3 Μαΐου 2009

Στοίχημα μπάσκετ Euroleague: Ολοταχώς για την κούπα!

Δύο από τα πιο ιστορικά σωματεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μαζί με ένα ζεύγος θρυλικών προπονητών, θα αναμετρηθούν για το στέμμα της Euroleague του 2009, με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει την CSKA Moscow στο O2 του Βερολίνου, σε έναν επαναληπτικό του τελικού του 2007.

Ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο εκείνο το βράδυ, κερδίζοντας 93-91, παίζοντας στην έδρα του, στην Αθήνα. Εννέα παίκτες από εκείνον τον αγώνα, συμπεριλαμβανομένου του Ramunas Siskauskas, που έπαιζε τότε στον Παναθηναϊκό. Η CSKA επανέκαμψε πέρυσι, κερδίζοντας τον έκτο τίτλο της στη Euroleague. Και οι δύο ομάδες βγήκαν ζωντανές από δύσκολους ημιτελικούς, για να περάσουν στον τελικό. Η CSKA επιβλήθηκε της Regal FC Barcelona με 82-78, χάρη στον Siskauskas, ο οποίος σημείωσε 18 από τους συνολικά 29 πόντους του (ρεκόρ καριέρας) στην τέταρτη περίοδο. Ο Παναθηναϊκός άφησε εκτός τελικού τον Ολυμπιακό, κερδίζοντας 84-82, με τους Nikola Pekovic, Mike Batiste, Βασίλη Σπανούλη και Sarunas Jasikevicius να πετυχαίνουν όλοι τους από 18 μέχρι 20 πόντους.

Στον τελικό θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο πλέον πολυνίκεις προπονητές του ευρωπαϊκού μπάσκετ για 20η φορά στην καριέρα τους και τρίτη σε τελικό της Euroleague. Ο Zeljko Obradovic έχει περισσότερους τίτλους από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία, έξι, ενώ τα τέσσερα τρόπαια του Ettore Messina τον φέρνουν στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης. Οι ομάδες του Messina διακρίνονται για τις αμυντικές τους επιδόσεις. Ο Obradovic έχει επιβάλλει στον Παναθηναϊκό το επιθετικό παιχνίδι. Δεν χωράει αμφιβολία πως οι δύο προπονητές θα έχουν απόλυτα προετοιμασμένες τις ομάδες τους για τον αγώνα και, πιθανόν, να έχουν ετοιμάσει και μια δυο εκπλήξεις ο ένας στον άλλο.

Οι ψηλοί του Παναθηναϊκού, Pekovic και Batiste, πέτυχαν μαζί 39 πόντους με 14/19 σουτ εντός πεδιάς (73/7%) ενώ μάζεψαν και 8 ριμπάουντ και κέρδισαν 10 φάουλ την Παρασκευή. Οι «πράσινοι» είναι στο 7-2 όταν αμφότεροι έχουν διψήφιο αριθμό σε δύο στατιστικές κατηγορίες και στο 5-1 όταν πετυχαίνουν τουλάχιστον 30 πόντους. Η CSKA εξαρτάται και αυτή εν πολλοίς από τους ψηλούς της. Οι αριθμοί δείχνουν 12-2 φέτος όταν ο Erazem Lorbek πετυχαίνει διψήφιο αριθμό πόντων και έχει κερδίσει και τα 10 παιχνίδια στα οποία ο Terence Morris έκανε τουλάχιστον ένα κόψιμο.

Στον μικρό τελικό, ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την Regal FC Barcelona. Και οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να πάρουν μια νίκη γοήτρου και να τερματίσουν τη σεζόν στην Euroleague με στυλ. Για τον Ολυμπιακό αυτό ήταν το πρώτο Final-4 μετά τον τίτλο της Euroleague το 1999, ενώ για τη Barcelona είναι η δεύτερη συμμετοχή της από τη χρονιά που πήρε το τρόπαιο, το 2003.


Δεν υπάρχουν σχόλια: