27 Μαΐου 2009

Στοίχημα ποδόσφαιρο Champions League: Ο μεγάλος Τελικός

Η μεγάλη στιγμή, που περιμέναμε όλη τη σεζόν, έφτασε. Το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι στην Ευρώπη είναι γεγονός και δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, από τη στιγμή, που μέρος σ' αυτό παίρνουν η Barcelona και η Manchester United.

Μπορεί η Barcelona να έφτασε εδώ, αφήνοντας σε όλους τους ουδέτερους ποδοσφαιρόφιλους ένα αίσθημα αδικίας από τη σειρά των ημιτελικών με την Chelsea, αλλά λίγοι μπορούν να πουν ότι βάσει της παρουσίας των δύο ομάδων στη χρονιά δεν είναι αυτές που άξιζαν να βρεθούν στη Ρώμη.

Ξεκινώντας από τους δύο προπονητές, αμφότεροι θα μπουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες της ιστορία του θεσμού αν κατακτήσουν το τρόπαιο. Ο Josep Guardiola θα γίνει ο έκτος άνθρωπος, που θα καταφέρει να πάρει το κύπελλο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, ενώ ο Sir Alex Ferguson θα πάρει μια θέση δίπλα στον Bob Paisley της Liverpool, ως ο προπονητής με τις περισσότερες κατακτήσεις, μετά τις επιτυχίες το 1999 και το 2008.

Αν η Barcelona κατακτήσει το τρόπαιο, θα είναι η πρώτη Ισπανική ομάδα, που θα κάνει το "treble", μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και του πρωταθλήματος Ισπανίας, κάτι, που η United είχε καταφέρει το 1999. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» θέλουν να διατηρήσουν το απόλυτο ρεκόρ τους σε τελικούς, έχοντας κατακτήσει και τους τρεις προηγούμενους στους οποίους βρέθηκε. Η ομάδα του Sir Alex θα γίνει η πρώτη που θα κατακτήσει σε δύο συνεχόμενες χρονιές το τρόπαιο του Champions League, καθώς τελευταία που το κατόρθωσε ήταν η Milan, το 1989 και 1990, όταν ο θεσμός ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο Ισπανός προπονητής έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας: "Ήταν μια καλή σεζόν, αλλά μπορεί ακόμα να τελειώσει άσχημα, καθώς έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα μπορούν ν' αλλάξουν απότομα. Ήμουν τυχερός να έχω μια ομάδα παικτών, που είναι καλοί τόσο τακτικά όσο και τεχνικά. Θέλουμε να δείξουμε πόσο καλοί είμαστε και πόσο σκληρά δουλέψαμε, κερδίζοντας στον τελικό."

Ο Guardiola αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, κυρίως στην άμυνα, καθώς τιμωρημένοι είναι οι βασικοί ακραίοι μπακ Eric Abidal και Dani Alves, ενώ ο κεντρικός αμυντικός Rafael Marquez είναι τραυματίας. Έτσι, αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της άμυνας ο Yaya Toure, όπως και στον επαναληπτικό με την Chelsea στο Stamford Bridge. Στα δεξιά θα μεταφερθεί ο αρχηγός Carles Puyol, ενώ στ' αριστερά θ΄ αγωνιστεί ο Sylvinho. Τέλος, οι Thierry Henry και Andres Iniesta αναμένεται ν' αγωνιστούν έχοντας ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους.

Ο Σκοτσέζος τεχνικός ανέφερε στις δηλώσεις του πριν το παιχνίδι: "Έχω πει πολλές φορές ότι θα έπρεπε να τα έχουμε πάει καλύτερα στην Ευρώπη. Το να είσαι στο πάνθεον των μεγάλων ομάδων, σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει αυτό το τρόπαιο. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να σταθούμε δίπλα σε άλλες μεγάλες ομάδες. Αυτή η ομάδα έχει τέτοιο μέλλον, καθώς είναι νεαρή σε ηλικία, με τη σωστή εμπειρία, που μπορεί να τα πάει καλά στα επόμενα χρόνια. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε," ενώ πρόσθεσε "Είμαστε καλοί στο να κάνουμε πράγματα για πρώτη φορά. Είναι ενδιαφέρον και ασυνήθιστο ότι κανείς δεν έχει υπερασπιστεί το τρόπαιο από τότε, που ξεκίνησε το Champions League, γιατί κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αυτό συνέβαινε τακτικά. Έχουμε τη δυνατότητα να το αλλάξουμε αυτό κι ελπίζουμε να το κάνουμε."

Στα αγωνιστικά, διαθέσιμος είναι ο Rio Ferdinand, αλλά τιμωρημένος είναι ο μέσος Darren Fletcher, που αποβλήθηκε στον δεύτερο ημιτελικό με την Arsenal στο Emirates.

Πιθανές ενδεκάδες:
Barcelona: Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta, Messi, Eto'o, Henry
Manchester United: Van Der Sar, O'Shea, Vidic, Ferdinand, Evra, Giggs, Carrick, Anderson, Rooney, Park, Ronaldo

Διαιτητής: Massimo Busacca (Ελβετία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: