπτά. Το ρεκόρ της Everton στα 14 παιχνίδια, όπου κράτησαν ανέπαφη την εστία τους, είναι πέντε νίκες, εννιά ισοπαλίες.

Κόντρα στην Chelsea, το ρεκόρ της Everton υπό τον Moyes είναι επτά ισοπαλίες και 13 ήττες από τα 20 παιχνίδια, μειωμένες σε τέσσερις ισοπαλίες και 13 ήττες, όταν η Chelsea σκόραρε, κάτι το οποίο δείχνει και πάλι με έμφαση, πόσο σημαντικό είναι να κρατήσει ανέπαφη την εστία της η Everton.

H Chelsea έπαιξε 21 παιχνίδια υπό τον Guus Hiddink και σκόραρε στα 18, αλλά ένα από τα «άσφαιρα» ήταν μια λευκή ισοπαλία στο Stamford Bridge στις 22 Απριλίου, που ίσως είναι η βάση της Everton για την προσέγγιση του αγώνα στο Wembley.

H Chelsea του Hiddink, όμως, σκόραρε κόντρα σε ομάδες όπως η Barcelona, η Liverpool (δις), η Arsenal (δις) και η Juventus (δις) και το συνολικό ρεκόρ είναι 15 νίκες, πέντε ισοπαλίες και μία ήττα (1-0 εκτός έδρας από την Tottenham Πριν 14 παιχνίδια).

Δύο ακόμα τάσεις στους τελικούς του FA Cup (θέση στη βαθμολογία και εκτός έδρας φόρμα) είναι υπέρ της Chelsea. Από τον τελευταίο παραδοσιακό "φονικό των γιγάντων" (η δεύτερης κατηγορίας West Ham κέρδισε την Arsenal της πρώτης κατηγορίας το 1980) η ομάδα με την υψηλότερη θέση στα πρωταθλήματα σήκωσε το τρόπαιο 20 φορές από τις 28 (71%), όμως σε 90λεπτα η αναλογία της ισοπαλίας ήταν μεγάλη (το ρεκόρ των ομάδων με υψηλότερες θέσεις είναι 13 νίκες, 12 ισοπαλίες και 3 ήττες).

Στην εποχή της Premier League, η ομάδα με την υψηλότερη θέση πήγε ακόμα καλύτερα, σηκώνοντας το τρόπαιο 12 από τους 16 τελικούς (75%) και με το ρεκόρ στο 90λεπτο να είναι 10 νίκες, 4 ισοπαλίες, δύο ήττες. Ακόμα πιο αποφασιστικά, είναι ομάδες της πρώτης τετράδας κόντρα σε ομάδες κάτω από αυτό το γκρουπ, έχει κερδίσει επτά από τα επτά στην εποχή της Premier League, με το ρεκόρ στο 90λεπτο να είναι έξι νίκες, και μία ισοπαλία.

Η Chelsea ήταν η καλύτερη εκτός έδρας ομάδα στην Premier League αυτή τη σεζόν (κερδίζοντας 14 από τα 19 και χάνοντας μόλις 3) και αυτός ο παράγοντας είναι επίσης σημαντικός: 11 από τους 14 τελικούς μεταξύ δύο ομάδων Premier League έχει πάει στην καλύτερη εκτός έδρας ομάδα (με το ρεκόρ στο 90λεπτο να είναι 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες).

Τα περισσότερα από τα στατιστικά, οπότε, δείχνουν σε θρίαμβο της Chelsea, και αν είναι να το καταφέρουν στα 90 λεπτά, η τάση είναι προς νίκη χωρίς να δεχτεί γκολ (από τους 16 τελικούς, που αποφασίστηκαν στο 90λεπτο από το 1980, οι 14 κερδίθηκαν με μηδέν παθητικό). Στην εποχή της Premier League, τα πιο κοινά σκορ ήταν 1-0 (5 από τα 16) και 2-0 (4), και αυτά είναι τα ακριβή σκορ, που αξίζουν να ληφθούν υπόψη απ' όσους θέλουν να παίξουν Υπέρ της Chelsea.

Πέντε από τις 15 νίκες της Chelsea υπό τον Hiddink ήταν με 1-0, το οποίο είναι διαθέσιμο στο 6,80 και τρεις με 2-0, στο 7,80. Με άλλα λόγια, περισσότερες από τις μισές της νίκες υπό τον Hiddink έληξαν με ένα από τα δύο αυτά σκορ.

Οι ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις αντί για τη νίκη της Chelsea είναι η ισοπαλία, διαθέσιμη στο 3,75, και με 0-0 ακριβές σκορ, το οποίο ανταλλάσσεται στο 10,00. Υπάρχουν μόλις δύο λευκές ισοπαλίες σε 90λεπτα στην περίοδο της Premier League, όμως, αμφότερες συμπεριελάμβαναν ομάδες, που είχαν τερματίσει στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας.

Παρά την ισχυρή τάση προς τα χαμηλά σκορ, η πλειοψηφία των τελικών κατά την περίοδο της Premier League (9 από τους 16) είχαν γκολ στο πρώτο ημίχρονο, όμως μόνο το Liverpool-West Ham το 2006 (το οποίο ήταν 2-1 υπέρ της West Ham στο ημίχρονο) είχε περισσότερα από ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Επτά από τους 16 τελικούς ήταν 0-0 στο ημίχρονο, αλλά η μεγαλύτερη μερίδα ήταν 1-0 (οκτώ).

Το 0-0 στο ημίχρονο προτιμάται στο 2,44, αλλά το προβάδισμα της Chelsea με 1-0 στο 3,45 και ακόμα και το 1-0 της Everton στο 7,00 αξίζει να ληφθούν υπόψη. Όταν η Everton έκανε την έκπληξη κόντρα στη Manchester United για να κατακτήσει το FA Cup το 1995, το μοναδικό γκολ του αγώνα σημειώθηκε στο 30ό λεπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: